CB zamiast zmieniarki

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Dodi pisze:
aki pisze:Dodi podeślij foto, pomógłbyś mi tymi fotami :)
narazie nie dysponuje ale jak chcesz to zrobie... a tak w skrócie to wyciągasz schowek lub zmieniarkę, wkładasz CB mocowane na tej samej zasadzie jak gdzie indziej, doprowadzasz kabel antenowy od spodu tunelu, zasilanie bierzesz z tylnej zapalniczki na tzw. motylki i gotowe...
Dodi/Aki a schowek wychodzi bez problemu, podajcie mocowania itp. też mnie naszło by podobnie wykonać.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

Kieszeń wyciągłem, teraz czekam na spienione PCV w kolorze czarnym, później będzie wycinanie kieszeni pod radio no i podłączanie. Kurde czasu brak bo ciągle coś wyskakuje ...
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

aki pisze:Kieszeń wyciągłem, teraz czekam na spienione PCV w kolorze czarnym, później będzie wycinanie kieszeni pod radio no i podłączanie. Kurde czasu brak bo ciągle coś wyskakuje ...
To jak skończysz to pamietaj o fotach w temacie, a załączniki doszły do ciebie odnośnie kosmetyków?
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

tak załączniki mam dzisiaj odebrałem na telefonie he, jeszcze nie zaglądałem ale jak tylko czas pozwoli to przysiądę. Dzięki wielkie :) Piwo poszło :)
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Image
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

aki pisze:tak załączniki mam dzisiaj odebrałem na telefonie he, jeszcze nie zaglądałem ale jak tylko czas pozwoli to przysiądę. Dzięki wielkie :) Piwo poszło :)
Dzięki ale chodziło mi tylko czy przeszły załączniki. Ja pierwszy weekend czerwca zabieram się do pracy i wypróbowaniu - foty dodam. Tych kosmetyków używają we flocie dworu angielskiego. Kolega ma mi sprawdzić ceny w anglii i czy by się opłacało ściągnąć a nie kupować u nas.[/code]
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

Dzisiaj dałem rady zamówić spienione PCV w kolorze czarnym teraz tylko czekać na paczkę:), zastanawia mnie czy antena PRESIDENT FLORIDA będzie odpowiednia. Dla tych co napiszą że nie powiem że najbardziej zależy mi na długości bata aby był jak najkrótszy ze względu na mojego lenia, czyli nie chce mi się anteny ściągać przy wjeżdżaniu do garażu. Może ktoś poleci fają antenę podobnej długości?
Image
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

aki pisze:Dzisiaj dałem rady zamówić spienione PCV w kolorze czarnym teraz tylko czekać na paczkę:), zastanawia mnie czy antena PRESIDENT FLORIDA będzie odpowiednia. Dla tych co napiszą że nie powiem że najbardziej zależy mi na długości bata aby był jak najkrótszy ze względu na mojego lenia, czyli nie chce mi się anteny ściągać przy wjeżdżaniu do garażu. Może ktoś poleci fają antenę podobnej długości?
Zawsze możesz kupić łamaną z motylkiem :) i zrób manuala z montażu.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

jak wszystko ogarnę to postaram się zrobić :)

do tego dochodzi jeszcze podświetlenie przestrzeni nóg ala Jeżu

powoli zbieram części do montażu.
Image
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 670 razy

Post autor: jeżu »

aki pisze:do tego dochodzi jeszcze podświetlenie przestrzeni nóg ala Jeżu
Mam lampki do ambienta.... patrz giełda.....
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

kopertówki zamówione :) teraz trzeba pomyśleć gdzie ulokować niebieskie LEDY?

[ Dodano: Pią Maj 25, 2012 13:33 ]
Płyta PCV własnie przyjechała do mnie :) w poniedziałek zabieram się za robote

Jako iż znalazłem trochę czasu, zabrałem się za realizowanie mojego projektu.

Z zamówionego PCV wyciąłem tzw. kieszeń na CB radio która zostanie umiejscowiona w podłokietniku zamiast schowka czy też plastikowej kieszeni (w miejsce zmieniarki CD).

