Demontaż migacza w lusterku - manual

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Demontaż migacza w lusterku - manual

Post autor: rock4 »

Witam wszystkich zainteresowanych sposobem na wyczyszczenie migacza w lusterku z pojawiającego się zielonego osadu jak na poniższym zdjęciu.

Obrazek

Aby sprawnie przeprowadzić całą operację potrzebujemy:
- garażu bądź słonecznej, wiosennej pogody,
- śrubokrętu TORX rozm. 4,
- kartonik wielkością i twardością przypominający kartę kredytową,
- coś twardego, plastykowego (u mnie linijka szkolna) w późniejszej części dowiecie się po co,
- szmatka z cienkiego materiału.

1. Przystępujemy do podważenia lusterka jak na poniższym zdjęciu. Dla ułatwienia tej operacji warto obniżyć lusterko w dół. Dzięki temu od góry będziemy mieli więcej miejsca by wypiąć lusterko. Ja pomagałem sobie palcem, który wkładałem między szkiełko a obudowę lusterka.

Obrazek

2. Po zdemontowaniu szkła pokaże nam się wnętrze lusterka (dla ułatwienia dalszej pracy można wypiąć styki z płytki grzewczej, jednak w moim przypadku siedziały na tyle mocno, że bałem się połamać coś) w którym musimy odkręcić śrubki (TORX 4) wskazane kolorem zielonym. Ja odkręciłem również ten czarny okrągły element (służy do zmiany kąta nachylenia szkła, miejsca śrub wskazane kolorem czerwonym) dla pewniejszego złapania polakierowanej obudowy lusterka (o tym w dalszej części).

Obrazek

3. Gdy wykręcone mamy już wszystkie śrubki przystępujemy do wypięcia plastykowej obudowy lusterka. Wszystko robimy z wyczuciem by nic nie połamać. Należy obudowę lusterka podciągać do góry zgodnie ze strzałkami na poniższym zdjęciu. Aby wyciągnąć migacz lusterka musimy unieść plastykową obudowę o jakieś 3-4 cm od jej normalnego położenia.

Obrazek

4. Gdy uda nam się wypiąć obudowę stajemy równolegle do drzwi i pociągamy migacz lusterka do siebie. Powinien wyjść nie stawiając zbyt wielkiego oporu. Po wyjęciu migacza obróciłem go w poziomie o 180 st.
Zauważyłem, że uszczelka, która chyba miała za zadanie nie pozwolić na zabrudzenie wnęki prawie nie trzymała i była przesunięta na tyle, że swobodnie wilgoć mogła tam podchodzić (źle przyklejona uszczelka zaznaczona na zielona na poniższym zdjęciu). Niestety odkleiłem uszczelkę ale nie miałem co w to miejsce przykleić więc stwierdziłem, że zostawię bez uszczelki. Może woda dzięki temu będzie mogła swobodniej wypłynąć? Jeśli będzie trzeba rozmontuję i uszczelnię silikonem.

Obrazek

5. Ostatnim etapem jest wyczyszczenie wnęki z osadu. Do tego posłużyła mi linijka ze szmatką, którą wcisnąłem skutecznie usuwając nalot. Niestety, nie wykonałem dobrego zdjęcia który ukazywałby wnękę dlatego przygotowałem małą wizualizację. Mam nadzieję, że zrozumiecie o co chodzi ;)

Obrazek

6. Po wyczyszczeniu migacza można złożyć lusterko wykonując czynności w odwrotnej kolejności.

Wszelkie uwagi dotyczące manuala mile widziane.
Jeśli pojawią się istotne uwagi wyedytuję powyższy tekst.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

brawo, piwo się należy
Awatar użytkownika
borge
Przeglądacz
Auto:: Nissan X-Trail
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: borge »

rock4 THX, piwo oczywiscie polecialo jako ze pod prawym lusterkiem tez mam lekko zielono

brak uszczelki to chyba nie jest dobry pomysl, w deszczowe dni zbyt duzo
wody moze sie dostac do wnetrza, wilgoc rowniez moze byc zabojcza
nie dalo rady wyczyscic tej uszczelki i wkleic jej na powrot? uszkodziles ja?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
rufusw
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI (AVQ)/2003/BASIC
Imię:: Rafał

Post autor: rufusw »

Brawo, bardzo dobry manual! :piwo:
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

borge pisze:brak uszczelki to chyba nie jest dobry pomysl, w deszczowe dni zbyt duzo
wody moze sie dostac do wnetrza, wilgoc rowniez moze byc zabojcza
nie dalo rady wyczyscic tej uszczelki i wkleic jej na powrot? uszkodziles ja?
ale patrząc na to z drugiej strony... po co uszczelka, która nie zabezpiecza przed dostaniem się wody do środka?
Tak jak napisałem, jeśli w najbliższym czasie zauważę jakieś niepokojące objawy to pokombinuję z jakimś silikonem (w dniu w którym to robiłem zaczęło mi brakować czasu - mecz siatkówki ze znajomymi się zbliżał)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
borge
Przeglądacz
Auto:: Nissan X-Trail
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: borge »

