Nasz Touran i dzieci.

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Nasz Touran i dzieci.

Post autor: cheles »

Dość długo zastanawiałem się czy założyć temat dotyczący dzieciaków i naszych aut. Kilku z naszych kolegów powiększy się rodzina, a że wskazówki bardziej doświadczonych kolegów będą bezcenne, temat przyszłym tatusiom jak najbardziej się przyda.

Pierwszy temat, który mnie interesuje dotyczy fotelików. Oczywiście pomijam kwestie bezpieczeństwa - gwiadek w testach bezpieczeństwa itp.

Jakie foteliki od 0-13 polecacie oraz czy opłaca się kupić używany system isofix, czy lepiej nowy ?
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Myślę że temat ma szanse na rozwój, a o fotelikach co prawda dla starszych dzieci była już dyskusja, ale może coś ciekawego znajdziesz.

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ht=fotelik
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Re: Nasz Touran i dzieci.

Post autor: GioW »

cheles pisze:Jakie foteliki od 0-13 polecacie oraz czy opłaca się kupić używany system isofix, czy lepiej nowy ?
Dołączam się do tematu - od grudnia będę musiał już zacząć szukać aby na luty być przygotowanym :D

Tylko na początek to chyba również o gondoli trzeba pomyśleć zapinanej normalnie pasem z tylnego siedzenia.
Może ktoś ma na zbyciu taką gondolkę w dobrym stanie... wiadomo dzieciaczki szybko rosną a niektóre rzeczy nawet nie zdążą się zniszczyć ;)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Oczywiście temat nie tylko o fotelikach założyłem, ale też z myślą by podzielić się wiedzą o różnych gadżetach (o których nie mam na razie bladego pojęcia) a które będą pomocne.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Re: Nasz Touran i dzieci.

Post autor: DLUGI-74 »

cheles pisze:Dość długo zastanawiałem się czy założyć temat dotyczący dzieciaków i naszych aut. Kilku z naszych kolegów powiększy się rodzina, a że wskazówki bardziej doświadczonych kolegów będą bezcenne, temat przyszłym tatusiom jak najbardziej się przyda.

Pierwszy temat, który mnie interesuje dotyczy fotelików. Oczywiście pomijam kwestie bezpieczeństwa - gwiadek w testach bezpieczeństwa itp.

Jakie foteliki od 0-13 polecacie oraz czy opłaca się kupić używany system isofix, czy lepiej nowy ?
Witam.Temat jak dla mnie na czasie ponieważ mam 7 miesiecznego synka i po mału rozgladam sie za fotelikiem w którym nasz maluszek mógłby jeździć z nami i podziwiać swiat z okna Tourana :ok:
Pozdrawiam i z uwaga bede śledził ten wątek. :super:
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

No i wątek tatusiów podchwycił :brawa:
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: DLUGI-74 »

Nie ma to jak Expert :piwo:
Awatar użytkownika
GioW
Expert

To teraz trzeba będzie zrobić pod avkiem jeszcze jedną informację - LICZBA DZIECI :mrgreen:
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista
Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Marekk »

Skoro temat już założony :brawa: dla kolegi ... to podziele się z wami moimi zakupami :)
Zanim kochana córeczka przyszła na świat szukałem przebierałem w fotelikach by wybrać taki by dziecku było najwygodniej podróżować :)i jak to w zyciu bywa wybrałem sprawdzone produkty przez znajomych ;)
Polecam od 0-13 KG sprawdzony Maxi costi oraz foteliki
Recaro 9-36 KG moja córka bardzo sobie chwali ten fotelik mimo że dopiero ma 3 latka :mrgreen: a jak jeszcze bajki z tyłu leca spokój mam .... ;)
Załączniki
fotelik.jpg
recaro.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

No to ja może zacznę.
Moja córa jak była malutka jeździła najpierw w nosidełku firmy Maxi Cosi CabrioFix (0-13 kg), montowanym odwrotnie do kierunku jazdy, czyli dziecko ma główkę w stronę przodu samochodu, a nóżki w stronę tyłu samochodu (chyba nawet tak się montuje większość nosidełek w tym zakresie wagowym). Nosidełko łatwo się zapina pasami i rozpina, oczywiście możliwość dokupienia bazy isofix to już wkładanie nosidełka do autka to czysta przyjemność.
Dzięki adapterom nosidełko można zamontować na większości markowych wózkach.
Tu mam poglądowy zestaw:
http://allegro.pl/baza-easybase-nosidel ... 42675.html

Teraz córa jeździ w foteliku Recaro Young Sport (9-36 KG), bez isofiksa.
Taki:
http://allegro.pl/fotelik-recaro-young- ... 51785.html

