Kosmetyki do auta czyli szeroko rozumiana chemia samochodowa
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Kosmetyki do auta czyli szeroko rozumiana chemia samochodowa
Witam
Chciałem w tym temacie, żebyście opisali jakie macie sprawdzone kosmetyki oraz szeroko rozumianą chemię samochodową.
Ja w sumie używam głównie dwóch firm Sonax i Meguiar's.
Osobiście polecam:
Sonax X-treme cockpit cleaner efekt matowy głównie do plastików. Bardzo jestem zadowolony z tego środka.
Sonax preparat do polerowania szyb - bardzo fajna pasta która jest dedykowana do szyb i przeźroczystych plastików. Sprawdzona do usuwania zadrapań i rys np. leflektory czy kierunkowskazy lub szyba. Przetestowane po tym jak ktoś mnie "niechcący zarysował"
Meguiar's Scratch X do usuwania rys na lakierze. Wiadomo wszystko zależy od wielkości i rodzaju rysy ale dosyć fajna pasta do tego celu.
Płyn do spryskiwaczy Sonax Nano letni i zimowy (jak dla mnie to najlepszy płyn jaki jest dostępny w sprzedaży ma przyjemny zapach i się nie pieni.
Plak pianka do opon konserwuje i nadaje połysk
Autoland - czernidło do opon konserwuje i nadaje połysk oponom
Prestone - Glass cleaner pianka do mycia szyb
Meguiar's Gold Class Class Bug'n Tar Remover - środek do usuwania owadów smoły i żywicy. Nieoceniony latem :-)
Meguiar's NXT Generation Speed Detailer. Połysk i ochrona lakieru. Bardzo byłem zadowolony z tego środka.
Meguiar's NXT Spray Wax - wosk w spraju można nakładać na sucha lub mokra powierzchnię auta.
Sonax silikon do uszczelek w spraju lub sztyfcie.
To na razie tyle czekam na dyskusję i Wasze propozycje. Jeżeli Admin uzna, że to zła lokalizacja lub zły nagłówek tematu to proszę o przeniesienie lub zmianę.
Pozdrawiam
Chciałem w tym temacie, żebyście opisali jakie macie sprawdzone kosmetyki oraz szeroko rozumianą chemię samochodową.
Ja w sumie używam głównie dwóch firm Sonax i Meguiar's.
Osobiście polecam:
Sonax X-treme cockpit cleaner efekt matowy głównie do plastików. Bardzo jestem zadowolony z tego środka.
Sonax preparat do polerowania szyb - bardzo fajna pasta która jest dedykowana do szyb i przeźroczystych plastików. Sprawdzona do usuwania zadrapań i rys np. leflektory czy kierunkowskazy lub szyba. Przetestowane po tym jak ktoś mnie "niechcący zarysował"
Meguiar's Scratch X do usuwania rys na lakierze. Wiadomo wszystko zależy od wielkości i rodzaju rysy ale dosyć fajna pasta do tego celu.
Płyn do spryskiwaczy Sonax Nano letni i zimowy (jak dla mnie to najlepszy płyn jaki jest dostępny w sprzedaży ma przyjemny zapach i się nie pieni.
Plak pianka do opon konserwuje i nadaje połysk
Autoland - czernidło do opon konserwuje i nadaje połysk oponom
Prestone - Glass cleaner pianka do mycia szyb
Meguiar's Gold Class Class Bug'n Tar Remover - środek do usuwania owadów smoły i żywicy. Nieoceniony latem :-)
Meguiar's NXT Generation Speed Detailer. Połysk i ochrona lakieru. Bardzo byłem zadowolony z tego środka.
Meguiar's NXT Spray Wax - wosk w spraju można nakładać na sucha lub mokra powierzchnię auta.
Sonax silikon do uszczelek w spraju lub sztyfcie.
To na razie tyle czekam na dyskusję i Wasze propozycje. Jeżeli Admin uzna, że to zła lokalizacja lub zły nagłówek tematu to proszę o przeniesienie lub zmianę.
Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
Myślę, że jeśli podeślę: http://forum.kosmetykaaut.pl/ to dla ambitnych będzie to koopalnia wiedzy i pomysłów.
- Cyrus
- Zaawansowany
- Auto:: 1.9 TDI 105 DSG
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
1. Meguiars NXT Generation Tech Wax 2.0 - przyjemnie się nakłada i wyciera
2. Meguiars Quik Clay Detailing System
3. Meguiars Endurance High Gloss - polecam do opon
4. VALETPRO BLUE GEL WHEEL CLEANER - polecał Muti kupiłem sprawdziłem dobre do czyszczenia zabrudzeń felg
5. Sonax X-treme cockpit cleaner (matowy) - również polecam używałem w poprzednim samochodzie teraz też
2. Meguiars Quik Clay Detailing System
3. Meguiars Endurance High Gloss - polecam do opon
4. VALETPRO BLUE GEL WHEEL CLEANER - polecał Muti kupiłem sprawdziłem dobre do czyszczenia zabrudzeń felg
5. Sonax X-treme cockpit cleaner (matowy) - również polecam używałem w poprzednim samochodzie teraz też
- Marco_Polo
- Specjalista
Witam
Czy ktoś korzystał może z SONAX Premium Class Nano Paint Protect - zestaw ochrona lakieru do 9 miesięcy lub Sonax ProfiLine - zestaw do długotrwałej ochrony lakieru do 12 -miesięcy? Zastanawiam się czy warto czymś takim potraktować auto?
