Jak wiadomo w czasie jazdy po zmroku, szczególnie poza miastem dokuczliwe jest oślepianie przez reflektory aut jadących za nami poprzez lusterko wewnętrzne jak i lusterka boczne. W lusterku wewnętrznym mamy "wajhę" którą możemy przestawić lusterko w tryb "ciemny". Jest to o tyle uciążliwe że w często zmieniających się warunkach trzeba by ciągle wajhować, i tu w sukurs nadchodzi lusterko fotochromatyczne

Dodatkowo lusterko posiada na spodzie dwie diody ambient które w dyskretny sposób podświetlają na czerwono okolice lewarka zmiany biegów i konsoli w okolicach radia, na zdjęciu widać także diody ambient w lampce Passat W8, jak zamontować taką lampkę przeczytasz w innym moim manualu - http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2794

Numery części dla lusterka montowanego w podsufitkę, późniejsze wersje mają już lusterko montowane do szyby przedniej (gdy wycieraczki współbieżne i czujnik deszczu).
1T0857511A Y20 - wersja 4 pinowa bez sterowania lusterek zewnętrznych
1T0857511C Y20 - wersja 4 pinowa bez sterowania lusterek zewnętrznych
1T0857511E Y20 - wersja 6 pinowa ze sterowaniem lusterek bocznych
Jeśli masz Tourana 1T2 to możesz mieć lusterko klejone do szyby, wówczas nr lusterka to:
1K0857511D - wersja 4 pinowa bez sterowania lusterek zewnętrznych
1K0857511B - wersja 6 pinowa ze sterowaniem lusterek zewnętrznych
niestety dane te pochodzą z katalogu ETKA strona 857-45 i wygląda na to że mogą być z tymi lusterkami przekłamania, 1K0857511B raz jest pokazywane jako 6 pinowe a raz jako 4 pinowe także przed zakupem radzę sprawdzić
Jeśli trafisz wersję 6-cio pinową to możesz się pokusić o wymianę wkładów w lusterkach zewnętrznych i będziesz miał samościemniające się wszystkie lusterka

Od razu powiem że to ogromna rzadkość, mi się trafiło takie jedno więc idę w tym kierunku

Lusterko samościemniające ogólnie wygląda tak

Podłączamy je według schematu

Zasilanie oryginalnie idzie od bezpiecznika SC1, wykręcamy obudowę bezpieczników

Odblokowujemy blokadę pinową

Bezpiecznik SC1 zaznaczony w kółeczku

Wsuwamy pin we właściwe miejsce

Dodatkowo z Bordnetza weźmiemy sobie sygnał biegu wstecznego i podłaczymy do pinu 3 lusterka

B/1 - żarówka prawego światła cofania, automatycznie przyciemniane lusterko wewnętrzne
masę wziąłem z lampki do czytania, pin 3 kolor przewodu brązowy i podłaczyłem do pinu 2 lusterka
sygnał zapalenia oświetlenia wnętrza po otwarciu drzwi wziąłem z lampki do czytania, pin 1 kolor niebiesko-szary i podłączyłem z pinem 6 lusterka
przewody zielony i niebieski podłączyłem do pinów lusterka 4 i 5 i podciągnąłem je w okolice przednich słupków, jak uda się dostać wkłady fotochromatyczne do lusterek zewnętrznych to będą już przewody gotowe do podłączenia
Okablowanie - lewy przedni słupek

Okablowanie - lewy przedni słupek

Aby przeciągnąć przewody pomagam sobie drutem przepychaczem

Układanie przewodów cd.

Gotowa wiązka z dolutowaną wtyczką do lusterka

Działa to w ten sposób, po przekręceniu stacyjki świecą cały czas dwie diody ambient. Jeśli uruchomimy funkcję lusterka samościemniającego poprzez wciśnięcie na jego spodzie przycisku to zapali się informująca o tym zielona dioda na froncie lusterka i lusterko będzie badać oświetlenie z przodu i z tyłu auta. Jeśli z przodu auta będzie ciemno a z tyłu jasno (oślepiające światła aut jadących za nami) to lusterko się przyciemni.
Jeśli włączymy bieg wsteczny lub otworzymy drzwi w aucie to dla naszej wygody i bezpieczeństwa lusterko automatycznie się rozjaśni (o ile było przyciemnione rzecz jasna

Aby sprawdzić poprawność działania wystarczy w dzień zasłonić przedni sensor, jak to działa widać na poniższym filmiku
[video]http://www.youtube.com/watch?v=3LjwblVtIME[/video]
Linki do innych manuali i artykułów na forum Touran Klub Polska
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=39016#39016
Jak zrobić sobie łatwo zrzut tego manuala lub innych stron WWW?
Często możesz chcieć zrobić sobie zrzut strony aby móc ją przeglądać szczególnie w momencie gdy jest brak internetu. Na przykład robisz coś w aucie przy pomocy VCDSa i masz internet wyłączony lub jesteś poza zasięgiem a chciałbyś coś doczytać z mojego lub innego manuala.
Najprościej jest zapisać stronę WWW w postaci jednego zarchiwizowanego pliku wraz ze zdjęciami.
Do Firefoxa trzeba doinstalować wtyczkę np. Mozilla Archive Format i z menu Plik wybrać opcję Zapisz jako "MAFF".

W Internet Explorerze wybierasz opcję Zapisz jako... "MHT".

Później już możesz łatwo przenosić i przeglądać w ten sposób zapisane strony bez połączenia z internetem.
Jeśli uważasz, że warto było poświęcić czas na napisanie tego manuala i chcesz dać znać o tym autorowi to postaw mu PIWO