Ciagla praca pompki V 55

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
maremich
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Ciagla praca pompki V 55

Post autor: maremich »

Witam kolegów,pytanie takiego rodzaju-na pracujacym silniku nawet gdy mam wyłączone webasto (wciśnięty econ) pracuje cały czas pompka obiegowa , na vcds w bloku drugim widnieje -pump on, czy to normalne ?,dodam że mam dogrzewacz rozbudowany do ogrzewania postojowego uruchamiany telestartem, pompka jest po wymianie,
Druga sprawa to wywala błąd swiecy 01412 bardzo kopci przy starcie i czasami nie odpali,czy to juz czas aby wymienić świecę i czy jest dostepna jako oddzielna część ?
z góry dzięki za podpowiedzi
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Musisz wyczyścić piec i wtedy go odpalić.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
maremich
Kandydat

Piec czyściłem w myjce ultradźwiękowej (oczywiście wcześniej rozbierając go) , zresztą nie był za mocno zabrudzony-latał tylko kawałek jakiegoś nagaru , nie wiem co dalej ,piec więcej nie działa niż działa,wszystkie testy elementów na vcds chodzą, dzięki niko02 za zainteresowanie tematem,
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

maremich,przeczytaj temat o usterkach webasto.Tam znajdziesz odpowiedź.. Podpowiem,że czyszczenie,to nie tylko komora spalania,a przede wszystkim układ paliwowy..
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

Muti pisze:maremich,przeczytaj temat o usterkach webasto.Tam znajdziesz odpowiedź.. Podpowiem,że czyszczenie,to nie tylko komora spalania,a przede wszystkim układ paliwowy..
To robiłem w drugiej kolejności. Był Liqui Mollu do paku, były czyszczone wtryski ale wcześniej cały piec rozebrny, wyczyszczony + Palnik, no i chodzi. Jak kopci, to gdzieś jest syf.
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Z własnego doświadczenia i jarryego mogę powiedzieć,że problemem nie jest komora spalania,a zasilanie pieca w paliwo..Chodzi o zawór i zwężkę venturiego,która jak jest zabrudzona,to piec kopci,gubi płomień itd.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

Muti pisze:Z własnego doświadczenia i jarryego mogę powiedzieć,że problemem nie jest komora spalania,a zasilanie pieca w paliwo..Chodzi o zawór i zwężkę venturiego,która jak jest zabrudzona,to piec kopci,gubi płomień itd.
To prawda. Ja korzystałem tylko z Vervy, która moim zdaniem jest bardzo dobrym paliwem i nie miałem tego rodzaju problemów ale jak poprzedni właściciel lał jakiś syf, to webasto i przewody są zawalone.
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
maremich
Kandydat

Własnie ,ciekawe co do niego tankowali ale pewnie jakby lali jakąś ,, przelewaną'' to by pewnie wtryski już mi padły bo mam te simensy, panowie z tego co piszecie to czeka mnie 3 raz demontaż pieca i czyszczenie układu paliwowego :( ,dzięki za podpowiedzi, będę działał, jeszcze jedna rzecz -jak już odpali z pilota na postoju to nie włancza się nadmuch w kabinie (bodajże raz tylko zaobserwowałem ze dmuchawa chodzi), co źle robię ?, pozdrawiam grono forumowiczów
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

maremich pisze:dzięki za podpowiedzi, będę działał, jeszcze jedna rzecz -jak już odpali z pilota na postoju to nie włancza się nadmuch w kabinie (bodajże raz tylko zaobserwowałem ze dmuchawa chodzi), co źle robię ?
temp płynu musi być BODAJŻE 30 albo 40stopni,żeby się włączył..
maremich pisze:to by pewnie wtryski już mi padły bo mam te simensy,
Jest akcja w vw,ze wymieniają wszystkie na boscha.Znajdziesz odpowiedni temat na forum.
maremich
Kandydat

Kurde , wydaje mi się że po 20 min pracy ogrzewania temperatura oscyluje kolo 50 stopni, wskaźnik na liczniku pokazuje tak pomiędzy 50 a 90, czy nie musi być coś ustawione na panelu klimatronika?, poobserwuje jeszcze, a z tymi wtryskami Muti to dałeś mi do myślenia-jutro dzwonię do ASO -napiszę jutro co się dowiedziałem.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

U mnie ogrzewanie się włącza po max 5minutach nawet w mróz.. Masz panel z przyciskiem webasto?Webasto fabryczne czy dokładane?
maremich
Kandydat

Fabrycznie mam dogrzewacz doposażony w telestart ,na panelu nie mam dodatkowego guzika, jak przyszedł pilot to przy pierwszym odpaleniu dmuchawa w środku chodziła a teraz to po 20 minutach to nawet trochę śnieg z szyby nie stopnieje i we wnętrzu szału nie ma
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

maremich pisze:na panelu nie mam dodatkowego guzika
Dobrze zgadywałem :mrgreen: Tu jest problem..Musisz mieć panel z przyciskiem webasto i zamienione prady... Wszystko w manualu jarryego..
maremich
Kandydat

Masz rację, tylko dlaczego 1 raz po zakupie pilota i odpaleniu dmuchawa ruszyła ta jakby była włączona na 2 stopniu ,przeróbkę robili w niemcowni -dali by tak ciała?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

maremich, już wystarczająco zaśmieciliśmy ten wątek nie na temat.. Najwidoczniej zrobili jakaś nieudolną przeróbkę i teraz coś się zepsuło i nie działa..Zmień panel będzie po problemie..
ODPOWIEDZ