SIWY zaprezentować chciałby się

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
obelix
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

SIWY zaprezentować chciałby się

Post autor: obelix »

Nadejszła ta wiekopmna chwila (jako podkład muzyczny proszę nucić Odyseję kosmiczną 2001) i nadszedł czas na prezentację mojego Siwego
W perfidny sposób skopiowałem wstawkę kolegi kubbus5 co mi pewno wybaczy bo nasze autka są podobne tylko,ze ja niestety nie mam pełnej wiedzy co to w moim jest w środku. I tak jak prosiłem w powitanku nie śmiejcie się bo pytań mam juz bez liku.Do dzieła więc i na zasadzie porównania z kolegą przedstawiam:

SIWY
Rok : 2009 a dokładnie sierpień
Silnik: 170km - kolega podał BMM przy silniku a co ja mam podac jak nie wiem gdzie znajdę oznaczenie mojego silnika :cry:
Skrzynia: manual 6 biegów - tu mamy tak samo
Wersja: Highline - tu też
Kolor: Niby siwy kolor ale jak go opijałem to coś mi pod siwy brąz podlatywał a im póżniej tym inny kolor miał ale niech będzie siwy
Wyposażenie:
ABS. ESP - mam
4x elektryczne szyby - mam
Centralny zamek - mam
Tempomat -mam
Podłokietnik - mam a w nim wymieniarka CD (tak to sie chyba nazywa)
Klimatyzowany schowek - mam
Fotochromatyczne lusterko wsteczne - no mam wsteczne z guziczkiem do włączania nawet ale ja wiem czy to fotochromatyczne ?
Podgrzewane fotele przednie - mam
Podgrzewane elektrycznie sterowane i składane lusterka - mam
Climatronic - mam
Kierownica multifunkcyjna - taka co ma 8 guziczków
Pełny FIS - no tu to mam dylemat czytałem co nieco wiem ,ze to dotyczy licznika ale co to dokładnie znaczy Pełny FIS??
Czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy - chyba mam ( a jak to sprawdzić?)
Czujnik deszczu - chyba mam ( a jak to sprawdzić?)
Czujnik zmierzchu - chyba mam ( a jak to sprawdzić?)Piszę chyba bo w instrukcji niby po niemiecku pisze
Czujniki parkowanie przód i tył - to mam
Park Assist - też mam
Bixenon skrętny z doświetlaniem zakrętów - mam
Navi RNS 510 (PL MENU, TV FREE, Wizualizacja OPS) - tu zaczynają się schody Nie mam PL menu ani TV FREE ale bardzo bym chciał mieć ale to temat na inny dział, dalej Wizualizacja OPS - a co to jest???
Bluetooth Premium - chyba mam bo jest mocowanie do telefonu ale pisze na nim Nokia 6300 czy to znaczy ,że tylko do tego telefonu?
Przyciemniane szyby - mam
Spryskiwcze reflektorów - mam
Chrom pakiet - mam relingi chromowane a co jeszcze powinno być w pakiecie ?
Halogeny - mam
Sportowe fotele - chyba są
Dogrzewacz silnika - to mam i sobie chwale z tym ,że u mnie nagrzewa też wnętrze pojazdu
ISOFIX - no tego to już nie wiem wcale co to jest a chętnie bym się dowiedział
Ponadto stwierdzam jeszcze obecność:
- czujnik ciśnienia kół( w książce pisze ,że jest ale ja wiem jak to sprawdzić??)
- szyberdach elektryczny
-cała masa airbagów w koło
- jaka siatka z tyłu
Na koniec dodam ,że całość autka jest w skórze

Więcej rzeczy nie pamiętam (lub nie wiem), za wszystkie błędy serdecznie przepraszam a Was Czcigodni Koledzy o pomoc poproszę w dokładnym ustaleniu co to ja właściwie mam.

