Wymontowanie chłodnicy

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
m73
Początkujący
Auto:: Touran
Imię:: Mirosław
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Wymontowanie chłodnicy

Post autor: m73 »

Witam,

Ponieważ przecieka mi w dolnym rogu chłodnica i ucieka mi płyn chłodzący (nie za dużo, rano jest kilka większych kropel na ziemi) to prosiłbym o poradę jaką chłodnicę kupić (BKC 1.9 105 77kW 2005) z zamienników bądź oryginał ale tylko używany bo nowa to spory koszt :(
Szukałem na allegro ale ponoć są od 100 do 450 pln zamienniki tylko zauważyłem, że jedni tą za 100 sprzedają też za 400 :( Wyczytałem też, że są ze zbiornikami aluminiowymi i plastikowymi, którą kupić???? Ale też proszę o info jak można ją najłatwiej wymontować bo serwisanci krzyczą nawet do 400 pln za robociznę !!! gdzieś wyczytałem, że można ją wyciągnąć od góry tylko nie jestem w tym temaci biegły ;) Nie chcę stosować żadnych uszczelniaczy i pytanie też czy nie można jej np.zalutować w miejscu gdzie cieknie? Thx Pzdr
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Pogadaj z użytkownikiem Eljot. On wymieniał chłodnicę i z tego co kojarzę, to mial jeszcze problem z króćcami przyłączeniowymi (były inaczej ustawione). Przybliży ci koszty całej operacji.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Ja też wymieniałem.
Ja kupiłem nowy zamiennik firmy Nissens - koszt poniżej 400pln - podobno idzie na pierwszy montaż, więc uznałem ją za dobrą firmę.
Niestety ciężko znaleźć używkę, która jeszcze będzie miała króćce tak samo - przynajmniej do mojego silnika :) Może dlatego Eljot też nabył co było i potem walczył z króćcami - ja kupiłem identyczną i problemów nie było.
Wyciągnąć można wiatraki w górę, a chłodnicę w dół (samochód na kobyłce z jednej strony, żeby było stabilnie). Można spokojnie zrobić to samemu - dużo łatwiej w dwie osoby.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
ODPOWIEDZ