rock4 pisze:po co uszczelka, która nie zabezpiecza przed dostaniem się wody do środka?
zgadzam sie z Toba czesciowo: skoro uszczelka byla uszkodzona to bez sensu ja pakowac
ale skoro konstruktorzy przewidzieli ze powinna ona tam byc, to nalezaloby ja zamontowac
jesli wilgoc zbierala sie kiedy byla uszkodzona to pewnie bedzie sie jej zbieralo wiecej, kiedy
w ogole ja zdemontowales

nie odpowiedziales na moje drugie pytanie: czy uszczelka po demontazu byla w takim stanie
ze nie warto bylo jej zakladac na powrot? czy ograniczenie czasowe sprawilo ze wybrales
wariant bez uszczelki?
ona jest wklejona czy wciskana w element klosza kierunkowskazu?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

borge pisze:...ale skoro konstruktorzy przewidzieli ze powinna ona tam byc, to nalezaloby ja zamontowac
jesli wilgoc zbierala sie kiedy byla uszkodzona to pewnie bedzie sie jej zbieralo wiecej, kiedy
w ogole ja zdemontowales
borge, również się z Tobą zgodzę ale... (słynne ale ;)) w myśl zasady "mam zegarek wodoszczelny - jak woda do niego wleci to już nie wyleci" uznałem, że skoro nie spełnia swojej funkcji może tylko ograniczać poprawne działania - woda mimo uszczelki (źle zamontowanej) wleci, ale ciężko jej będzie wylecieć - dlatego w środku robi się zielono.
borde pisze:nie odpowiedziales na moje drugie pytanie: czy uszczelka po demontazu byla w takim stanie
ze nie warto bylo jej zakladac na powrot? czy ograniczenie czasowe sprawilo ze wybrales
wariant bez uszczelki?
ona jest wklejona czy wciskana w element klosza kierunkowskazu?
Odpowiem najpierw na Twoje drugi pytanie: uszczelka jest przyklejona, nie ma żadnego rowka montażowego.
Powracam do wcześniejszego pytania: nie mam pozytywnych doświadczeń z uszczelkami, które kiedyś posiadały własny klej. Próby ich reanimowania (nałożenia kleju, taśm dwustronnych) zawsze kończyły się niepowodzeniem i uszczelka odpadała. Dlatego zdecydowałem się nie babrać w tym i zobaczyć jak będzie się zachowywało lusterko (mówię tu o całości nie tylko o samym migaczu) gdy tej uszczelki nie będzie.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marek1629
Zaawansowany
Auto:: touran, 1.9 bls 2006
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowań: 92 razy

Re: Demontaż migacza w lusterku - manual

Post autor: marek1629 »

nie wiem po co ją tam zamontowano. Po pierwsze jest z pianki a nie gumy a po drugie kierunek dalej jest sklejony i woda do środka się bez niej też nie dostanie a każdy silikon było by bardzo widać, nie jestem za prowizorkami ale każdy radzi sobie jak może :) z drugiej strony taki element powinien wytrzymać auto.
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

marek1629; nie wiem czy to kwestia identycznego imienia ale zgadzam się z Tobą w 100% :)

a wracając do tematu: tą wnękę w migaczu czyściłem w marcu 2012, jak zobaczyłem tą uszczelkę-gąbęczkę to ją wywaliłem. Od tej pory żaden osad mi się tam nie zrobił i oby tak dalej :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marek1629
Zaawansowany

mój problem był jak mi pijak któremu auto przeszkadzało(dłuższa historia) oparł się butem o moje lusterko to musiałem kupić nowe.... na szczęście znalazłem ori w kolorze, i podczas zmiany rozebrałem sobie na części i ciekawiłem się co zrobić z tym syfem... jeden kierunek miałem pęknięty więc mi szkoda nie było go rozerwać i sprawdzić i wiem że ta pianka to tylko wypełnienie wizualne a czasem ten materiał po prostu traci elastyczność a wilgoć wejdzie wszędzie jak tylko znajdzie drogę :? dziadówka jedna. :evil:
Także rock4 oby tak dalej :ok: :ok:
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
Awatar użytkownika
Czaki
Kandydat
Auto:: 1.9 TDI Highline DSG
Imię:: Maciek
Podziękował: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Czaki »

Na wstępie :piwo: za dobry opis. Po złożeniu lusterek coś się stało ze sterowaniem tzn. ustawiam sterowanie na L, a ruszają się oba lustra, jak na P to tylko prawe. Jak macie jakiś pomysł co do usterki to proszę napiszcie.
Volkswagen Touran 2004
1.9 TDI 77 kW BKC Highline DSG
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Masz włączoną synchronizację przy ustawianiu lusterek. Można to wyłączyć i ustawiać je osobno ale na tą chwilę wszystko działa zgodnie z założeniami.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Czaki
Kandydat
Auto:: 1.9 TDI Highline DSG
Imię:: Maciek
Podziękował: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Czaki »

Dzięki bardzo za podpowiedź, a już myślałem,że coś zwarłem ze sobą, czego nie powinienem. Zdziwiłem się tylko,że włączyła się sama.
Volkswagen Touran 2004
1.9 TDI 77 kW BKC Highline DSG
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

czy samo lustro/szyba lustra jest na wcisk czy na klej?

Ktoś kiedyś pisał, że na klej :/
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
marek1629
Zaawansowany

Re: Odp: Demontaż migacza w lusterku - manual

Na wcisk, podważa sie od dołu jak w manualu i wyskakuje