Nowy członkiem rodziny (mam tu na myśli własnie Tarpanka) cieszymy się od zeszłego maja 2010 roku. Do chwili obecnej przejechaliśmy nim ponad 20000km i nie było ani jednego dnia w którym by nas zawiódł. Kupiliśmy go bo potrzebowaliśmy samochodu rodzinnego do którego spokojnie spakujemy walizy na 2-tygodniowy wyjazd wraz z wózkiem dziecięcym a do tego by można było podróżowac w komfortowych warunkach.
"Nasz Tarpanek" i kilka danych:
- rok produkcji: 2003
- silnik: 1,9 TDI 74kW AVQ
- stan licznika w chwili zakupu 180.000
- wersja wyposażenia: TrendLine
- liczba miejsc: 5
- wyposażenie: climatronic, tempomat, i wszystko to co standardowo dawali w niemickich salonach sprzedaży,
- ogumienie: lato: 215/55/R16 felgi Alu, zima: 195/65/R15 felgi stalowe.
Na przyszłośc do zrobienia:
- założenie czujników parkowania (przód, tył)
- chiptuning (ale w profesjonalnym warsztacie tunerskim) + korekcja dawki rozruchowej na ciepłym silniku
- może hak
Zapraszam do rzucenia okiem na zdjęcia.
Pozdrawiam

29.12.2011r.
Po wielu miesiącach wpatrywania się podczas jazdy w owinięty kabel od gruszki z CB wokół kolumny kierowniczej nadszedł czas na zamontowanie gruchy. Skróciłem trochę kabel radio/gruszka (konieczna była lutownica - długo oczekiwany prezent pod choinkę

08.05.2012r.
Podczas I OZTKP w Borkach zdecydowałem się (zupełnie nie planowanie) na wymianę Bordnetz'a (do tej pory by w samochodzie zainstalowana była wersja 17 bitowa, która nie pozwala chociażby na zakodowanie świateł w wersji Północno-Amerykańskiej). Po tej modyfikacji w dzień pięknie świecą światła mijania - tylko mijania z przodu.
Poniżej mała fotorelacja z wykonanej przeróbki.

W tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować kolegom: jarry, nico21, Rauko oraz Muti. Bez nich wymiana nie przebiegła by tak sprawnie

10.06.2012r.
Choć dzisiaj poniższa sesja zdjęciowa nie została wykonana, jednak dopiero teraz mam czas aby wrzucić parę fotek, które wykonałem "Naszemu Tarpankowi" gdy szukałem najlepszego ujęcia do przygotowywanego Kalendarza Touran 2013.

25.07.2012r.
Zainspirowany modem Muti'ego i Turanka wykonanym w aucie Muti'ego niezwłocznie udałem się na "zakupy" do jarry'ego gdzie kupiłem lampkę do czytania. Efekty mojej impulsowej decyzji sami zobaczcie

Nawet nie macie pojęcia jak drżała mi ręka gdy miałem zacząć ciąć w podsufitce... ale po pierwszych ruchach był już luzik... Zachęcam do wykonania tej modyfikacji, naprawdę nic w tym trudnego.