Takie pytanie:
Czy jest różnica jaki telestart zamontuję, chodzi o numer części, czy wystarczy że będzie z grupy VAG??
Czy trzymać się tylko tego jaki pokazuje ETka dla mojego rocznika??
A u mnie jest coś nie tak z dogrzewaczem. Mechanik wykrył błąd i nie mógł go wykasować. Wynika z tego, że moje Webasto jest pewnie nieaktywne?
Poniżej dane z tabliczki znamionowej pod maską auta:
E1 E1
00 0018 03 1232
HEIZGERAT TYP: TT – V
Spannung/El: Leistung: 12V/42W
Warmestorm max: 5,0 kW
Brennstoff : Diesel/PME
Zul. Betriebsuberdruck 2,5 bar
Teile nr 1K0 010 353
Spalanie w mieście w korkach dochodzi przy zimnym silniku nawet do 12l ON (na odcinku 8-9km). Czy to normalne? We wcześniejszych dieslach nie miałem takich kosmicznych wyników.
Na forum znalazłem coś takiego:
"Czasem zdarza się, że piecyk ma błędy których nie można normalnie skasować. Najczęściej tak się dzieje gdy webasto odnotuje poważny błąd. Wtedy należy w 18-dogrzewacz --> 10 - Adaptacje -> 42 kanał -> zapisać 1 i jeszcze raz spróbować skasować błędy. Powinno się udać. Po ponownym zablokowaniu piecyka należy tę procedurę powtórzyć."
Jeszcze tego nie testowałem ze względu na ograniczony dostęp do VAG-a. Czy są jeszcze inne metody by to odpalić?
Trochę mnie to dziwi bo auto było regularnie serwisowane w Niemczech i praktycznie przed samą sprzedażą był robiony przegląd w ASO.
Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Witam.Rowniez mam problem z Webasto. W zwiazku z tym zrobilem scana i wykryto o ile dobrze pamietam takie bledy: zawor odcinajacy plynu chlodniczego ukladu ogrzewania (zwarcie plusa rowniez) oraz blad panelu sterowania. Po skasowaniu bledow wlaczylem webasto ustawiajac w mfa plus(nie mam przcisku na klimatronicu od webasto ani pilota) i jak wybila godzina wlaczenia to slychac przez minute moze silniczek webasta, po tym czasie zamilka i nie ma zadnego efektu.pozniej juz zero reakcji,Samochod bardzo dlugo sie nagrzewa dochodzac do 90stopni., czy mozna to samemu naprawic czy jechac do serwisu webasto(dzwonilem do takowego i powiedzieli ze nalezy im zostawic samochod musza do tego ukladu dojsc -podpiac sie pod samo ogrzewanie,koles sugerowal cos ze to moze byc np. pompa wody) czy to moze byc jakas bzdura czy raczej cos powazniejszego?prosze o wskazowki.
jeśli po przeczytaniu manuala nie wiesz jak dalej sobie poradzić z diagnozą Webasto to sugeruję udać się do kogoś kto da radę, serwis Webasto jest jednym z takich miejsc
zapoznalem sie z manualem dotyczacym webasto i zastanawiam sie dlaczego nie mam przycisku do webasto na climatronicu,skoro mam na fisie sterowanie webastem to znaczy ze dogrzewanie postojowe jest,wiec czemu fabryka montujac caly uklad nie podlaczyla wlacznika bez ktorego ogrzewanie wnetrza sie nie uruchomi
Jarry już znam więcej szczegółów co do błędu dogrzewacza silnika Webasto. Niestety nie udało go się usunąć jak było to opisane na początku tematu. Poniżej załączam zrzutkę błędu:
Adres 18: Ogrzew.pomocn.
Numer seryjny sterownika: 1K0 815 071 T
Komponent i/lub wersja: Zuheizer 050 2504
Kodowanie: 0000011
Kod serwisu: WSC 00001
Znaleziono 1 błąd:
moze ktos wymienil panel na taki jak jest albo po prostu zostalo zamontowane nie fabrycznie tylko panel sterowania gdzies zginal .jak mozna sprawdzic czy w wyposazeniu fabrycznym ma sie postojowe na podstawie jakichs kodow?
kolega seba244 jeśli mnie pamięć nie myli wymienił bez zdejmowania zderzaka
do wtyczki się nie dostaniesz więc trzeba ciąć, tym niemniej w twoim przypadku myślę że i tak trzeba ciąć
pompki oryginalne przyszły w czwartek i do dzisiaj zostało już ZERO
mam jeszcze jeden zamiennik z Tiguana jakbyś chciał, proszę o kontakt telefoniczny w tej sprawie (jeśli masz oczywiście chęć )