Antenę PRESIDENT FLORIDA umiejscowiona będzie za anteną GPS na dachu a przed klapą tylną. Oryginalnie antena ma 4 metry kabla, a na taką modyfikację potrzeba 6 metrów. W tej antenie nie wymienimy kabla na dłuższy, i dlatego potrzebujemy przedłużkę. Dostępne przedłużki mają 2m, 4m, 6m. 2 metry przedłużki kosztuje 24 zł. Na foto antena jest na szmatce gdyż nie mam jeszcze gumowej podstawy.
Obrazek

Kabel poprowadzony podobnie jak uszczelka wokół klapy tylnej do tylnego światła.
Światło odkręciłem i znalazłem tam małą szczelinkę idealną na poprowadzenie kabla dalej.
Trochę się zdziwiłem że nie było żadnego otworu do środka gdzie mógłbym puścić kabel, no ale rozwiązanie chyba dobre, na pewno będzie to można szybko zdemontować.
Obrazek Obrazek

Poniżej widać miejsce wprowadzenia kabla do środka.
Obrazek
Tak się zastanawiam czy podczas deszczu nie będzie wilgotno w bagażniku.
Takie poprowadzenie kabla ma jeszcze jeden minus, mianowicie podczas załadunku łatwo uszkodzić kabel lub też go zerwać, zależy co się wozi :)

W bagażniku odkręciłem dwie plastikowe śrubki trzymające osłonę plastikową (według mnie to wypełnienie plastikowe które daje płaską podłogę). Na foto widać idealne miejsce na kabel CB :)
Obrazek

Wyciągłem fotele drugiego rzędu :) wyciągłem plastik maskujący próg i po jego zdjęciu zastałem mnóstwo miejsca na kabel :)
Obrazek

Plan był taki żeby kabel CB poprowadzić pod wykładziną, wzdłuż mocowań foteli aż do tunelu i dalej tunelem do podłokietnika. Nie jest to takie proste, gdyż ciężko dźwignąć wykładzinę, i poprowadzić tam kabel. Na pewno fajnie by to wyglądało ale znowu nie było by łatwe w szybkim demontażu.
Obrazek
Plastik maskujący próg zamontowany jest na dwóch plastikowych mocowaniach które należy przy demontażu przesunąć w stronę kierowcy i jednej spince, która którą widać na foto :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na razie na tym skończyłem, gdyż musiałem jechać z synem na trening.

[ Dodano: Sob Cze 02, 2012 16:14 ]
Dzisiaj dokończyłem prowadzić kabel do podłokietnika, i wsadziłem radio wraz z ramką aby zobaczyć jak to będzie wyglądać. Mam jeszcze ochotę zrobić parę otworów ala głośnik tak aby było słychać co jest gadane w radiu, no i zostało same podpięcie pod zapalniczkę z tyłu.
Obrazek
Image
CzarnaInez
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz

Post autor: CzarnaInez »

Wygląda fabrycznie! :mrgreen: A co z gruchą? kabel będzie "dociskany" przez podłokietnik?
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

no ładnie zakamuflowane. A z innej beczki. Jestem sporadycznym użytkownikiem CB, ale zawsze na pożyczonym sprzęcie szukam czegoś taniego np to: http://allegro.pl/cb-radio-canva-268-fl ... 01875.html

Co myślicie o takim lub podobnym sprzęcie ?

Może ktoś używa coś takiego ? Chętnie wysłucham wszystkie opinie i uwagi.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Pojechałeś gratki jeszcze gdzie głośnik wmontujesz ja u siebie próbowałem AUX wykorzystać ale sprzężenie było w głośnikach
:piwo:
Obrazek
VW Touran by chelesline
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

aki pisze:
W tej antenie nie wymienimy kabla na dłuższy,
Dlaczego :?: :?: jest to hermetycznie zamknięte?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Tomas pisze:no ładnie zakamuflowane. A z innej beczki. Jestem sporadycznym użytkownikiem CB, ale zawsze na pożyczonym sprzęcie szukam czegoś taniego np to: http://allegro.pl/cb-radio-canva-268-fl ... 01875.html

Co myślicie o takim lub podobnym sprzęcie ?

Może ktoś używa coś takiego ? Chętnie wysłucham wszystkie opinie i uwagi.
Tomas, już po cenie sądzę, że będzie zbierać różne szumy i trzaski. Na Twoim miejscu zastanowił bym się nad troszeczkę innym drożyszm radiem.

Jakość wykonania raczej kiepska, wzrost zakłóceń szczególnie pod liniami wysokiego napięcia, słaby odsłuch. Choć pewnie znajdą się pozytywne opinię. Poszukaj harrego :)
Zasięg radia to... 0.5 km co najwyżej
Ostatnio zmieniony ndz cze 03, 2012 19:30 przez cheles, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
VW Touran by chelesline
ODPOWIEDZ