VW Touran - Światła do jazdy dziennej - kodowanie

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.

Statystyka użyteczności :) - Po przeczytaniu:

Dobrze wiedzieć, zakoduję sobie wersję North America:)
107
73%
Dobrze wiedzieć, zakoduję sobie wersję Skandinavian
12
8%
Nie będę poprawiał po fabryce, oni wiedzą co robią
2
1%
Prędzej sobie LED'owe dzienne dołożę
26
18%

Liczba głosów: 147

Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

Zdecydowanie nie fikcja. Jednak wpływ jest bardzo mały w porównaniu do jazdy np. w korkach albo ze zbyt małym ciśnieniem w kołach. Wystarczy też np. kilka razy wystartować ze świateł na "Kubicę" i wynik spalania zniweczy kilka lat jeżdżenia na LEDach ;)

Dobrze by było mieć alternator z możliwością odłączania przy naładowanym AKU, ale to w najnowszym Touranie T3 jest dopiero.
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
UÂżytkownik usuniĂŞty

Post autor: UÂżytkownik usuniĂŞty »

jarry pisze:Zdecydowanie nie fikcja.
nie będę się kłócił ;) ale w zasadzie nie ma żadnych sensownych obliczeń na ten temat, wszystko się opiera na "podobno" ..... lub karmi się czymś z góry ustalonym, czytałem różne testy i w żadnych nie wykazano różnić, podobnie jak ze stosowaniem "lepszych" paliw typu verva,działać to działają jedynie na podświadomość kierowcy na zasadzie placebo

może jakieś lobby ..... nie wiem..... podobna sytuacja po wprowadzeniu zestawów głośnomówiących ...... oczywiście że firmy sprzedające takie zestawy lobbowały naszych /p/osłów na rzecz wprowadzenia zmian do ustawy o tym się nie mówi a statystyki są takie, że % wypadków zupełnie nie uległ zmianie, co do ustawy i lobbingu - dlaczego nie wprowadzono w ustawie zapisu o zakazie palenia, zakazie jedzenia kanapek itp... :D ..... pytanie jest retoryczne - bo nie miał kto lobbować :D

wracając do świateł - skoro nie fikcja, to wytłumacz mi dlaczego nie odnotowałem żadnej różnicy w spalaniu, ale to żadnej :?:
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Nie uważam siebie za "zielonego" i staram się nie myśleć globalnie, ale jeżeli emisja ciepła wpływa na naszą atmosferę, a ja jeżdżę na LEDach, wyrzucam śmieci do odpowiednich kontenerów...
To nie ważne jest dla mnie czy spalam tyle samo, czy nie.
I tak ropole zatruwają najbardziej to czym oddychamy my i nasze dzieci.
A i tak jak kolega napisał zniweczymy
jarry pisze:Wystarczy też np. kilka razy wystartować ze świateł na "Kubicę" i wynik spalania zniweczy kilka lat jeżdżenia na LEDach ;)
lub wyprzedzając marudera przed linią ciągłą.
To kwestia podejścia do TEMATU.
Mój jest taki i już!
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
STYLON
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,9 TDI BLS Freest
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 2 razy

VW Touran - Światła do jazdy dziennej-problem z kodowaniem

Post autor: STYLON »

Witam
A więc próbowałem zakodować światła w wersji Amerykańskiej zgodnie z opisem na forum. Jednak po zakodowaniu świecą mi światła mijania z przodu i tyłu oraz postój przód, oczywiście jak zaciągnę ręczny to wszystko gaśnie. Proszę o pomoc co robię nie tak. na zdjęciu zrzut z kodowania ( może coś źle wpisałem)
Załączniki
5.JPG
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 696 razy

Post autor: spacewalker »

Ten sterownik wydaje się byc bardzo okrojony, albo twoja kopia VCDS-a tego nie dekoduje prawidlowo.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Problem po stronie VCDSa na 100% - miałem tą wersję, jest walnięta.
Znajdź na sieci 912Beta - będzie działała z Twoim kablem prawidłowo.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
STYLON
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,9 TDI BLS Freest
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: STYLON »

dzięki za pomoc. spróbuje na innym oprogramowaniu
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 670 razy

Post autor: jeżu »