Teraz wstawię link do paru zdjęć na szybko ale jak coś poknociłem to sorki bo doszłem do połowy opisu jsak wstawiać te zdjęcia ale mi się pokręciło
http://s1357.beta.photobucket.com/user/ ... brary/Siwy

Co mam zamiar zmienić - DUŻO
Tak na szybko
- Alu felgi muszę zmienić bo mam tylko w letnich kapciach
- Koniecznie polskie menu w komputerze i nawigacji
-ponadto TV free , ponoć można zdjąć blokadę na DVD
-gumowe chodniki bo mam chyba welury ale to do kitu
- założyć CB - już czytałem na forum conieco ale nie mam koncepcji gdzie je wstawic - podoba mi się wersja w popielniczce ale czy mój stary dobry Alan tam wejdzie??
-podpatrywałem innych kolegów wynalazki i podoba mi się dodatkowe oświetlenie bagażnika.
Myślę,że to na początek wystarczy.
Jakby się znalazł ktoś życzliwy to niech podpowie jak mam te wszystkie niewiadome rozpoznać abym wiedział co mam
pozdrawiam i o wyrozumiałość poproszę

Witam ponownie
Skromnie bo skromnie ale dokładam coś niecoś do mojego Siwego. :brawa: :brawa: :brawa:
po pierwsze - Korzystając z rekomendacji kolegi @GioW :piwo: zakupiłem chodniczki firmy Petex,pasują ładnie są gumowe a więc łatwiejsze w utrzymaniu pachną świeżością a więc jest cool bo te welurowe sakramencko się brudziły
po drugie- i tu panowie naprawdę :bry: :bry: :bry: :bry: :bry: :bry: :bry: :bry: :bry: :bry: poznałem wspaniałego kolegę z klubu Tourana dzięki ,któremu moje RNS 510 przemówiło po polsku ,ma nowy soft (mój był bodaj 13 coś tam),free dvd i tv ,większe pojemnościowo karty i wiele wiele innego bardzo przydatnego.Na szczególne podziękowania zasługuje fakt ,że umówiłem się z nim w sobotę rano(pewnie trochę mruczał,że mu sen przerwałem) , musiał dojechać na umówione miejsce (ja wracałem już do Niemiec) wszystko szybko sprawnie zainstalował, odpowiedział na masę pytań.Jednym słowem WIELKIE DZIÊKI :piwo: :piwo: :piwo: :piwo: :piwo:
No i najważniejsze mam teraz kontakt na dalsze modziki ,które mi podpowiedział i mam nadzieję pomoże mi je zainstalować.
A ma początek przy jego pomocy:
--planuję zrobić porządek z telefonem bo teraz mam uchwyt od jakiejś Nokii a chciałbym mieć uniwersalny ( kolega sugerował co powinienem założyć ale już zapomniałem co ,wiem tylko ,że ma to być do każdego telefonu a nawet kilku w autku wszystko na Bluetooth-a
---kamerka cofania
-- na sam koniec zostawiam zainstalowanie tv tunera i dodatkowego monitora ale to w dalszej przyszłości
Natomiast w całkowitej pierwszej kolejności planuję wymianę podstopnicy oraz założenie nakładek na pozostałe pedały bo mnie strasznie denerwuje to co mam .
To na razie tyle teraz już mam porządny net więc będę mógł normalnie udzielać się na forum .
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz sty 20, 2013 17:34 przez obelix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 670 razy

Post autor: jeżu »

obelix,
Prezentacja autka fajna... w ustaleniu całego wyposażenia przydałby sie vin....
Podeślij emaila z vinem a ja Ci rozkoduje i będziesz wszystko miał....
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Hej,
podrzuć nr VIN do kolegi Jeżu to podrzuci Ci rozpiskę co masz dokładnie... z typem silnika, nr lakieru i innymi pierdołami.

Ehhhhhh i znów spóźniony, Jeżu sam się zareklamował :P
Awatar użytkownika
kubbus5
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0TDI 2009
Imię:: Kuba
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: kubbus5 »

Fajny opis jakiś taki bardzo mi znajomy :) Zdjęcia autka też już gdzieś widziałem, coś mi się kojarzą z mobile.de ??
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

obelix, jest szyberdach fajny bajerr :super: moge tylko pozazdrościć :)
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Fajne autko, ciekawa tapicerka. Modów trochę można zrobić :)
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

obelix pisze:wymieniarka CD
obelix pisze:
Zmieniarka CD :)

Pełny FIS - no tu to mam dylemat czytałem co nieco wiem ,ze to dotyczy licznika ale co to dokładnie znaczy Pełny FIS??
Dokładnie masz pełny FIS - poczytaj w tym temacie http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=190
obelix pisze:Czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy - chyba mam ( a jak to sprawdzić?)
Czujnik deszczu - chyba mam ( a jak to sprawdzić?)

