Kilka strzałów z montażu
Door Warning Lights
oraz
Interior Door Handle Illumination
w VW Touran 1T3 GP 2
potrzebne materiały:
lampki drzwiowe 1J0947411E - dostałem razem z wtyczkami
lampki podświetlenia klamek (zaadoptowałem z Audi A6 C5 - są symetryczne)
spinki tapicerki (w razie W) 6Q0868243
kabelki z końcówkami do sterowników: przód 000979009E, tył 000979019E - są różne
spinki kablowe zaciskowe do tylnych osłon drzwi 1K0971818
pomijam fakt zdjęcia tapicerki, sposobu lutowania, wiercenia, owijania kabli taśmą szmacianą itp...
chyba najbardziej z fotografowana zabawa z podświetleniem
udało mi się dorwać jedną klamkę w cenie i posłużyła jako wzornik
obowiązkowe wycinanie osłony tylnej klamki we wszystkich drzwiach
kabelkologia
pomimo licznych poszukiwań nie znalazłem nigdzie rozpiski pinów z mojego sterownika dlatego też podświetlenie klamek podpięte pod oświetlenie przycisków szyb
Oświetlenie boczków po zakodowaniu każdego sterownika drzwi o +64 zostało podpięte
przód:
+ pin 18
- pin 19
tył:
+ pin 14
- pin 4
wszystkie kable zlutowane wg potrzeb oraz zabezpieczone osłonką termokurczlią, dodatkowe kable instalacji skręcone ładnie i owinięte taśmą materiałową...
pierwsze dwa zdjęcia obrazują piny podświetlenia przycisku szyb przód 21 minus z kolei 25 to plus
zwróćcie uwagę na kolorystykę kabli - mistrzostwo - gdyby nie jeżu i jego skany instalki 1T3 miałbym problem
tylne podłączenie odbyło się bezpośrednio przy wtyczce przycisku
no i tak trochę finalnie z rozłożenia kabli

lepiej niż fabryka
gdyby ktoś o coś chciał zapytać - zapraszam... bo chyba nie wszystko opisałem....
a tak wyszło
sorry za jakość zdjęć ale mega fotografem nie jestem
dziękuję za uwagę i życzę powodzenia !!!
nadmieniam, że wszystko chodzi tak jak powinno, czyli... lampki oświecają się tylko przy otwartych danych drzwiach a podświetlenie można przyciemniać
Na łamach forum chciałem również dedykować te modyfikacje mojemu synowi Karolowi, który wspierał mnie i pomagał... jak również mobilizował do działań kiedy mi się nie chciało robić lub załamywałem ręce w geście: co dalej ???
no i że przepalił ze 3 groty lutownicy jak montował okablowanie do hulajnogi !!!