A może orientujesz się do czego są dwa kabelki podłączane do lewej strony radia ? Jeden biały drugi szary. Podłączyłem sam szary i radio działa bez problemu. Drugi sobie wisi i nie wiem do czego służy
Chodzi Ci zapewne o anteny Na dniach wrzucę zdjęcia, to się rozjaśni. moim zdaniem (niepotwierdzonym antena może być jedna w razie webasto z centralką na pilota, ta druga idzie właśnie tam.
różnie to bywa
przypadłość bardziej chyba RNS niż RCD ale moge się mylić
u mnie przy wymianie na RNS nie rozładowywało akumulatora, ale np w znajomego już tak
1 noc i musiał kabelki wyciągać\
dla bezpieczeństwa zawsze można wymienić
koszt nie wielki a na pewno nie zaszkodzi
u mnie według miernika napiecie jest takie samo z podłaczonym radiem ( ale wylaczonym) jak i bez radia. Nie ma różnicy. Dzis podłaczyłem radio zobaczymy czy rana odpali. A co znaczy to "L", za co odpowiada ten gateway??
według mądrych ludzi z za Wielkiej Wody wymienić GW należy statystycznie w 85% przypadków, od czasu do czasu komuś nie rozładowuje aku nowe radio, ale większości jednak tak, nie doszli od czego to zależy, także chyba lepiej wymienić niż nie odpalić i się zdziwić dopiero
niko02 pisze:Przy wymianie RCD 300 na RCD 310 trzeba również wymienić GATEWAY na conajmniej "L", bo będzie rozładowywało akumulator. Jarry to dokładnie opisał.
A czy przy wymianie RCD 310 na RCD 510 będą jakieś podobne niespodzianki ?
VCDSem prościej, niż plastiki rozkręcać, bo GW jest jakoś na wysokości tej srebrnej listwy - ciut pod nią, więc ok. 8 śrubek trzeba wykręcić. Łatwiej kabel podpiąć
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.