Dobrze by było mieć alternator z możliwością odłączania przy naładowanym AKU, ale to w najnowszym Touranie T3 jest dopiero.
nie będę się kłóciłjarry pisze:Zdecydowanie nie fikcja.
lub wyprzedzając marudera przed linią ciągłą.jarry pisze:Wystarczy też np. kilka razy wystartować ze świateł na "Kubicę" i wynik spalania zniweczy kilka lat jeżdżenia na LEDach
Byłem dziś na przeglądzie technicznym. Uprzedzony o tym fakcie, zmieniłem kodowanie - wyłączyłem Amerykę Północną, żeby nie mieć problemów z przejściem przeglądu.Golf_Mk5 pisze: ...ten mod - zakładając że standardowe lampy w Touranach nie mają homologacji RL jest niezgodny z prawem, kumaty gliniarz może zabrać za to dowód rejestracyjny a wspomniana zmiana rozporządzenia z 2009 roku dotyczy mozliwości stosowania lamp dziennych z homologacją RL, gdzie wówczas tył może być ciemny a nie lamp ze zwykłą homologacją.
no własnie o to chodzi... tu nie zmienia sie konstrukcji swiateł ani połozenia itd. i nie musi byc nigdzie zadnej homologacji ze to swiatła dzienne bo to nie sa swiatła dzienne tylko mijania...poprostu wyłacza sie tylko tył i deske rozdzielcza... a w przepisach jest, ze nie musi sie juz tył swiecic...shaman82 pisze:wg niego, światła mijania używane w dzień nie muszą mieć oznaczenia RL, bo... są światłami mijania.
Zależy czy masz Bordnetza wspierającego przednie przeciwmgłowe. Jeśli tak to tylko kilka kabelków i masz sprawę załatwioną przez kodowanie Bordnetza. Jeśli nie masz to zawsze możesz wymienić, wtedy polecam od razu na 30 bajtowego.Rowik pisze:Panowie, mam Tourana bez oryginalnych halogenów. Kupiłem światła do jazdy dziennej od Skody Fabii RS. Jak wygląda strona podłączenia całej instalacji? Pomijając instrukcje kodowania przedstawioną wcześniej? Czy potrzebuję dodatkowych przekaźników itd? Ogółem: jak postępować od strony manualnej?