Ogólnie o Touranie pierwszym ze stajni VW w moim posiadaniu

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
a30dam
Kandydat
Auto:: Touran 1,9 BKC 2005
Imię:: Adam

Ogólnie o Touranie pierwszym ze stajni VW w moim posiadaniu

Post autor: a30dam »

Witam raz jeszcze wszystkich forumowiczów jest to mój pierwszy temat na tym forum więc proszę o wyrozumiałośc.
Więc tak jak napisałem Touran jest pierszym ze stajni VW jaki mam,przesiadłem się z Opla począwszy od Corsy poprzez Astrę Zafirę 1 potem 2. Chciałbym sie podzielić swoimi spostrzerzeniami jakie przychodzą mi na myśl otórz samochód jak najbarziej świetny - przestronny w miarę wygodny no i co najważniejsze bardzo ergonomicznie zaprojektowana deska rozdzielcza, wszystko na swoim miejscu. Po przejechaniu Touranem kilu tysięcy mogę już powiedzieć - o moim egzęplażu że: dwumasa do wymiany- słychać na wolnych obrotach i przy wciśkaniu sprzęgła ,odczuwalne poszrpywania samochodem przy prędkości obrotowej 1600-1900 obrotów na minutę - z tym muszę powalczyć.Posiadam odpowiedni kabelek i żadnych błędów nie stwierdzam , logi silnika w normie ,pompki w miarę równe , ustawienie wałka rożrządu w stosunku do wału mam -1.5 , nie wiem czy coś ruszać, napiszcie co to da Na zimnym odpala od pierwszego strzału na ciepłym ze dwa trzy razy obróci rozrósznikiem czyli w normie .Wczoraj zakładałem z kolegą mechanikiem górne mocowania chłodnicy ponieważ mój bolid takowych nie posiadał i co zauważyłem - mój mechanik , źle spiętą rurę do intercolera słyszalne było syczenie na wolnych obrotach. Sprawdziłem że mój Touran pochodzi z Belgii miał jakieś zdarzenie drogowe o czym świadczy np, brak tych mocowań - poduszek chłodnicy -nie było łatwo przedni zderzak i pas musieliśmy zdemontować , następnie brak kluczyka posiadam tylko jeden , ale z tym już działam grot już mam Pin myślę też nibawem dzięki "jarry" wymieniłem czujnik stopu , komunikat ze spiralką na desce .
Co zauważyłem jest wrażliwy na paliwo , jego jakość . na razie to tyle moich spostrzeżeń , jedyne co to te szarpania o których wcześniej pisałem ale najpier dmumasa. Napiszcie czy kupować LUK'a czy Sachs'a (cały komplet z dociskiem tarczą i wysprzęglikiem)
Ostatnio zmieniony wt kwie 30, 2013 13:22 przez a30dam, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kazan13
Zaawansowany
Auto:: 1T3 2.0 TDI CUP
Imię:: Zbyszek
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: kazan13 »

a powiedz kolego jak się ma touran do zafiry 2 ? też brałem zafirkę 2 pod uwagę ale odpuściłem bo środek mi nie spasował.
a30dam
Kandydat

Powiem Tobie tak Zafira to też świetne Auto nic złego o niej powiedzieć nie moę jeździłem nią ze trzy lata wymieniłem kompletne sprzęgło Egr i rurki od DPF nie mówiąc o częściach eksplatacyjnych klocki tarcze oleje i płyny. Miałem wersję Cosmo czyli najbogatszą , a mój Touran to taki golasek głosniki tylko z przodu z tyłu korbotronik itd
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

a30dam pisze:następnie brak kluczyka posiadam tylko jeden
w belgii jezeli miał kolizję to firma ubezpieczeniowa zabiera jeden kluczyk... taka zasada... ja tak mialem kiedys z Galaxym...
a30dam
Kandydat

Tak wiem to sa te bezwypadkowe samochody sprowadzane z zagranicy ;)
Awatar użytkownika
kazan13
Zaawansowany
Auto:: 1T3 2.0 TDI CUP
Imię:: Zbyszek
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: kazan13 »

mój Touran to taki golasek głosniki tylko z przodu z tyłu korbotronik itd
no to masz bazę do robienia modów, jak zagłębisz sie w forum to zrobisz z niego highlina :haha:
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

Ja tez miałem golasa ;)))
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
a30dam
Kandydat

powiem wam że myślałem nad modzeniem ale jak poczytałem forum i pooglądałem swojego Tourana ( nawet instalacja do Radia tylko na głośniki przednie ) to mój zapał ostygł w Zafirze też modziłem zakładałem Radio z navi CD70 zmieniałem wyświetlacz dokładałem moduł GPS Polonizowałem BC i radio ale tam miałem instalację już gotową a tu muszę trochę bebechów wymienić powiem wam że chyba poprzestanę na tym co jest tylko będę dbał o dobrą kondycję mojego bolidu
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

a30dam pisze:powiem wam że myślałem nad modzeniem ale jak poczytałem forum i pooglądałem swojego Tourana ( nawet instalacja do Radia tylko na głośniki przednie ) to mój zapał ostygł w Zafirze też modziłem zakładałem Radio z navi CD70 zmieniałem wyświetlacz dokładałem moduł GPS Polonizowałem BC i radio ale tam miałem instalację już gotową a tu muszę trochę bebechów wymienić powiem wam że chyba poprzestanę na tym co jest tylko będę dbał o dobrą kondycję mojego bolidu
Też tak myślałem ale jakoś mi nie wyszło.............. :mrgreen:

a30dam pisze: Co zauważyłem jest wrażliwy na paliwo
Tzn? co masz na myśli..?
a30dam
Kandydat

Wrazliwy na paliwo to znaczy jakość - na jakiej stacji zatankowałeś odczuwam to po kulturze pracy silnika i jego reakcji na pedał przyspieszenia
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

seba244 pisze:Też tak myślałem ale jakoś mi nie wyszło..............
Che che!!!
Bolączka bodaj 75% Forowiczów!!!
a30dam po 1-2 Spocie z okolic zmienisz zdanie zapewne...
:)
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Eljot,
Dokładnie kolega a30dam obejrzy mody u innych kolegów i sam zacznie zmieniać.
A jak raz zacznie to nie ma przebacz wciągnie do końca. Ja też miałem golasa i po dwóch latach bycia na forum w ASO się głowią dlaczego pokazuje błędy w climatronicu a ja im przecież nie mam climatronica, a mechanik a to co - się pyta.
A ja panel od climatronica, a w środku manual :hahaha:
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
ODPOWIEDZ