Stary Touran Dodi'ego

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Stary Touran Dodi'ego

Post autor: Dodi »

Mój nabytek, którego kupiłem w niemcowni jakis dwa miesiące temu...

- rok prod 2004
- motor 1.9 TDi
- wersja Trendline
- przebieg 90 tyś. km ( orginał sprawdzany w serwisie + wydruk całej historii serwisowej ), cały czas rośnie ;)

edit 29.11.2011 wczoraj mi pyknęło 100 000 km, fajny widok bo zawsze pykało mi 200 000 lub 300 000 ;)

- wyposażenie całkiem przyzwoite:
- 6 Airbag ( a nie jak wszyscy w ogłoszeniach piszą 10 :D liczą wszystkie napisy AIRBAG )
- ESP,ASR, ...
- ABS
- Climatronic + klimatyzowany schowek
- Tempomat
- 1/2 FIS
- pełna elektryka
- itd...

Z prac jakie już zrobiłem to :

- przyciemniłem szyby ( własna robota ) ;)
- aktywowałem sobie światła do jazdy dziennej - 50% mocy świateł mijania i tylko przód się świeci ( bez tyłu i deski rozdzielczej )
- aktywowałem domykanie szyb z pilota bez trzymania przycisku...
- wyłaczyłem kontrolke od pasów bezpieczeństwa i to pikanie!
- wymiana wszystkich filtrów + olej
- wymiana kpl. rozrządu (orginał)

W planach:

- jakieś ładne alumki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CB radio widoczne na ostatnim zdjęciu powędrowało juz w podłokietnik ;) tylko gruszka jest zamocowana z prawej strony kolo radia... oczywiscie mocowanie jest wcisniete pomiedzy radiem a deska zeby niepotrzebnie nie robic dziur...

założyłem diody do wnętrza... super efekt... całkiem inne światło... teraz przynajmniej coś widać...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to zdjęcie z aktualnym przebiegiem :)

Obrazek

footwell light...

Obrazek

wkońcu zrobiony Footwell z tyłu i oświetlenie "ambiente", zarąbisty efekt w nocy i zdjęcia moze w połowie oodają efekt...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"coli" 3 miesiące po aplikacji...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dołożone halogeny...

Obrazek
Ostatnio zmieniony sob sie 24, 2013 08:51 przez Dodi, łącznie zmieniany 10 razy.
Awatar użytkownika
bzyk.26
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: bzyk.26 »

fajnie fajne autko :) czyli mam rozumieć że nie ma takiej opcji z 10-ma poduszkami Trendline :) ???
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

bzyk.26 pisze:czyli mam rozumieć że nie ma takiej opcji z 10-ma poduszkami :) ???
masz 2 poduszki z przodu, 2 boczne przednie i 2 kurtyny... to masz 6 a gdzie reszta? :)

licząc same napisy no to dziesięciu sie doliczysz:)
Awatar użytkownika
bzyk.26
Przeglądacz

Post autor: bzyk.26 »

Dodi pisze:masz 2 poduszki z przodu, 2 boczne przednie i 2 kurtyny... to masz 6 a gdzie reszta? :)

licząc same napisy no to dziesięciu sie doliczysz:)
dzięki :) też mnie to zdziwiło trochę że jest 10 jak mnie zapewniał sprzedający Touranka :) bo jak wczesniej przed zakupem zrobiłem mały rekonesans to nigdzie nie wyczytałem o 10 poduszkach w tej wersji Trendline :) sprawdziłem i faktycznie można było sie doliczyć 10 :) i zgłupiałem !!! mnie wam że to u mnie wyczytałeś te 10 :) he he poprawiłem sie już i dzięki ze mnie uświadomiłeś że byłem w błędzie :)
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

bzyk.26 pisze: mnie wam że to u mnie wyczytałeś te 10 :) he he poprawiłem sie już i dzięki ze mnie uświadomiłeś że byłem w błędzie :)
akurat to nie u Ciebie wyczytałem tylko w ogłoszeniach w allegro, i to sie tyczy nie tylko Touranów tylko wszystkich samochodów z kurtynami powietrznymi ;)
Awatar użytkownika
kijek
Przeglądacz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kijek »

plus za kolorek swietny bo taki jak moj:D auto ladnie sie prezentuje miliona kilometrow
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

No nie wiem, czy te 6 to max.
2 z przodu
2 boczne w fotelach 1 rzędu
2 w słupkach przednich są (z tego co zaglądałem - nie chodzi o to że jest tan napis ;) ) - ale nie wiem na co i po co są te
i chyba są
2 kurtyny 1 rzędu
i 2 kurtyny 2 rzędu
Czy źle myślę?
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

