Manual - remont / czyszczenie / regeneracja pieca webasto

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
jakubek666
Przeglądacz
Auto:: touran 1.9tdi bkc 2005 HL
Imię:: kuba
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Manual - remont / czyszczenie / regeneracja pieca webasto

Post autor: jakubek666 »

Cześć wszystkim,
Jako, że nie znalazłem tych informacji na forum i wymagana była konsultacja telefoniczna z Jarrym(za co jestem mu niezmiernie wdzięczy!), postanowiłem zrobić mały manual:
JAK WYCZYŚCIĆ / ZREGENEROWAĆ PIEC WEBASTO.

Instrukcji jak się do pieca dostać czy jak go wymontować nie będę tworzył, bo Jarry zrobił to wystarczająco szczegółowo.

Jak już mamy piec wymontowany i na stole, wykonujemy po kolei:
1. Odkręcamy 2 śruby trzymające czarną osłonę pieca(zdj.1)
Image
2. Odkręcamy tłumik(jedna śruba od spodu tłumika) oraz odkręcamy opaskę i ściągamy rurkę spiro z tłumika. Drugiego końca rurki nie trzeba ściągać ale wygodniej się pracuje gdy całkiem jest zdemontowana(zdj.2 i 3)
Image
Image
3. Odkręcamy 3 śruby na osłonie, które były ukryte pod tłumikiem(zdj.4)
Image
4. Stawiamy piec walcowatą stroną do góry i odkręcamy 3 śruby, którymi jest ta część przykręcona do reszty(zdj.5)
Image
5. Kładziemy piec na boku by mieć do góry 2 kolanka plastikowe od wody, odkręcamy śrubę stabilizującą poprzez blaszkę te kolanka. Kolanka są tylko wciśnięte, więc wyciągamy je do góry, a nie kręcimy!(zdj.6)
Image
6. Odkręcamy śruby trzymające czarną płytkę z gniazdami na wtyczki, odpinamy przewód paliwowy i wypinamy plastiki pomagając sobie śrubokrętem płaskim(zdj.7)
Image
7. Ściągamy po obu stronach pieca plastikowe osłony. Są na zatrzaski więc wystarczy je podważyć płaskim śrubokrętem. pomiędzy nimi jest plastikowy łącznik –trzeba o nim pamiętać przy składaniu wszystkiego w całość(zdj.8)
Image
8. Pod jedną z osłon, tam gdzie były wpięte kolanka wodne zobaczymy przewód idący pod metalową blaszkę. Pod nią ukryte są czujniki temperatury i przegrzania. Jeśli musisz je wyciągać to rób to ostrożnie, by kombinerki nie ześlizgnęły ci się i nie uszkodziły cienkich przewodów. Uwaga! Nie odkręcamy/ściągamy czarnej osłony w kształcie kopuły(zdj.9)
Image
9. Po wyjęciu płytki z wtykami i elektroniką zobaczycie silniczek dmuchawy pieca. Ja go nie ruszałem, lecz pomiędzy tym elementem a płytką jest szara uszczelka – nie zapomnijcie ją założyć skręcając piec z powrotem!(zdj.10)
Image
10. Jak rozłączycie obie połówki pieca to z tej części, w której była szara uszczelka pod elektroniką należy delikatnie podważając śrubokrętem wysunąć czarną gumę trzymającą 4 kable oraz pręt paliwowy(zdjęcie powyżej).
11. Po wyjęciu tego „komina” zapamiętajcie którą stroną jest wsadzona czarna uszczelka(zdj.11)
Image
12. Teraz trzeba dostać się do porcelanki i świecy. Posłużę się zdjęciem Jarry’ego by opisać demontaż części widocznej po lewej, bo zapomniałem strzelić fotkę.
Jak postawicie ten komin porcelanką do góry to zobaczycie, że całość trzyma się na 2 prętach/śrubach, które są skręcone takimi „pestkami” blaszanymi. Myślałem, że się je wykręca, ale w końcu je wyszarpałem do góry obcęgami.
Image
13. Teraz wystarczy zdjąć blaszkę dociskającą i można delikatnie wypiąć świecę.
Dopiero po wyjęciu świecy wyciągajcie porcelankę, bo inaczej możecie uszkodzić uszczelki i blaszkę, która jest pomiędzy kominem a porcelanką. Jeśli uszkodzicie "blaszkę"/uszczelkę widoczną na zdjęciu poniżej to KAPLICA, bo nie ma tej części dostępnej nawet w serwisie(sprawdzane przez Jarry’ego). (zdj.12)
Image
14. W porcelance od środka pewnie jest mnóstwo syfu, który należy usunąć starając się nie uszkodzić przy okazji uszczelki(śrubokręt/patyczek z wacikiem nasączonym nitro lub rozpuszczalnikiem).
15. Pozostałe elementy również można przeczyścić lub chociażby przedmuchać sprężonym powietrzem
16. Teraz sprawdźcie świecę – jeśli ma nalot to trzeba ją wyczyścić/zeskrobać nalot. Następnie podłączcie ją pod akumulator i po kilku sekundach zacznie się żarzyć. Jeśli tak się dzieje to jest ok. jeśli nie to podłączcie odwrotnie kable, choć to chyba jest obojętne jak bieguny podłączycie. Jak się nie zagrzeje to świeca padła :-/
Image
17. Teraz sprawdźcie przewód paliwowy(nie ten wężyk gumowy, lecz metalową rurkę połączoną z przewodami od świecy). W nowszych piecach ponoć na końcu jest dodatkowo sitko. Całość warto przepłukać/przeczyścić jakimś rozpuszczalnikiem. Ja dodatkowo przedmuchałem tą rurkę jak i cały komin sprężonym powietrzem.
18. Następnie należy wszystko poskładać w odwrotnej kolejności zwracając uwagę na kolejność i oczywiście uszczelki.
19. Zanim założycie zderzak sprawdźcie jeszcze dla spokoju pompkę wody.
Warto wcześniej oczywiście odkręcić te 4 śrubki na pompce i wyczyścić środek, bo u mnie było mnóstwo piachu wewnątrz pompki.
Podłączcie ją pod aku KILKA RAZY i sprawdźcie czy za każdym razem startuje.
Jeśli za którymś razem nie wystartuje natychmiast to jest niestety uszkodzona i trzeba szukać nowej(alledrogo lub Jarry). Pompka działa w jednym kierunku i nie uszkodzicie jej podłączając źle kable, więc jeśli po pierwszym podłączeniu nie zadziała, to podłączcie kable odwrotnie.

