Po obejrzeniu kilku Touranów-igiełek, udałem się przez przypadek do Salonu VW celem szukania Jetty ale..... się zakochałem

Pierwsza myśl

Druga myśl: przeca dam se radę, w końcu duży chłopczyk jestem!!! i po niedługim czasie zawitało coś takiego:

Kilka danych technicznych z książeczek:
Volkswagen Touran
1T34B1 Highline
1,4 TSI (140 KM) CAVC, 6 speed
7 miejsc (2+3+2)
kolor nadwozia Q4Q4 BRĄZOWY TOFFEE METALIC
2011 rok
Wkurza mnie:
Brak RNS 510
Brak DSG
Ale wygląd, kolor i komfort rekompensuje braki w wyposażeniu

Plany i realizacja:

UWAGI!!!
Jestem zadowolony... zero "gumowego" zapachu nawet w upały... dopasowane... o wiele tańsze niż ORI VW... dopasowane idealnie... fajnie się je myje... nie przebarwiają... POLECAM
UWAGI TECHNICZNE!!!
1T1/1T2/1T3 to te same dywaniki - są zamienne dla wszystkich modeli od 2003 do teraz....

UWAGI!!!
Jestem zadowolony, choć mogłyby być lepiej dopracowane wizualnie i przyozdobione jakoś elementami czarnymi... trochę takie za masywne.... jednak przez montaż unikamy rysowania progów, szczególnie jak do auta mają wsiadać dzieci lub psiaki... dopasowanie oki... prosty sposób montażu - na taśmie dwustronnej... POLECAM
UWAGI TECHNICZNE!!!
ja mam nakładki progów XAK 105 TOU RST (zamienne z XAK 105 TOUR SGA) - oba nr pasują tylko i wyłącznie do 1T3 - modele od 2010 do teraz....
w komplecie: pudełko, instrukcja monatażu (ew. mam skan w języku polskim do udostępnienia), 4 nakładki, paragon
Z tego co ustaliłem produkowane są w Polsce jako dodatkowe wyposażenie na polskie salony i sygnowane znakiem VW... dzwoniłem do tej Firmy, czy nie sprzedali by taniej, ew. rozważałem zakup hurtowy, ale niestety mają tak skonstruowaną umowę z VW, że nie mogą ich rozprowadzać dla klientów indywidualnych.... te same nakładki produkowane przez VW w DE kosztują ok 2 x drożej-oczywiście istnieje możliwość ściągnięcia z DE

UWAGI!!!
Jestem zadowolony, fajny bajerek dodający sportowego charakteru naszym minivanom.... dopasowanie prawie oki - trzeba trochę rezać tu i ówdzie... prosty sposób montażu ... POLECAM
UWAGI TECHNICZNE!!!
oryginalna podstopnica z 1T1 1T2 1T3 to 1T1 864 777
ja zakupiłem podstopnicę z Golfa V/VI ver GTI (VF1) - 1K1 864 551 SUB (zamienne z 1K1 864 551 TKH) - oba nr pasują do wszystkich Touranów - modele od 2003 do teraz....
podstopnice z wersji R-Line (Passat po 2005, Golf V/VI - VF0/VF3) to - 3C1 864 777 A 4J4
w komplecie: podstopnica, folia ochronna, paragon
Krótki opis montażu na podstawie Tourana 1T3: zdjąć uchwyt otwierania maski, wykręcić wkręt boczka w okolicy uchwytu, wyciągnąć plastikowy kołek, ściągnąć boczek na desce, wyszarpać delikatnie górną osłonę, odkręcić wkręt Torx i wyszarpać osłonę, która w 1T3 stanowi element razem z progiem plastikowym, odgiąć górną część, wykręcić starą podstopnicę, wyłamać kleszczykami jeden uchwyt w podstopnicy GTI, przypasować ją, wkręcić wkręt mocujący - ja zastosowałem tan sam ori na TORX po wcześniejszym wywierceniu małego otworu. Poskładać w odwrotnej kolejneości. Aby boczek plastikowy nie odstawał po lewej stronie podstopnicy (zaznaczone wężykiem na foto) wkleiłem kawałek grubej taśmy dwustronnej ale nie odklejałem zabezpieczającej foli, żeby boczek mógł wpaść w tą szparę i przesunąć się maxymalnie w tym rowku...

