Mam zwykła klimę, która (tak mi się wydaje) powinna chodzić wtedy gdy nagniotę przycisk...
A ta mi sama się załącza kiedy chce i wścieka mnie to z deka.
Co może być tego przyczyną, wie ktoś może??
Niedawno była uzupełniona, po przeglądzie i wymianie filtrów- acz problem i tak występował przedtem.
Z cierpliwością czekam na sugestie.
Jeśli pali ci się żółta dioda na przycisku Econ - klima NIE działa. Mimo tego może się włączyć automatycznie (zgaśnie dioda) np. na czas włączenia obiegu zamkniętego.
Turanek pisze:Jeśli pali ci się żółta dioda na przycisku Econ - klima NIE działa. Mimo tego może się włączyć automatycznie (zgaśnie dioda) np. na czas włączenia obiegu zamkniętego.
W podstawowej wersji tzn Conceptline - klima manualna włacza się jak przestawię nawiew na przednią szybę.
No to muszę DOKŁADNIE zobaczyć, kiedy się włącza....
Pewne rzeczy robi się niejako automatycznie i nie sprawdza skutków.
Może rzeczywiście przestawiałem na szybę a potem po chłodziku w aucie stwierdzałem, że klimi mi w środku.
Teraz już ręki nie dałbym sobie uciąć, że SAMA się załącza.
Dzięki koledzy.
Witam.
Mam już kawałek czasu Tourana ale wciąż nie do końca umiem posługiwać się klimą. Otóż czy normalną rzeczą jest aby podczas przekręcenia pokrętła ustawienia temperatury z prawej lub lewej strony od razu włączała się klima? Żadna kontrolka się nie świeci oprócz mocy nawiewu. Wydaje mi się,że na początku tak nie miałem, aby klima się włączyła musiałem nacisnąć auto.
Przycisk auto jest do automatycznej regulacji temp. czyli sam dozuje siłe nawiewu aby utrzymać zadaną temperaturę.
Do właczania klimy służy przycisk econ lub AC
u mnie na econ klima nie działa, AC nie mam, włączasz panel on/off - ustawiasz temperaturę to włącza się klima , jak dasz 3 kreskę nadmuchu - robi się auto (klima działa) lub możesz nacisnąć na auto, jak zmniejszysz nadmuch lub ukierunkujesz nadmuch wyłączy się auto - klima chodzi, jak włączysz econ - klima wyłącza się - mówię tu o climatroniku.
climatronik pamięta ustawienia z poprzedniej jazdy , po włączeniu przyciskiem on/off ma ustawienia temperatury / nawiewów / siły wentylatora z momentu jak był włączony (wjeżdżam do garażu na off, dlatego po ponownym odpaleniu robię on )