Zrób zdjęcie z przodu jeżeli lub je :piwo:
Czujnik zmierzchu - chyba mam ( a jak to sprawdzić?)Piszę chyba bo w instrukcji niby po niemiecku pisze
Zrób zdjęcie z przodu ale jeżeli masz coś takiego na środku przedniej szyby jak na fotce Rauko to masz czujnik. Ale przy tym wypasie musisz mieć
Obrazek

[ Dodano: Wto Gru 11, 2012 11:58 ]
Koniecznie polskie menu w komputerze i nawigacji

Menu w PL w kompie nie zrobisz. Nikt jeszcze tego nie dokonał bez zmiany licznika. Co do navi do uśmiechnij się do Rauko- może podzieli się z Tobą płytką z softem.

ISOFIX - no tego to już nie wiem wcale co to jest a chętnie bym się dowiedział

Do tego przyczepiasz bazę do fotelika dziecięcego. Jak dobrze poszukasz na skrajnych tylnych siedzeniach to znajdziesz. ;) Dokładnie nie zdradzę zostawię Ci radość odkrycia. :super:

W razie co pisz.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Na zdjęciu gdzie pokazujesz szyberdach widać chyba pasek od czujnika zmierzchu.
A więc masz! :)
Pełny FIS jak najbardziej, kiera multifunkcyjna też, lusterko fotochrom jak najbardziej, lusterka podgrz/ster/chowane też- pikseloza mi wyszła, ale widać chyba tam 5 położeń.
A od siebie:
WYPASIK!!! :brawa: :brawa: :brawa:
Naprawdę ładna sztuka!
Gratulując zmartwię Ciebie czymś...
Będziesz miał malutko do modzenia!
:haha: :hahaha: :haha:
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
obelix
Początkujący

Zaglądam po pracy na forum i co widzę?
Ano widzę ,że są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie co mi moją niewiedzę rozjaśnić postanowili. Ale po kolei
@jeżu - wysłałem emaila z moim vinem i czekam ALE JAK DŁUGO BÊDÊ CZEKAŁ
TO TRWA DŁUŻEJ NIŻ MOJA SŁUŻBA WOJSKOWA !!!!!!!!!!!!!
Z ciekawości to mi już łeb posiwiał ale czekam ... cierpliwie ...bardzo cierpliwie :evil: :>
@kubbus5 - pudło ,zdjęcia robiłem sam ale mi pochlebia ,że z mobile.de mnie porównujesz muszę się nad sobą zastanowić jeszcze nie za późno na zmianę branży i masz rację jakiś ten opis fajnie zerżnięty :roll:
@lock00 - był szyberdach to co miałem zrobić - wziąłem choc z passata mam liche wspomnieia bo mi kapało :P
@cheles - no tyś mi chłopie dopiero w głowie pojaśnił , wszedłem tu gdzie kazałeś http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=190
i tera to jakbyś chciał się czegoś dowiedzieć o Touranie to wal jak w dym wszystko ci powiem :hahaha:
@Eljot - spoko wodza :cze: miałem 59 numer malucha w komunie , byś nawet nie przypuszczał ile modów tam zrobiłem, zastrzele cię -- 127!!!! słownie napisać ??? Miał tylko 2 rzeczy polskie reszta to cały włoch był :!: :!: ale to stare już dzieje i łezka się w oczku kręci :mrgreen:

Jak tylko dostanę rozpiskę vina(lepiej brzmi niż vinu :lol: ) to uzupełnię dane chociażby o hak , o którym zapominałem ale na razie czekam ... cierpliwie ...bardzo cierpliwie :piwo:
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Moja służba trwała tylko rok..... :mrgreen:
Email poszedł..... nie nerwowo... :bry:
obelix
Początkujący