A takie są moje spostrzeżenia, fotelik świetnie się zapina w bardziej kubełkowych lub wyprofilowanych fotelach. U mnie najpierw jeździł w Audi A3 i w Seacie Ibizie gdzie mam bardziej kubełkowe siedzenia, a z tyłu kanapa bardziej wyprofilowana i tam fotelik jak się zapięło go mocno to jak by był przyspawany. W Turanie na tylnych siedzeniach fotelik tak się nie trzyma jak w omawianych wcześniej samochodach, oczywiście żeby ktoś nie zrozumiał źle mojej wypowiedzi, bo pomyśli, że fotelik się nie trzyma.
Chodzi mi o to, że jednak ten fotelik był zaprojektowany chyba do foteli bardziej wyprofilowanych i jak go przypniemy do takiego to naprawdę isofix już nie potrzeby, nawet w sklepach są przyszykowane fotele Recaro żeby sobie można poprzypinać foteliki i ten fotel również jest bardziej wyprofilowany niż niektórzy mają w autkach.
Fotelik również zakładałem w autku teściów Ford Focus (fotele nazwę je kanapowe) i tam również fotelik tak bardzo się nie trzymał jak na kubełkowych (czytaj bardziej wyprofilowanych).

Dla tych co kupują pierwszy raz fotelik i się mało znają niech zrobią tak jak ja, pojechałem do dobrego sklepu i porozmawiałem ze sprzedawcami o fotelikach. Jak już coś nam się spodoba to niech pokażą jak się taki fotelik mocuje (często mają fotel w sklepie z samochodu - taka wystawka- i na nim pokazują zapinanie fotelika), później zapinamy dziecko w tym foteliku i patrzymy czy jest OK. Dziecko w jednym foteliku może się dobrze czuć, siedzieć, a w innym już nie, dzieci są różne, różnie siedzą itp, a przecież to ono będzie spędzać w nim najwięcej czasu. A następnie prosimy sprzedawce, aby zamontował nam wybrany foteli w naszym autku. Ja tak miałem, w moim autku były przypinane 3 sztuki (czytaj różnych firm) przed tym jak kupiłem ten co najlepiej się trzymał i oczywiście najbardziej odpowiedni dla nas i dla dziecka.
Jeżeli sprzedającemu się nie będzie chciało to radze omijać taki sklep dużym łukiem.

Do fotelika dla starszych dzieci polecam zapinać na oparcia przednich foteli jakieś maty żeby nam nóżkami nie pokopały oparć przednich foteli.

P.S. Marekk mnie wyprzedził, ale zestaw taki sam. He He

Ale się rozpisałem.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Panowie, a jak chce te nosidełko 0-9/13 to lepiej kupić nowe czy używane? (no chyba, że coś u brata w spadku zostało ;) ) Jest sens wywalać 500 i więcej za coś nowego, które po roku będzie już niepraktyczne?
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista
Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Marekk »

Jak możesz załatwić używkę na początek to ja bym skorzystał na twoim miejscu ;)
A jak dorosnie kupić np. Recaro jest sprawdzony oraz jest od 9-36 kg ;) więc starczy ci na dłużej...
;)
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Ja z czystym sercem moge polecic ROMERA... Oba chlopaki maja te foteliki starszy 5 latek ma w kategori 18-36kg, mlodszy 3 latek w kategori 9-18kg ( wlasciwie jest na sprzedaz). Oba z isofix oczywiscie. Sa dobrze wykonczone i co wazne tapicerka latwo sia sciaga i daje wyprac bezproblemowo. W klasie 0-13 kg mielismy nosidlo firmowe do wozka firmy Emmaljunga - wozek byl pancerny, wytrzymal 2 chlopakow i calkiem niedawno poszedl dalej do ludzi...
Załączniki
DSC_0068.JPG
Romer Duo Plus isofix
Romer Duo Plus isofix
Ostatnio zmieniony wt wrz 18, 2012 14:41 przez Cesarz, łącznie zmieniany 1 raz.
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Marekk pisze:A jak dorosnie kupić np. Recaro jest sprawdzony oraz jest od 9-36 kg ;) więc starczy ci na dłużej...
;)
To wiem - to jest pewniak na później - i na bank nowy :D

Najgorzej z tym nosidłem pioruńskim ale może coś poszukam razem z wózkami, żeby też było to mobilne... w końcu dziadki się zobowiązały do kupna pierwszego wózka :mrgreen:
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

GioW musisz pamiętać, że za bezpieczeństwo trzeba zapłacić.
Co do nosidełka, to tak jak wcześniej pisałem, jak kupujesz markowy wózek i np. nie podoba ci się z tej firmy nosidełko, możesz je zastąpić z innej, tylko wcześniej sprawdź czy są adaptery do tego wózka żeby wpiąć nosidełko z innej firmy.
Ja maiłem wózek firmy Teutonia i wpinałem nosidełko z firmy Maxi Cosi chociaż mogłem kupić nosidełko również z firmy Teutonia.
Czy nosidełko czy fotelik może być używany, pewnie, tylko nie może być po dzwonie. :mrgreen:
Jeżeli jest w dobrym stanie, przeważnie z każdego można zdjąc materiał i go przeprać.
Ja sam nosidełko Maxi Cosi sprzedałem, a teraz drugie mi się zaraz wykluje i taki sam pożyczam od koleżanki, której w tej chwili nie jest potrzebny.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
ODPOWIEDZ