Na początek śrubokręt gwiazdkowy i odkręcamy uchwyty wewnętrzne klapy bagażnika
Lewy

i Prawy

Kolejny krok to otwarcie schowka z trójkątem wyciągamy go stamtąd i odkręcamy dwie śruby trzymające rzepy

Po odkręceniu śrub zabieramy się za podważanie tapicerki klapy bagażnika zaczynając od miejsc wskazanych strzałkami dowolnie z prawej czy z lewej strony.

Zaczepy oznaczone czerwonymi strzałkami wyskakują dość łatwo z kolei te oznaczone w zielonym kole są b. ciężkie do ściągnięcia przynajmniej u mnie tak jest - tych zaczepów nie ściągasz nie jest to wymagane gdyż całej tapicerki nie będziemy ściągać ja to zrobiłem pokazowo.
Ostatnim już krokiem dostania się do lampki będzie ściągnięcie jasnego plastiku naokoło szyby znajdującego się w tym miejscu(zgapiłem się i zrobiłem zdjęcie już po ściągnięciu)

A mowa o tym plastiku tutaj dokładnie widać w których miejscach są zaczepy - schodzą łatwo wystarczy lekko podważyć zaczynając niezależnie czy to od lewej czy od prawej strony

Po ściągnięciu wyżej pokazanego plastiku odkrywają nam się wiązki do świateł jak i 3 wkręty które odkręcamy aby móc zdemontować lampkę(śrubokręt gwiazdkowy)

A następnie wypychamy lekko przez otwór środkowy śruby

Ta Daaaaa no i mamy światełko już na zewnątrz. Wystarczy odpiąć złączkę z czym każdy sobie poradzi na pewno przy czym uważajcie na uszczelkę naokoło ramki światełka - jak ją uszkodzicie będzie cieknąć woda do środka klapy bagażnika.

Następnie zabieramy się za rozbrojenie światełka - najpierw ściągamy dwie blaszki aluminiowe podważając je śrubokrętem

Po ściągnięciu blaszek podważamy najlepiej dwoma śrubokrętami płytkę z diodami w dwóch miejscach jak na rysunku w celu całkowitego jej wyciągnięcia z plastikowej osłony(Uwaga ostrożnie!Plastik ten jest b.sztywny i łatwo może pęknąć)

No i gotowe mamy płytkę luzem

Teraz możecie zabierać się za wymianę całego światła wpinając nowe w miejsce starego w odwrotnej kolejności do wykonanych wcześniej czynności, bądź zabrać się za regenerację swojego o czym napiszę poniżej.
Mianowicie sprawa nie jest trudna.
Diody znajdujące się na płytce to diody Super flux a wyglądają one tak

Przy odrobinie zdolności lutowniczych można je wymienić samemu przelutowując wadliwą diodę na nową. Diody takowe można zakupić w sklepie elektronicznym , bądź też u mnie gdyż zamawiam większą ich ilość.Trudno jest też dopasować jasność diody starej do nowej w takiej sytuacji gdy nowa będzie świecić jaśniej niż pozostałe zalecam wymianę wszystkich 16stu diód jednocześnie. Odrobina więcej roboty ale jaka to satysfakcja

Teraz coś o parametrach diód

Diody jak wcześniej wspominałem to diody super Flux dostępne od ręki. Patrząc na płytkę mamy 4 rzędy po 4 sztuki połączone równolegle. Po obliczeniach i pomiarach właściwych potrzebujemy diody na napięcie 2.0-2.5 V max.
Tak więc reasumując po krótce macie do wyboru dwie opcje :
Wymiana na nowe światło bez jakiegokolwiek zachodu bądź zakup paru sztuk diód Super Flux o zasilaniu wyżej podanym kolor czerwony i przelutowanie ich na płytce. Ja oczywiście jestem za tym drugim i w razie co służę pomocą dodatkowo jeśli ktoś by chciał może i przesłać swoją płytkę a ja dokonam reanimacji w całości tak że będzie jak nowa.
Koszty?
Gotowe światło Stop do Tourana na allegro: 60zł (nie orientuję się ile w ASO)(bez kosztów wysyłki)
Koszt zakupu diód : ok. 24zł za 16szt 1 szt - 1,5 (bez kosztów wysyłki)+chęci