Jeśli ktoś mieszka w okolicach Katowic i ma z piecem problem to mogę pomóc(kabelek do kompa też mam do testów pieca po całej zabawie).
Ps. nie jest to reklama! masz powyżej instrukcję więc walcz sam. jeśli nie dasz rady sam - mogę ci pomóc. Tylko tyle.

U mnie piec nie chciał palić, bo porcelanka w środku była usyfiona czarnym bagnem, przez co wywalało na VCDSie błąd „No flame”. A dodatkowo padła pompka wody oraz pękła rurka spiro od wydechu, więc za jednym zamachem wszystko poskładałem/wymieniłem i teraz chodzi aż miło:-)

W postach poniżej znajdziecie dodatkowe informacje dotyczące piecyków z zaworkami, których nie zauważyliście w tym manualu, a są u was w piecu.
Ostatnio zmieniony pt lip 18, 2014 12:35 przez jakubek666, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Kuba

Jeśli pomogłem, to nie zapomnij podziękować(żółta łapka prawy dolny róg) :-)
Mój PLATINIUM GREY Touran
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Re: Manual - remont / czyszczenie / regeneracja pieca webast

Post autor: niko02 »

Piękny manual :)
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
kalorak
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: kalorak »

Super manual, właśnie nie wiedziałem jak zdemontować blaszkę z tych dwóch śrub/prętów. :piwo:
Awatar użytkownika
hubert222
Zaawansowany
Auto:: Touran 2004 1.9 TDI AVQ
Imię:: Hubert
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: hubert222 »

