Manual: Wymiana/Naprawa Światła STOP klapy bagażnika

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Manual: Wymiana/Naprawa Światła STOP klapy bagażnika

Post autor: gsmfun »

Kolejny z mojej serii manual tym razem odnośnie światła stopu klapy bagażnika. Otóż słabo świecą u mnie 2 diody(1dna prawie w ogóle) z reszty 16stu a więc zabieramy się do wymiany.

Na początek śrubokręt gwiazdkowy i odkręcamy uchwyty wewnętrzne klapy bagażnika

Lewy
Obrazek
i Prawy
Obrazek
Kolejny krok to otwarcie schowka z trójkątem wyciągamy go stamtąd i odkręcamy dwie śruby trzymające rzepy

Obrazek
Po odkręceniu śrub zabieramy się za podważanie tapicerki klapy bagażnika zaczynając od miejsc wskazanych strzałkami dowolnie z prawej czy z lewej strony.
Obrazek
Obrazek
Zaczepy oznaczone czerwonymi strzałkami wyskakują dość łatwo z kolei te oznaczone w zielonym kole są b. ciężkie do ściągnięcia przynajmniej u mnie tak jest - tych zaczepów nie ściągasz nie jest to wymagane gdyż całej tapicerki nie będziemy ściągać ja to zrobiłem pokazowo.
Ostatnim już krokiem dostania się do lampki będzie ściągnięcie jasnego plastiku naokoło szyby znajdującego się w tym miejscu(zgapiłem się i zrobiłem zdjęcie już po ściągnięciu)
Obrazek
A mowa o tym plastiku tutaj dokładnie widać w których miejscach są zaczepy - schodzą łatwo wystarczy lekko podważyć zaczynając niezależnie czy to od lewej czy od prawej strony
Obrazek

Po ściągnięciu wyżej pokazanego plastiku odkrywają nam się wiązki do świateł jak i 3 wkręty które odkręcamy aby móc zdemontować lampkę(śrubokręt gwiazdkowy)
Obrazek
A następnie wypychamy lekko przez otwór środkowy śruby
Obrazek

Ta Daaaaa no i mamy światełko już na zewnątrz. Wystarczy odpiąć złączkę z czym każdy sobie poradzi na pewno przy czym uważajcie na uszczelkę naokoło ramki światełka - jak ją uszkodzicie będzie cieknąć woda do środka klapy bagażnika.
Obrazek
Następnie zabieramy się za rozbrojenie światełka - najpierw ściągamy dwie blaszki aluminiowe podważając je śrubokrętem
Obrazek
Obrazek

Po ściągnięciu blaszek podważamy najlepiej dwoma śrubokrętami płytkę z diodami w dwóch miejscach jak na rysunku w celu całkowitego jej wyciągnięcia z plastikowej osłony(Uwaga ostrożnie!Plastik ten jest b.sztywny i łatwo może pęknąć)
Obrazek
No i gotowe mamy płytkę luzem
Obrazek
Obrazek
Teraz możecie zabierać się za wymianę całego światła wpinając nowe w miejsce starego w odwrotnej kolejności do wykonanych wcześniej czynności, bądź zabrać się za regenerację swojego o czym napiszę poniżej.
Mianowicie sprawa nie jest trudna.
Diody znajdujące się na płytce to diody Super flux a wyglądają one tak
Obrazek
Przy odrobinie zdolności lutowniczych można je wymienić samemu przelutowując wadliwą diodę na nową. Diody takowe można zakupić w sklepie elektronicznym , bądź też u mnie gdyż zamawiam większą ich ilość.Trudno jest też dopasować jasność diody starej do nowej w takiej sytuacji gdy nowa będzie świecić jaśniej niż pozostałe zalecam wymianę wszystkich 16stu diód jednocześnie. Odrobina więcej roboty ale jaka to satysfakcja :)
Teraz coś o parametrach diód
Obrazek
Obrazek
Diody jak wcześniej wspominałem to diody super Flux dostępne od ręki. Patrząc na płytkę mamy 4 rzędy po 4 sztuki połączone równolegle. Po obliczeniach i pomiarach właściwych potrzebujemy diody na napięcie 2.0-2.5 V max.
Tak więc reasumując po krótce macie do wyboru dwie opcje :
Wymiana na nowe światło bez jakiegokolwiek zachodu bądź zakup paru sztuk diód Super Flux o zasilaniu wyżej podanym kolor czerwony i przelutowanie ich na płytce. Ja oczywiście jestem za tym drugim i w razie co służę pomocą dodatkowo jeśli ktoś by chciał może i przesłać swoją płytkę a ja dokonam reanimacji w całości tak że będzie jak nowa.