Jarry.. Stawiam północno Amerykańskie piwko.
shaman82
Przeglądacz
Auto:: 1T1 BXF '06
Imię:: Pablo
Podziękował: 1 raz

Post autor: shaman82 »

Golf_Mk5 pisze: ...ten mod - zakładając że standardowe lampy w Touranach nie mają homologacji RL jest niezgodny z prawem, kumaty gliniarz może zabrać za to dowód rejestracyjny a wspomniana zmiana rozporządzenia z 2009 roku dotyczy mozliwości stosowania lamp dziennych z homologacją RL, gdzie wówczas tył może być ciemny a nie lamp ze zwykłą homologacją.
Byłem dziś na przeglądzie technicznym. Uprzedzony o tym fakcie, zmieniłem kodowanie - wyłączyłem Amerykę Północną, żeby nie mieć problemów z przejściem przeglądu.
Na koniec spytałem diagnostę (wyjaśniając mu jak działa to ustawienie - tylko lampy mijania z przodku) i stwierdził, że nie widzi powodu, aby mogło to być niezgodne z prawem - wg niego, światła mijania używane w dzień nie muszą mieć oznaczenia RL, bo... są światłami mijania.

Ale za to diagnosta był zaskoczony możliwością zmniejszenia mocy świecenia żarówek :P.
Za rok jak pojadę na przegląd, na pewno nie będę wyłączał kodowania.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

shaman82 pisze:wg niego, światła mijania używane w dzień nie muszą mieć oznaczenia RL, bo... są światłami mijania.
no własnie o to chodzi... tu nie zmienia sie konstrukcji swiateł ani połozenia itd. i nie musi byc nigdzie zadnej homologacji ze to swiatła dzienne bo to nie sa swiatła dzienne tylko mijania...poprostu wyłacza sie tylko tył i deske rozdzielcza... a w przepisach jest, ze nie musi sie juz tył swiecic...
Rowik
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Rowik »

Panowie, mam Tourana bez oryginalnych halogenów. Kupiłem światła do jazdy dziennej od Skody Fabii RS. Jak wygląda strona podłączenia całej instalacji? Pomijając instrukcje kodowania przedstawioną wcześniej? Czy potrzebuję dodatkowych przekaźników itd? Ogółem: jak postępować od strony manualnej?
Volkswagen Touran 1.9TDI 2004r TREND 74kW AVQ
Kliknij aby zobaczyć
grooby
Początkujący

Post autor: grooby »

Mam pytanko:

Czy halogeny wraz z wiązką od Anglików różnią się od tych europejskich?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

raczej nie powinny sie roznić bo halogeny maja prosty strumien światła a nie tak jak w reflektorach...
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

Rowik pisze:Panowie, mam Tourana bez oryginalnych halogenów. Kupiłem światła do jazdy dziennej od Skody Fabii RS. Jak wygląda strona podłączenia całej instalacji? Pomijając instrukcje kodowania przedstawioną wcześniej? Czy potrzebuję dodatkowych przekaźników itd? Ogółem: jak postępować od strony manualnej?
Zależy czy masz Bordnetza wspierającego przednie przeciwmgłowe. Jeśli tak to tylko kilka kabelków i masz sprawę załatwioną przez kodowanie Bordnetza. Jeśli nie masz to zawsze możesz wymienić, wtedy polecam od razu na 30 bajtowego.

Jeśli nie chcesz Bordnetza wymieniać a twój nie obsługuje p.p. to musisz podłączyć układ który załączy światła po stacyjce i wyłączy przy włączeniu świateł mijania.

Taki Bordnetz 30-bajtowy daje kilka opcji dodatkowych w wysterowywaniu instalacji także ja bym poszedł w tę stronę :)

Wydaje mi się że te p.p. od Fabii RS są 2-funkcyjne na 3 piny. Mogą spełniać zadanie p.p. i dziennych. W związku z tym po wymianie Bornetza i włącznika świateł miał byś i p.p. i dzienne.
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
grooby
Początkujący

Post autor: grooby »

i jeszcze jedno pytanie sa dwa rodzeje:
- soczewka
- normalny odbłysnik

czy oba rodzaję można zaprogramować jako światła do jazdy dzienne?

Domyslam się że te soczewkowe lepsze?
ODPOWIEDZ