UWAGI!!!
Jestem zadowolony agresywnym wyglądem tych nakładek.... dopasowanie oki-nic nie trzeba kombinować... prosty sposób montażu - plug&play... POLECAM
UWAGI TECHNICZNE!!!
oryginalna nakładka pedału sprzęgła z 1T1 1T2 1T3 to 1K1 721 174
alternarnatywna nakładka GTI (VF1) z Golfa V/VI - 1K1 721 601 pasuje do wszystkich Touranów - modele od 2003 do teraz....
zamienna nakładka z ver R-line (VF0/VF3) - 1K1 721 601 A 4J4 pasuje do wszystkich Touranów - modele od 2003 do teraz....
oryginalna nakładka pedału hamulca z 1T1 1T2 1T3 to 1K0 721 173 B
alternarnatywna nakładka GTI (VF1) z Golfa V/VI - 1K0 721 131 pasuje do wszystkich Touranów - modele od 2003 do teraz....
zamienna nakładka z ver R-line (VF0/VF3) - 1K1 721 131 A 4J4 pasuje do wszystkich Touranów - modele od 2003 do teraz....
Krótki opis montażu na podstawie Tourana 1T3: zdjąć gumowe nakładki poprzez wyszarpanie ich z mocowań i wsadzić te z GTI... Łatwizna nawet dla laików...

UWAGI!!!
W końcu będzie można spokojnie umiejscowić podnośnik i klucz do kół - VW nie wyposażyło mojego Toffeeka w te akcesoria

UWAGI TECHNICZNE!!!
Zakup plastikowego kosza (35 zł z wysyłką) dokonałem na allegro. Ale uwaga!!!, nowy w ASO kosztuje ok 70 zł - żebyście nie przepłacili kupując z ogłoszeń... Schowek do 1T1 1T2 1T3 to 1T0 012 115, więc jest zamienny dla wszystkich modeli.... do tego potrzebujemy 4 klipy/ kołki/ spinki - zwał jak zwał - oto nr. 7H0 867 299 01C - cena za 4 szt. to ok 9,00 zł w ASO.
Krótki opis montażu na podstawie Tourana 1T3: Żeby go umiejscowić w boczek trzeba: zdjąć fotele w bagażniku - najlepiej oba (dot. wer 7 os.), poodkręcać śrubki i uchwyty w boczku bagażnika (str.lewa-kierowcy), zdjąć osłonę w bagażniku tylnej belki-delikatnie wyszarpać, ściągnąć boczek ( ja go odgiąłem w tylnej części), osadzić plastikowy kosz (dziury na spinki są zrobione) i wcisnąć spinki... poskładać do kupy:)... aby było trochę estetycznie i nic nie chałasowało - wyłożyłem doł schowka welurem samoprzylepnym - taka moja wizja

UWAGI!!!
Nooo tera mam już komplecik - jest bomba !!!! POLECAM
UWAGI TECHNICZNE!!!
Ponieważ zamontowany miałem jakiś inny pedał gazu (caddy) trzeba było rezać... oryginalny potencjometr z GTI został rozebrany, zeszlifowany na maxa i przyklejony do mojego potencjometru za pomocą kleju do szyb... jak wyszło ??? wg mnie oki... oby klej wytrzymał... mój potencjometr do sklejenia został wytargany, żeby było spokojne klejenie

UWAGI!!!
Nooo tera mam spokojną głowę i mogę poruszać się po zaśnieżonych drogach... zamiast stalowych butów uważam, że alu zawsze ładniej na aucie wygląda
UWAGI TECHNICZNE!!!
Alufelgi to produkt AUDI o parametrach R16/7cali/ET45/rozstaw otworów 5x112/średnica kołnieża centrującego 57,1 ... weszły bez problemu plug & play... jednak żeby poszeszyć troszkę rozstaw koł założyłem na kaźdej ośce po dystansie 17 mm na każde koło + dłuższe śruby ... dekielki oryg VW

UWAGI!!!
Miałem szmatkę

więc przyszła pora coś zmienić... jako, że górna pokrywa była trochę zrysowana - dostała okleinę a`la carbon
UWAGI TECHNICZNE!!!
Oryginał VW - dokładnie nie wiem z jakiego pojazdu, ale kupiłem komplet z podstawą na popularnym portalu za 100 zł z wysyłką
boczne osłony to:
1K0 915 336
1K0 915 335 B
górna pokrywa to:
1K0 915 443 - na razie oklejona folią a`la carbon - będzie zakup total nowej
podstawa (miałem taką samą):
1K0 915 333 C

UWAGI!!!
Miałem czarną zaślepkę teraz mam chromowaną z Audi A8, Q7
UWAGI TECHNICZNE!!!
Oryginał AUDI - 4H0 919 311
Zakup klucza do kół i lewarka - kupiony dzięki forumowemu koledze jarry