Koszty?
Gotowe światło Stop do Tourana na allegro: 60zł (nie orientuję się ile w ASO)(bez kosztów wysyłki)
Koszt zakupu diód : ok. 24zł za 16szt 1 szt - 1,5 (bez kosztów wysyłki)+chęci

:bry: :bry: :bry:
Ostatnio zmieniony ndz sie 26, 2012 19:03 przez gsmfun, łącznie zmieniany 1 raz.
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Brawo gsmfun!
Takich ludzi nam trzeba!
:D
:piwo: poleciało!
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

:piwo: miło :)
Mechatronik z zawodu..
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Podaj link do aukcji, bo szukam i szukam i widzę, że wszystkie czerwone mają napięcie pracy 1.8-2.0, znalazłem tylko białe z parametrami pracy około 3V
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

musza być na 12V na allegro nie znajdziesz niestety ja zamawiam ze sklepu internetowego. Uderz do mnie na PW to mozesz dolaczyc sie do zamowienia jakos w tym tyg bede je realizował 8)

//poprawka zapomniałem o rezystorze i dziś po właściwych pomiarach wyszło iż diody jakich potrzebujemy to super Flux na napięcie zasilające 2.0-2.3 V .

Manual poprawiony
:bry:
Mechatronik z zawodu..
MACIEK87
Przeglądacz

Post autor: MACIEK87 »

jak bys poczytal to bys znalazl powieliles temat w dziale ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA jest temat 3 swiatlo stop i tam jest manual
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

Rzeczywiście bardzo obszerny jest Twój manual. Powiem Ci tak w dziale Własne modyfikacje zamieszczamy coś co samemu zmodyfikowaliśmy/naprawiliśmy krok po kroku a w pozostałych działach zamieszczone są tematy użytkowników i ich problemy tutaj nie ma żadnego dubla tematu :lol: Po to są takie działy aby początkujący użytkownik chcący zabrać się za modyfikacje/naprawę czegoś wiedział że może odrazu zajrzeć tutaj jeśli ma wątpliwości i problemy zakłada temat w pozostałych działach i zaczyna się debata nad jego problemem.
Mechatronik z zawodu..
MACIEK87
Przeglądacz

Post autor: MACIEK87 »

dobra dobra masz 3 zdjecia wiecej nie bedziemy sie kłócić :brawa: :piwo:
Ostatnio zmieniony śr sie 29, 2012 13:07 przez MACIEK87, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

no i lampka zreanimowana dziś odrazu jak przyszły led zabrałem się za robotę. Elegancja Francja :)

Obrazek

niko02 powodzenia! :piwo:
Mechatronik z zawodu..
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

Zastanawiam się, czy jest sens robić jeszcze jednego manuala z wymiany lampki, bo mam sposób, żeby zrealizować wymianę w 5 minut bez odkręcania tapicerki...
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

niko02 pisze:Zastanawiam się, czy jest sens robić jeszcze jednego manuala z wymiany lampki, bo mam sposób, żeby zrealizować wymianę w 5 minut bez odkręcania tapicerki...
Podziel się wiedzy nigdy dość.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

podważamy tylko 4 dolne zaczepy bez zdejmowania i jest dostęp do śrubek i do odkręcenia ale chyba dość ciężki ? dzisiaj jak wkładałem na nowo wszystko do kupy zauważyłem ze tak też można.
Mechatronik z zawodu..
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

Dokładnie. Porobiłem zdjęcia, to wrzucę.
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

dorzuć tutaj jako jeden post albo wyslij do mnie i zedytuje pierwszy i dodam twoj opis
Mechatronik z zawodu..
Awatar użytkownika
baron
Przeglądacz
Auto:: Bluemotion 2012 , CFHC
Imię:: Rafał
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: baron »

gsmfun, oczywiście :piwo: dla ciebie.Ja opiszę jaki miałem problem ze swoim stopem.

Odziwo lampa świeciła tylko bez 2 diód-niewiarygodne bo fotka nie oddaje jak fatalnie to wygląda.

Obrazek

Zakupiłem na allegro używkę za 50 zł

Obrazek

ale niestety diody się tylko żarzyły,co prawda wszystkie.
Poprawiłem luty z myślą,że trafię na jakiś zimny lut ale nic nie pomogło.Zrobiłem poważne
zakupy w ciemno za 1,2 zł. i wymieniłem te 2 elementy z fotki na końcu ścieżek

Obrazek

Obrazek

i wszystko śmiga.Jeszcze muszę tylko założyć.
wcześniej 2008 blue , teraz 2012 blue i caddy 2017,

czasami zerknij w tył
ODPOWIEDZ