Witam
W uzgodnieniu z adminem:
Brakuje mi jednej rzeczy, proponuję dodać dział FAQ z dopiskiem: "zanim napiszesz przeczytaj" - na samej górze najlepiej czcionką rzucającą się w oczy.
W nim może znajdować się np. poradnik kupującego, opisy instalacji, samochodu, czyli wszytskie podsatwowe informacje dotyczące Tourana.
Sądzę, że dzięki temu na forum trafi mniej podstawowych i powtarzających się pytań.
Pytanie do WAS z podziałem na działy w których czujemy się expertami:
Kto się podejmie opracować na podstawie forum, swoich lub innych doświadczeń temat lub tematy oraz wyjaśnienia do FAQ ?
Oczywiście w wolnej chwili:-)
FAQ
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Cheles, ja pisałem o taki FAQ bądź "Kompendium wiedzy o Touranie" z Jarrym, który już takie coś popełnił. Ja szukałem narzędzia, które pozwala na tworzenie tzw. helpów jak w Windowsie. Myślę, że FAQ powinno być w jednym miejscu, co ułatwia powiązanie tematów. Znalazłem taką aplikację tylko trzeba ją umieścić na serwerze, nie wiem czy umożliwia pracę równoległą, ale to już mniejszy kłopot. Działa to jak baza danych, z której to generuje się pliki np. html i wtedy publikuje w sieci.
Do przemyślenia jest mechanizm wikipedii - jeśli ktoś jest w tym oblatany możemy spróbować.
Do przemyślenia jest mechanizm wikipedii - jeśli ktoś jest w tym oblatany możemy spróbować.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Też uważam, że FAQ powinien być w jednym miejscu widoczny i posegregowany na osobne tematy bez możliwośći ich edytowania czy dopisywania przez forumowicza. tylko admin lub upoważniony może dokonać edycji.Turanek pisze:Cheles, ja pisałem o taki FAQ bądź "Kompendium wiedzy o Touranie" z Jarrym, który już takie coś popełnił. Ja szukałem narzędzia, które pozwala na tworzenie tzw. helpów jak w Windowsie. Myślę, że FAQ powinno być w jednym miejscu, co ułatwia powiązanie tematów. Znalazłem taką aplikację tylko trzeba ją umieścić na serwerze, nie wiem czy umożliwia pracę równoległą, ale to już mniejszy kłopot. Działa to jak baza danych, z której to generuje się pliki np. html i wtedy publikuje w sieci.
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
Re: FAQ
pytanie czy rozwijać FAQ http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... 30#p100030 czy tylko coś w stylu kompendium?
wydaje mi się że można spróbować i jednego i drugiego, siłą rzeczy będą się powtarzać hasła, ale jednak FAQ to zawsze skrótowo, a kompendium w zależności od zagadnienia
wydaje mi się że można spróbować i jednego i drugiego, siłą rzeczy będą się powtarzać hasła, ale jednak FAQ to zawsze skrótowo, a kompendium w zależności od zagadnienia
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: FAQ
jarry
Myślę, że w tej wersji co podałeś.
FAQ rozwijamy tak jak to zrobiłeś pytanie i krótka odpowiedź plus link do moda lub informacji. Ale FAQ umieścił bym w każdym dziale. W ogóle to na górze tematów dodałbym stałe tematy, które dotyczą forum jak np;
- powitania
- faq
- sprawy klubowe.
Coś na stałe i pojawiające się zawsze w każdym dziale. Wiem, ktoś może powiedzieć, że raz wystarczy, bo wie gdzie szukać, ale pamiętajmy o nowych użytkownikach forum, którym na początku będzie ciężko ogarnąć nawigację klubową, a dalej już tematy założone przez forumowiczów.
A kompendium wiedzy oprócz opisanego dobrze tematu pozostawiłbym otwarte, żeby można było zadawać pytania bo może ktoś nie zrozumiał lub nie doczytał informacji.
Myślę, że w tej wersji co podałeś.
FAQ rozwijamy tak jak to zrobiłeś pytanie i krótka odpowiedź plus link do moda lub informacji. Ale FAQ umieścił bym w każdym dziale. W ogóle to na górze tematów dodałbym stałe tematy, które dotyczą forum jak np;
- powitania
- faq
- sprawy klubowe.
Coś na stałe i pojawiające się zawsze w każdym dziale. Wiem, ktoś może powiedzieć, że raz wystarczy, bo wie gdzie szukać, ale pamiętajmy o nowych użytkownikach forum, którym na początku będzie ciężko ogarnąć nawigację klubową, a dalej już tematy założone przez forumowiczów.
A kompendium wiedzy oprócz opisanego dobrze tematu pozostawiłbym otwarte, żeby można było zadawać pytania bo może ktoś nie zrozumiał lub nie doczytał informacji.