Czekam na informacje i opinie.
Pozdrawiam
Czy ktoś korzystał może z SONAX Premium Class Nano Paint Protect - zestaw ochrona lakieru do 9 miesięcy lub Sonax ProfiLine - zestaw do długotrwałej ochrony lakieru do 12 -miesięcy? Zastanawiam się czy warto czymś takim potraktować auto?
Czekam na informacje i opinie.
Pozdrawiam
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Praktycznie nie ma zabezpieczenia,które wytrzyma 12mies.prócz Cquartz'a,ale to inna bajka i liga.
Proponuje zakup glinki-Bilt Hamber medium(instrukcja obsługi na forum KA.PL,albo YT) do tego cleaner(np.dodo jucie lime prime lite,ValetPro achilles prep,Poorboys world professional polish),który wcierasz w lakier przed woskowaniem w celu usunięcia zabrudzeń chemicznych,a następnie po wytarciu cleanera dopiero wosk(finishkare 1000p hi-temp,collinite #476-to takie najtańsze,a zarazem bardzo trwałe.Jakby ktoś chciał coś lepszego to niech pyta,to coś podsune
),do tego dobry szampon do mycia i quick detailer,którego używa się po umyciu jako pokręcacza wyglądu i w celu usunięciu jakis zacieków czy mazów po wycieraniu Fluffydryerem 
Proponuje zakup glinki-Bilt Hamber medium(instrukcja obsługi na forum KA.PL,albo YT) do tego cleaner(np.dodo jucie lime prime lite,ValetPro achilles prep,Poorboys world professional polish),który wcierasz w lakier przed woskowaniem w celu usunięcia zabrudzeń chemicznych,a następnie po wytarciu cleanera dopiero wosk(finishkare 1000p hi-temp,collinite #476-to takie najtańsze,a zarazem bardzo trwałe.Jakby ktoś chciał coś lepszego to niech pyta,to coś podsune

Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- borge
- Przeglądacz
- Auto:: Nissan X-Trail
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
warto w kazdy sposob zabezpieczyc samochod, tak latem jak i zima, tylko nie wierz w ten marketingowy belkotMarco_Polo pisze:zestaw do długotrwałej ochrony lakieru do 12 -miesięcy? Zastanawiam się czy warto czymś takim potraktować auto?
Muti napisal wczesniej o srodkach, ja wspomne tylko ze podstawa sukcesu jest wczesniejsze przygotowanie podloza
pod tzw. last step czyli np. wosk
stad wspomniana przez Mutiego glinka i cleanery, natomiast szampon z obojetnym PH aby pozniej
jak najdluzej zachowac posiadany stan a nie zmywac go czynnikami zawartymi np. w aktywnej pianie
nie da sie stworzyc kompendium detailingu w jednym topicu a tym bardzej poscie,
dbajacym o auto 'inaczej' ; ) polecam pomimo wszystko kosmetykaaut.pl

FinishKare 1000P Hi-Temp Paste Wax ktory jest sealantem a nie woskiem ; ) natomiast fartuszki i inne
tworzywa zew. zabezpieczone AG Bumper Care
pozdrawiam
- Marco_Polo
- Specjalista
Ja w cuda nie wierze ale chciałem zapytać o opinie odnośnie tych zestawów.
Osobiście staram się dbać o auto. Na chwilę obecną z racji niskiej temperatury używam hydrowosku w myjni ręcznej.
Pozdrawiam
Osobiście staram się dbać o auto. Na chwilę obecną z racji niskiej temperatury używam hydrowosku w myjni ręcznej.
Pozdrawiam
- borge
- Przeglądacz
- Auto:: Nissan X-Trail
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
lepsze to niz nic, chcac prawidlowo zabezpieczyc samochod woskiem trzeba zarezerwowac sobie kilka dlugich godzinMarco_Polo pisze: z racji niskiej temperatury używam hydrowosku w myjni ręcznej.
hydrowosk zabiera kilka chwil, pozniej efekt utrzymywania powloki jest wprost proporcjonalny do poswieconego czasu
2 miesiace to nie cud, zjawiskiem porownywalnym z krwawymi lzami swietych na obrazach jest 12-to miesieczna ochronaDodi pisze:to nie są cuda... woskowałem we wrzesniu a jeszcze bardzo ładnie kropelkuje po umyciu
pozdrawiam
- Marco_Polo
- Specjalista
Na ptasie odchody chyba nie ma dobrej ochrony no chyba, że w reklamach. Ja preferuję zasadę wożę ściereczkę z mikrofibry i woda w rozpylaczu żeby jak najszybciej to usunąć z lakieru.
Pozdrawiam
Pozdrawiam