:brawa: :piwo: a ile czasowo taka operacja u Ciebie przebiegala?:)
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Wszystko pięknie ładnie opisane tylko jedno mi się nie podoba :haha: Nie KABLE tylko przewody !!! Kable idą w ziemi lub nad ziemią :piwo: Tak nas uczy profesor na zajęciach z elektrotechniki :)
luigisq16
Specjalista
Auto:: 1.6 TDI 2016r
Imię:: Ludwik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: luigisq16 »

Wszystko fajnie pięknie z jednym ale :?:
A jak ktoś ma zaworek z podgrzewaczem przy wejściu do pieca to jeszcze trzeba poszerzyć ten manual o procedurę czyszczenia go. :?:
Przerabiałem to. Zasilacz 9-15V ewentualnie bateria 9V podłączamy zaworek (chyba pin 3 i 4) i otwierając, zamykając go pod ciśnieniem -Spray do czyszczenia nagarów np. zaworów EGR połączony jakimś wężykiem- klikamy aż odblokuje się i zacznie ładnie klikać. Ze zwężki Venturiego będzie leciała nam piękna mgiełka. :ok:
Wtedy jest gitara. :super:
Jeżeli nie uda nam się uruchomić zaworka - do wymiany. :bry:

pozdr. :uklon:
luigi sq16 - ZWzPD
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Bardzo dobry opis, którego na pewno brakowało, sam miałem się za to kiedyś wziąć ale z braku potrzebnych informacji jak i co się robi odpuściłem temat.
Oczywiście :piwo: poleciał.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Imię:: Janek
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Post autor: Johny7205 »

Ćwiczyłem tą zabawę w zeszłym roku z naszym ekspertem Jarrym.
Super manual. Będzie na pewno często wykorzystywany.
:piwo: dla Ciebie.
Obrazek
Awatar użytkownika
sooper
Kandydat
Auto:: Passat B6
Imię:: ...
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: sooper »

koledzy a jak wymontować element zaznaczony na czerwono ? i co to w ogóle jest ? filtr powietrza ?

Image
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Tłumik szmerów ssania pieca, co by nie dudnił.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
sooper
Kandydat
Auto:: Passat B6
Imię:: ...
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: sooper »

dzieki Turanek, a jak go wymontowac?, jest na wcisk ?
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

sooper pisze:dzieki Turanek, a jak go wymontowac?, jest na wcisk ?
Chyba jest okręcany o 90 stopni zerknij czy nie ma strzałki pokazującej kierunek okręcania.
Awatar użytkownika
remont
Przeglądacz
Auto:: sprzedam -2007 BLS
Imię:: Przemek
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: remont »

jest łapnięty jedną śrubą, potem wychodzi leciutko
Awatar użytkownika
jakubek666
Przeglądacz
Auto:: touran 1.9tdi bkc 2005 HL
Imię:: kuba
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: jakubek666 »

Sorki za brak odpowiedzi ale dawno tu nie zaglądałem, a powiadomień nie dostałem.
Zabawa trochę czasu zajmuje.
Najwięcej - dobranie się do pieca, bo śrubek jest mnóstwo, by mieć fajne i wygodne dojście do pieca.
Z rozbiórką i czyszczeniem samego pieca również nie należy się spieszyć, bo jak uszkodzisz - to zapłacisz :evil:

Ja z piecem bawiłem się będąc na urlopie w ramach wypełnienia wolnego czasu.
Gdyby nie brak części, to myślę, że w pół dnia bym się uwinął.

-- 18 lip 2014, o 12:38 --
Damian15 pisze:Wszystko pięknie ładnie opisane tylko jedno mi się nie podoba :haha: Nie KABLE tylko przewody !!! Kable idą w ziemi lub nad ziemią :piwo: Tak nas uczy profesor na zajęciach z elektrotechniki :)
"kabelki" poprawione :-P
Pozdrawiam,
Kuba

Jeśli pomogłem, to nie zapomnij podziękować(żółta łapka prawy dolny róg) :-)
Mój PLATINIUM GREY Touran
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

czy ktoś z Wrocławia/okolic podjąłby się czyszczenia mojego pieca?
odpala się, dogrzewa, ale często dymi i śmierdzi jak wściekłe...
ODPOWIEDZ