Wszyscy albo prawie wszyscy wiedzą, że te stuki, czasem rytmiczne, pochodzą od silniczków sterujących klapkami sterującymi przepływami powietrza. Niektórym udało się wyciszyć z lepszym lub gorszym skutkiem za pomocą adaptacji itp.
Tak naprawdę są to silniczki z przekładniami ślimakowymi i potencjometrem. Coś jak modelarskie serwo. Całość ma wielkość paczki papierosów z trzema łapkami i wystającej pośrodku uniwersalnej osi. Wszystkie 6 sterowników ma tę samą bazę, różnią się tylko kształtem doczepionych do osi, na wcisk (z zatrzaskiem) dźwigienkami.
Stukanie wywołane jest zabrudzeniem potencjometru. Wysyła przerywane sygnały do komputera, a on daje do silnika impulsy, które spowodują znów ruszenie silnikiem, potencjometrem i poprzez dźwignie klapką. I tak w kółko do momentu, gdy brud się wytrze np. Na chwilę jest cicho

Albo brudu jest tyle, że potencjometr nie przewodzi wcale i sterownik klapki zamiera. "Wiesza się"
I właśnie to mi się zrobiło. Zawiesiły się klapki z sterownikami V158 i V159, które regulują temperaturę powietrza w obu nadmuchach. Lewym i prawym. U mnie stanęły w pozycjach "zimno" A zimna pora roku już się zaczęła...

To pozycje 4 i 5. Przy okazji mając zdjęte osłony wyjąłem też te, które się dało, czyli pozycje 2 i 3. Sterują klapką od obiegu zamkniętego i czegoś zaraz obok. Wg mnie to V70 i V170. Wyjmując "4" - lewą regulację klapy temperatury urwałem jedną łapkę - byłą pod blachą praktycznie nie do podejścia bez specjalnego klucza nasadowego. Naprawiłem ją przyklejając z powrotem i i wzmacniając całość. Jest teraz lepsze niż z fabryki

Najważniejsze - wyjąłem 4 z 6 sztuk i je rozebrałem. Oczywiście te, które VAG uważał za martwe - 4 i 5 - ożyły po wyczyszczeniu potencjometrów. Natomiast 2 i 3 wyjęte ale nadal podpięte drgały w swoich skrajnych położeniach. Teraz już nie drgają

Dodam, że reset panelu u mnie nic nie dał. Zawieszone 4 i 5 nie ożyły po tym.
Po niedzieli zamieszczę zdjęcia i opis tego co zrobiłem.
EDIT:
Manual wymiany-naprawy silniczka V159 - prawego - od regulacji temperatury
Manual wymiany - naprawy silniczków G113 i V71