Ja to mam nieaktywne. Ty zapewne musisz wg tego schematu to podłączyć
RDK:
1 stary ----> niepodłączony
2 stary ----> niepodłączony
3 stary ----> niepodłączony ( podświetlenie: jest już na pinie 11)
4 stary ----> 8 nowy
5 stary ----> 18 nowy
6 stary ----> niepodłączony ( masa)
Ja myślę, że trzy kable już mamy podłączone to te same co w kostce do ESP, ostatni przewód idzie od wtyczki na pompie ABS/ESP i ten trzeba podłączyć w nowej kostce w pin nr. 8
Ja bym to tak zrobił i spróbował czy działa.
P.S. Listwa z samym przyciskiem ESP (czytaj bez SET-a) również ma 5 pinów.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
No to będę działał tylko jakoś do ASO po brakujące części nie mogę się wybrać bo zawsze jakieś ważniejsze rzeczy są.
[ Dodano: Pon Lip 08, 2013 18:54 ]
Tomasz_W-wa pisze:Ja myślę, że trzy kable już mamy podłączone to te same co w kostce do ESP, ostatni przewód idzie od wtyczki na pompie ABS/ESP i ten trzeba podłączyć w nowej kostce w pin nr. 8
Ja bym to tak zrobił i spróbował czy działa.
P.S. Listwa z samym przyciskiem ESP (czytaj bez SET-a) również ma 5 pinów.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
No i wszystko się udało,tak jak napisane wystarczy podpiąć przewód z 4 pina pod pin 8 w nowej kostce i SET działa
Możliwe że jak najbardziej ok... Jednak możesz mieć problemy z działaniem przycisku TPMS...
Podłącz wg schematu i jak będą problemy (brak reakcji) trzeba będzie przerobić...
Czy te przyciski czymś się różnią w konstrukcji w wykonaniu 5N dla Tiguana a 7N z Sharana Alhambry ? Oczywiście mają różne funkcje - piktogramy . Ale czy poszczególne przyciski są identyczne (zamienne) ?
Koledzy,
poszukuję panelu numeru z:
- esp
- off road
- przycisk parkowania
- przycisk parkowania
- set
Znalazłem taki 5N1927132AA - ale tam zamiast "off road" jest "start stop" i teraz pytanie: musze gdzieś podłączyć przycisk "W" i czy kojarzy ktoś czy "start stop" działa tak samo jak "off road"?
Na pewno przycisk W można zaadaptować z przycisku start stop bo jak tam mam... Często inaczej sterowany i nie działa przycisk set i wtedy trzeba go przerobić ale to sprawdzisz jak podłaczysz lub multimetrem