Podpowiedź w sprawie pochodzenia mojej ksywki umieszczona jest pod nickiem ale to jeszcze nie jest 100%owe wytłumaczenie.
Pewnie część z Was pamięta swój etap w życiu, kiedy to w podstawówce (w najmłodszych klasach) robiło się na lekcjach ZPT kanapki. Ja jako osoba lubiąca ser (kanapki z serem i czymś tam jeszcze miałem codziennie - dzień bez kanapki z serem to dzień stracony

) na zajęcia ZPT przyniosłem jako jedyny w klasie ser pleśniowy (uwielbiam), oczywiście jakaś sałata, rzodkiewka itp też były, no ale wyciągnięcie sera pleśniowego wzbudziło ogólne poruszenie w klasie, tak że zapach dotarł do naszej wychowawczyni która nie myślała długo i rzuciła hasłem na całą klasę: "Marek, ty to jesteś jak Rockfor" (dla niewtajemniczonych Rokfor - to postać z bajki Brygada RR, który uwielbiał ser). Co prawda ksywka w szkole nie miała zbyt długiego żywotu bo już w 6-7 klasie podstawówki nikt tak do mnie nie mówił mimo, że ser do tej pory jest stałą pozycją codziennego menu.
Z biegiem czasu chciałem wprowadzić do tej ksywki trochę świeżości - zamiast for zastąpiłem (fonetycznie identycznie brzmiąco) 4 i tak powstał - rock4 - i to tyle, albo aż tyle. Sami zdecydujcie:)