Panel Climatronic z golfa VI do touran 2004

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

mam ramkę pod nowy panel jakby ktoś szukał

EDIT: SPRZEDANE
Ostatnio zmieniony śr maja 30, 2012 23:34 przez jarry, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
MoSkiT Brzest
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: MoSkiT Brzest »

Witam. Zamontowałem u swojemu Tourane 2006 roku taki samy panel climatronica i mam problem z silniczkami klap świeżego powietrza (mam 2 szt.) Co mi potrzebne zrobicz aby wszystko pracowało? (czy potrzebne wymieniacz calu nagrewnicu czy tylko ten silniczek)
VW Touran 2.0 TDI BMM + CHIP + RNS-510
Enriquez
Kandydat

Post autor: Enriquez »

musisz te silniczki połączyć równolegle i będzie OK.
więcej napisałem tutaj:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=59842

Różnica jest taka, że w Touranie, który ma ogrzewanie postojowe lub dogrzewacz nie trzeba zmieniać zasilania panelu. Natomiast pojazdy bez ogrzewania muszą mieć na pinie 20 +12V wprost z akumulatora - zacisk 30. Zacisk 30 jest zwyczajowo podłączony do pinu 16 w należy je stamtąd usunąć i przyłączyć do pinu 20. Dotychczasowy kabel do pinu 20 odciąć i zaizolować.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Znalazłm dziś w dobrej cenie taki panel 5K0907044CB i zastanawiam się czy z nim też będzie potrzebna jazda z wymianą softu w sterowniku silnika, bo ma nowszy format komunikacji?
No jeśli tak, to nie wiem czy się podejmę :( Jeżeli tylko pozostałe bolączki typu nowszy gateway i zmostkowanie kobli od dwóch silniczków to bym go chętnie założył.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Ja u siebie zamierzam w weekend posiedzieć i wymienić panel od climatica na panel climatic od paska cc. Zobaczymy czy zadziała.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Hmm ja pewnie przetestuję wstępnie w czwartek - a jak będzie za dużo do zwalczenia, to założę ojcu w B6 bo u niego nie potrzeba przeróbek :) (najwyżej guziczek webasto będzie nie używany :) ).
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Rauko pisze:Hmm ja pewnie przetestuję wstępnie w czwartek - a jak będzie za dużo do zwalczenia, to założę ojcu w B6 bo u niego nie potrzeba przeróbek :) (najwyżej guziczek webasto będzie nie używany :) ).
Ja czekam na przesyłkę jakby doszła dzisiaj to też zacznę w czwartek. Ramkę już mam jeszcze panel i wymiana.

Wymiana bardzo prosta. Ma ktoś z kolegów gdzieś spisane lub link jak ustawić sterowanie nawiewami.
U mnie wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
siemion22
Użytkownik
Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
Imię:: Błażej
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: siemion22 »

U mnie jest po wymianie panela climatronic,wszystko hula jak należy(Webasto,podgrzewanie foteli i wszystkie funkcje które są na klawiszach z wyjątkiem obiegu zamkniętego "A").Została jeszcze kwestia tych dwóch silniczków,wymiana GW no i nie mogę wyczaić czy się włącza kompresor klimatyzacji. Z tymi silniczkami to chyba najłatwiej będzie zmostkować przewody tak żeby dwie klapy chodziły jednocześnie,a i kwestia jeszcze czujnika jakości powietrza,ale narazie nie mam pojęcia jak to zrobić.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

czujnik jakości powietrza gdzieś mam jak byś chciał, jeden kabelek dokładasz i działa, instalowałem już kilka razy i nie ma problemu :)

czy działa kompresor? ja w VCDSie wchodzę na bloki pomiarowe Auto HVAC i pierwszy kanał pierwszy blok wskazuje tryb pracy kompresora, 0.0 to tryb chłodzenia (7.0 panel OFF, 6.0 ECON), poniżej masz jeszcze prądy i obciążenia w Nm, po załączeniu kompresora prądy rosną i obciążenie również, w ten sposób łatwo rozpoznać czy klima załączona
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
siemion22
Użytkownik
Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
Imię:: Błażej
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: siemion22 »

jarry pisze:czujnik jakości powietrza gdzieś mam jak byś chciał, jeden kabelek dokładasz i działa, instalowałem już kilka razy i nie ma problemu :)

czy działa kompresor? ja w VCDSie wchodzę na bloki pomiarowe Auto HVAC i pierwszy kanał pierwszy blok wskazuje tryb pracy kompresora, 0.0 to tryb chłodzenia (7.0 panel OFF, 6.0 ECON), poniżej masz jeszcze prądy i obciążenia w Nm, po załączeniu kompresora prądy rosną i obciążenie również, w ten sposób łatwo rozpoznać czy klima załączona
No dzięki Jarry pifko poleciało,a w sprawie czujnika odezwę się na priv.

[ Dodano: Sro Lis 07, 2012 15:22 ]
No i za radą Jarry chciałem sprawdzić działanie klimy,ale niestety bloki pomiarowe w Vcdsie się nie pokazują i nie ma możliwości sprawdzenia,nie wiem czy to wina tego nowego panela czy coś innego.Postaram się wrzucić kody błędów.
Awatar użytkownika
Icemen181
Użytkownik

Post autor: Icemen181 »

Mam takie pytanie o gatewaya, obecnie w swoim aucie mam z końcówką "Q". W poprzednich postach widziałem, że do wyświetlania informacji z panelu na wyświetlaczu radia potrzebny jest minimum AA.
Powiedzcie mi czy AA jest "bogatszy" od Q?
Awatar użytkownika
sobek187
Przeglądacz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: sobek187 »

raczej nie ale jest nowszy i od AA dopiero możesz mieć wizualizacje klimy na rns 510
Awatar użytkownika
Icemen181
Użytkownik

Rozumiem, to w takim razie będzie będę musiał się liczyć z wymianą gatewaya przy wymianie panelu na ten z Golfa. Ma u siebie RCD510 i chciałbym żeby to wszystko się wyświetlało.
Dzięki za info sobek187 :brawa:
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

A bez RNS510 jak wtedy patrzeć na ustawianą temp? gdzieś to indziej się wyświetla :>
Awatar użytkownika
Icemen181
Użytkownik

W tym panelu z Golfa podświetlane są liczby na pokrętle. Nie wiem jak wygląda to z pamięcią, bo pewnie pokrętło to jedno a to co czyta panel to drugie.
ODPOWIEDZ