Jadąc rok temu w nocy w 5 os. z pełnym bagażnikiem na wakacje,zirytował mnie brak oświetlenia od góry w bagażniku i konieczność używania latarki
W 1T3 zaradzono temu problemowi i wstawiono nad bagażnik jeszcze jedną taką samą lampkę jak nad fotelami drugiego rzędu.
I pamiętając irytację z zeszłego roku postanowiłem nie dopuścić do kolejnej i tak we współpracy z Turankiem,któremu bardzo dziękuję za pomoc i rady , powstał ten mod
Będzie krótko i na temat.
Czas pracy około godzina.Skomplikowanie raczej małe,chociaż tylko mierzenie wymaga dosyć sporej precyzji.
Prócz lampki,nożyka,2 kabli, 2 zwykłych małych konektorów,pilota/druta do przeciagniecia kabli i narzędzi/lutownicy nie potrzeba nic
Mierzymy
Środek należy sobie samemu ustalić
Odległość od krawędzi środkowej lampki do otworu pod lampkę to ok.57,5-58cm,natomiast od krawędzi tylnej osłony przy klapie to 30,5cm,ale tam jest garb od rolki pasa i ciężko jest to zmierzyć.U mnie tyle wyszło przy jednym"załamaniu" miarki.
Odrysowujemy otwór od spodu lampki.
Cięcie-mocno ciśniemy i pracujemy góra dół ostrym/nowym nożykiem,żeby nie poszarpać podsufitki..
Do dachu przyklejone jest wygłuszenie,które trzeba wyciąć i usunąć.
Jeżeli będziemy chcieli zamontować lampkę w miejscu gdzie ma 1T3,napotkamy na przeszkodę w postaci stalowej osłony pasa środkowego...
Razem z Turankiem uznaliśmy,że trzeba poświęcić lampkę Po brawurowym cięciu Dremelm przez Marka otrzymaliśmy taki efekt
Zdejmujemy osłonę na suficie przy klapie i osłonę prawego tylnego słupka.Obydwie trzymają się na zaczepach,także trzeba tylko je wyszarpnąć.
Ciągniemy kablem po podsufitce ułatwiając sobie przeciąganie pilotem i podłączamy się pod lampkę bagażnika.
No i voila,świeci
W domu wpadłem na dość niekonwencjonalny pomysł i takie są tego efekty
No i to by było na tyle Turanek jeszcze raz dzięki
Ostatnio zmieniony wt kwie 30, 2013 23:00 przez Muti, łącznie zmieniany 5 razy.
Muti, na przedostatnim zdjęciu widać jak w podsufitce świecą się wszystkie 3 lampki (I rząd, II rząd i bagażnik) rozumiem, że lampka bagażnika włącza się tylko gdy jest otwarty bagażnik (na drzwi nie reaguje), a zdjęcie wykonałeś po to by pokazać jak świecą wszystkie 3 lampki, tak?
rock4 pisze:Muti, na przedostatnim zdjęciu widać jak w podsufitce świecą się wszystkie 3 lampki (I rząd, II rząd i bagażnik) rozumiem, że lampka bagażnika włącza się tylko gdy jest otwarty bagażnik (na drzwi nie reaguje), a zdjęcie wykonałeś po to by pokazać jak świecą wszystkie 3 lampki, tak?
Dokładnie tak Jak otworzysz drzwi świeci się tylko środek. Jak otworzysz sam bagażnik to świeci się wszystko-bagażnik+środek-tak zakodowałem w bordnetzu
Muti pisze:Dokładnie tak Jak otworzysz drzwi świeci się tylko środek. Jak otworzysz sam bagażnik to świeci się wszystko-bagażnik+środek-tak zakodowałem w bordnetzu
A jak tylko się wepnę w przewody do światła z bagażnika to muszę coś kodować? dopiero od miesiąca mam autko i jeszcze nie wiem o co biega z tym bordnetz'ami, gateway'ami czy innymi vcds czy jak to tam nazywacie
Przemek_85 pisze:ale nie mogę się zebrać i kupić lampki na allegro
jarry się ogłasza i ma takie lampki...
jeżu pisze:
Koniecznie bo kilka centów bliżej i by się obyło bez cięcia...
To nie do końca takie proste,ze przesuniesz i już,bo wtedy nie będzie Ci świeciła do bagażnika tylko w rolete..Ja mam zrobione dokładnie tam gdzie 1T3.
GioW pisze:
A jak tylko się wepnę w przewody do światła z bagażnika to muszę coś kodować? dopiero od miesiąca mam autko i jeszcze nie wiem o co biega z tym bordnetz'ami, gateway'ami czy innymi vcds czy jak to tam nazywacie
Wpinasz się normalnie i świeci Zakodowałem s bordnetzu-centr.sterowniki elektr. żeby w czasie otwarcia klapy zapalało się też światło w środku,bo zanim jeszcze zamontowałem lampkę,to coś tam docierało światła z drugiego rzędu..
Ha Muti !
Kurna dzisiaj patrzę na twojego manuala a wczoraj na czuja zamontowałem tą lampkę .
Ale na dobre wyszło
1 Nie trafiłem na blache wzmocnienia , więc oszczędziłem lampkę .
2 Ja się podłączyłem równolegle do istniejącej lampki więc mam sterowanie identyczne .
Jedyny minus to ,że nie zapalam jej od wyłącznika w klapie ale podąłczenie o wiele prostsze - pół metra kabelka trzyżyłowego .
Ostatnio zmieniony wt lip 24, 2012 09:38 przez Maciej_F, łącznie zmieniany 2 razy.