Turanek pisze:aki mam pytanie/uwagę odnośnie umiejscowienia anteny i przedłużania oryginalnego kabla za pomocą tzw. beczki: Czy po tych zabiegach zmierzyłeś SWR? Jeśli tak, to jaki masz?
Moje doświadczenie z przedłużaczem i beczką to strata na połączeniu i wysoki SWR. Uważam, że lepiej zrobić jeden nowy przewód dobrze go lutując. Z resztą niech wypowie się Seba jako doświadczony radiowiec.
Co do przejścia z zewnątrz do wewnątrz można "przebijać się" za lampą, obok oryginalnej przelotki, ale trzeba uważać na przenikanie wody, np. lekki naddatek, pętelkę w dół zrobić, żeby woda po kabeku do środka nie weszła.
Co do zabudowy radia, myślę, że śmiało możesz u góry porobic otworki i wstawić mały głośniczek. Radyjko ma na pewno wyjście na głośnik zewnętrzny. Gdyby wtyk od majka przeszkadzał zawsze możesz dokupić wtyk kątowy.
Gdybyś korzystał na postoju z radyjka to warto pociągać dodatkowy przewodzik ze stałym 12V, do tego włącznik trzy pozycyjny I-0-I i masz po stacyjce, albo na stałe - ja tak zrobiłem.
Turanek też się tego obawiam że przy przedłużce będzie strata, co do SWR to jeszcze nie mierzyłem, jestem przed strojeniem.
Myślę że będę musiał kupić nową antenę i wsadzić tam kabelek 6 metrowy ale zobaczę najpierw jak to wyjdzie.
Myślałem aby tam tenty poprowadzić kabel ale zrezygnowałem z tego, tak mam szybszy demontaż.
Wtyk na pewno będzie pod kątem 90 stopni, na stałym zasilaniem też pomyślę, teraz z czasem ciężko, gdyż wracam do pracy po chorobie i ciągnę się z badań na badania do tego dochodzą inne obowiązki.
[ Dodano: Czw Cze 07, 2012 18:20 ]
Decyzja zapadła zmiana anteny, co to będzie sam nie wiem