No nie wiem, czy te 6 to max.
2 z przodu
2 boczne w fotelach 1 rzędu
2 w słupkach przednich są (z tego co zaglądałem - nie chodzi o to że jest tan napis ;) ) - ale nie wiem na co i po co są te
i chyba są
2 kurtyny 1 rzędu
i 2 kurtyny 2 rzędu
Czy źle myślę?
nie ma rozroznienia na kurtyny pierwszego czy drugiego rzędu... jak sa kurtyny to dwie po obu stronach samochodu, ktore zawsze ida przez cała długosc samochodu... nie było samochodów z kurtynami np. tylko dla pasazerów siedzacych z przodu. te napisy są zawsze na wszystkich słupkach, jedynie w renault scenic widziałem tylko na tylnych słupkach napis, ale to wcale nie oznacza ze tylko z tyłu sa kurtyny...

kiedys mialem Audi A6 i moge powiedziec ze tam było 8 Airbag-ów, ponieważ miala poduszki jeszcze w oparciach tylnej kanapy, i to by oznaczalo ze miała 12 Airbag-ów? ;)
Oczywiście nie - miała 8, 2 przednie kierowcy i pasażera, 2 boczne przednie, 2 boczne tylne i 2 kurtyny - ale napisów od kurtyn miałem 6 ... jeszcze raz powtarzam to są tylko napisy :) a kurtyn moze być w samochodzie tylko 2 i zawsze ida przez cała długisc samochodu, czyli chronią głowy tych siedzacych z tyły jak i tych siedzacych z przodu...

oczywiście teraz robią tez poduszki na kolana kierowcy i pasazera... np. w Yaris-ce to widziałem ale i luxusowe limuzyny to maja... wiec ilosc poduszek sie rozrasta... ale nie powtarzajmy tych głupot co pisza handlarze w ogłoszeniach, którzy tylko chcą uatrakcyjnić swoja ofertę, a to wcale nie ma nic wspolnego ze stanem faktycznym... ;)
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

W ostatnim czasie lakier na aucie przeszedł małą kurację odmładzającą, bo nie był w złym stanie, ale postanowiłem, że go odswieże i zabezpiecze na zimę.

A więc :

1. Dokładne mycie na dwa wiadra jakimś tam szmponem ale z woskiem do tego Cquartz IronX
2. Glinkowanie całego auta glinką ValetPRO Yellow Poly Clay Bar
3. Mycie powtórne po glinkowaniu i osuszenie miękką fibrą
4. Korekta lakieru pastami Menzerna FG500 i Menzerna SF4000 na padach Flexipads białym i żółtym
5. Przygotowanie lakieru pod wosk Dodo Juice Lime Prime lite nakładane aplikatorem gąbkowym do cleanerów + miękka fibra
6. Na koniec wosk Collinite 476s Super Doublecoat Paste na aplikatorze Megsa do wosków

Całość prac zajęła mi jakieś 12 - 13 godzin, jedni powiedzą, że to dużo inni bardziej siedzący w temacie, że w takim czasie nie da się zrobic dobrej korekty, ale mój lakier wymagał tylko odświeżenia a nie pożądnej korekty, więc to i tak dobry czas...

Ze zmian jeszcze doszło nowe radio 1-din JVC KD-DV6202 z DVD. W porównaniu do orginału gra sporo lepiej, a podświetlenie ma idealnie dopasowane do orginalnego...
Ostatnio zmieniony wt lis 01, 2011 11:50 przez Dodi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów
Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
Imię:: Olek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: LYJO »

Ja bym też chciał mieć tyle czasu, żeby sia autkiem zająć i wyczyścić.
Niestety u mnie to nie realne.

Co do autka to bardzo ładny kolorek - taki jak mój :mrgreen:
A pamietasz może jak aktywowałeś automatyczne domykanie szyb ?
Chętnie bym u siebie też to aktywował :)
Obrazek
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

LYJO pisze:A pamietasz może jak aktywowałeś automatyczne domykanie szyb ? Chętnie bym u siebie też to aktywował :)
LYJO chyba o to chodzi

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=338
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów
Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
Imię:: Olek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: LYJO »

peterb, :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Ładny kolorek rzeczywiście!
:)
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

LYJO pisze:Ja bym też chciał mieć tyle czasu, żeby sia autkiem zająć i wyczyścić.
Niestety u mnie to nie realne.
niestety ja też na to nie mam czasu... a swoja robote zacząłem poźnym popołudniem a skończyłem rankiem ;) :D teraz bede miał łatwiej czyścić i lakier jest zabezpieczony na zime...

co do koloru to była taka historia, że widziałem ten samochód w ogłoszeniu w necie ale nawet nie brałem go pod uwagę ze względu na kolor... na zdjęciach wydawał sie jak zwykły bez metaliku i to jeszcze taki jak w niemieckim wojsku... wogole mi sie nie podobał... ale mowie sobie i tak bede jezdził po niemczech to zajade i tego zobacze... ku mojemu zdziwieniu na zywo to był calkiem inny kolor :) tak mi sie spodobal, ze juz nie jezdziłem dalej tylko wziąłem tego, a dodatkowym atutem był niski przebieg...

LYJO znalazłes juz jak sie robi to domykanie?
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

???

Post autor: QQRYDZA »

- aktywowałem domykanie szyb z pilota bez trzymania przycisku...

Jak to zrobiłeś????
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
ODPOWIEDZ