@jeżu jak to mozliwe ,że dałem ci tylko parę literek a Ty mi prawie 5 stron z tego zrobiłeś toć to cudowne rozmnożenie :brawa: :brawa: :brawa: Podziękowania wielkie :bry: :bry: :bry: :bry: :bry: I to wszystko dotyczy mojego Siwego :20: :tdi: :?: A po polsku by się nie dało bo ten hamerykanski to dla mnie za trudny :omatko:
pozdrowienia :piwo:
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

obelix pisze:@jeżu jak to mozliwe ,że dałem ci tylko parę literek a Ty mi prawie 5 stron z tego zrobiłeś toć to cudowne rozmnożenie :brawa: :brawa: :brawa: Podziękowania wielkie :bry: :bry: :bry: :bry: :bry: I to wszystko dotyczy mojego Siwego :20: :tdi: :?: A po polsku by się nie dało bo ten hamerykanski to dla mnie za trudny :omatko:
pozdrowienia :piwo:
He he od razy byś chciał w PL ;) Użyj google tłumacz jak każdy.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Może być w GER lub innym ale nie PL
obelix pisze: I to wszystko dotyczy mojego Siwego :?:
Dokładnie z takim wyposażeniem wyszedł z fabryki...
Dekodery tych trzyliterowych skrótów są dostępne po sieci poszukaj...
Z kranu leci mineralna - szkoda, że nie piwo :mrgreen:
Awatar użytkownika
kubbus5
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0TDI 2009
Imię:: Kuba
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: kubbus5 »

obelix pisze:
@kubbus5 - pudło ,zdjęcia robiłem sam ale mi pochlebia ,że z mobile.de mnie porównujesz muszę się nad sobą zastanowić jeszcze nie za późno na zmianę branży i masz rację jakiś ten opis fajnie zerżnięty :roll:
Tak mi się zdawało że własnie widziałem te zdjęcia na tej www jakiś czas temu jak szukalem swojego ale może się mylę bo obejrzałem tych ofert chyba z kilkaset :)
obelix
Początkujący

ABY BYŁO PRAWIDŁOWO UZUPEŁNIŁEM 1 POST O TEN TEKST

Witam
Skromnie bo skromnie ale dokładam coś niecoś do mojego Siwego. :brawa: :brawa: :brawa:
po pierwsze - Korzystając z rekomendacji kolegi @GioW :piwo: zakupiłem chodniczki firmy Petex,pasują ładnie są gumowe a więc łatwiejsze w utrzymaniu pachną świeżością a więc jest cool bo te welurowe sakramencko się brudziły
po drugie- i tu panowie naprawdę :bry: :bry: :bry: :bry: :bry: :bry: :bry: :bry: :bry: poznałem wspaniałego kolegę z klubu Tourana dzięki ,któremu moje RNS 510 przemówiło po polsku ,ma nowy soft (mój był bodaj 13 coś tam),free dvd i tv ,większe pojemnościowo karty i wiele wiele innego bardzo przydatnego.Na szczególne podziękowania zasługuje fakt ,że umówiłem się z nim w sobotę rano(pewnie trochę mruczał,że mu sen przerwałem) , musiał dojechać na umówione miejsce (ja wracałem już do Niemiec) wszystko szybko sprawnie zainstalował, odpowiedział na masę pytań.Jednym słowem WIELKIE DZIÊKI :piwo: :piwo:
No i najważniejsze mam teraz kontakt na dalsze modziki ,które mi podpowiedział i mam nadzieję pomoże mi je zainstalować.
A ma początek przy jego pomocy:
--planuję zrobić porządek z telefonem bo teraz mam uchwyt od jakiejś Nokii a chciałbym mieć uniwersalny ( kolega sugerował co powinienem założyć ale już zapomniałem co ,wiem tylko ,że ma to być do każdego telefonu a nawet kilku w autku wszystko na Bluetooth-a
---kamerka cofania
-- na sam koniec zostawiam zainstalowanie tv tunera i dodatkowego monitora ale to w dalszej przyszłości
Natomiast w całkowitej pierwszej kolejności planuję wymianę podstopnicy oraz założenie nakładek na pozostałe pedały bo mnie strasznie denerwuje to co mam .
To na razie tyle teraz już mam porządny net więc będę mógł normalnie udzielać się na forum .
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz sty 20, 2013 19:50 przez obelix, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