Klakson fanfara - wymiana - naprawa - rozbudowa

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Klakson fanfara - wymiana - naprawa - rozbudowa

Post autor: jarry »

VW Touran Touran Caddy Passat Skoda Octavia klakson horn fanfara naprawa wymiana rozbudowa montaż instrukcja manual
Data utworzenia: 2011.02.03
Ostatnie zmiany: 2013.02.07 - zdjęcia przeniesione na PhotoBucket.com

Wstęp

Znajdziesz tu opis jak dołożyć dodatkowy klakson pneumatyczny (z kompresorem) do VW Tourana. Można ten opis oczywiście wykorzystać do prawie każdego innego samochodu, można też zamiast dokładać zamienić oryginalny klakson na pneumatyczny. Można także ten manual wykorzystać przy naprawie oryginalnego klaksonu.

Fabrycznie Touran wyjeżdża z jednym lub dwoma klaksonami. Lepsze wersje mają 2 tuby i nazywa się to klakson dwutonowy. W spisie kodowym wyposażenia twojego auta wygląda to tak:
  • 8Y0 - single-ton horn (klakson jednotonowy)
  • 8Y1 - two-tone horn (klakson dwutonowy)
  • 8Y2 - horn for extreme demands
I my zbudujemy właśnie coś w typie 8Y2, czyli ekstremalny klakson na specjalne życzenie :)

Natchnęła mnie do tego, tak samo jak przy fotelach grzanych, moja kochana żona :) Jadąc jakiś czas temu Gierkówką podczas deszczu omal nas nie zabił gościu w osobówce z sąsiedniego pasa. Ewidentnie było widać, że nie słyszał jak w odruchu obronnym trąbiłem żeby się zorientował, że za chwilę wbije nas w barierki. Wszystko skończyło się szczęśliwie, ale postanowienie wzmocnienia sygnału powstało. Nawet, jeśli tylko raz, dzięki niemu unikniemy zagrożenia to już się opłaca, a jeśli kolizji to już nie ma o czym mówić. Oczywiście najlepiej tak jeździć, aby klaksonu nie używać, ale w ruchu drogowym są jeszcze inne osoby, które często mają zupełnie odmienną wizję na ten temat :(

Wybór urządzenia

Ad rem, po krótkich poszukiwaniach znalazłem interesujące mnie urządzenie, jest to kompresor i dwie tuby, wszystko kompaktowo zabudowane. Przez to urządzenie jest bardzo szybkie, kilka lat temu w poprzednim aucie montowałem popularną wersję, czyli kompresor, kilka rurek i osobne trąbki. Zanim kompresor zdążył sprężyć powietrze w rurkach to jednak mijało troszkę czasu, i najpierw odzywał się klakson z auta, a dopiero potem dołączał się pneumatyk. W tym urządzeniu od razu słychać wszystkie tuby, i te oryginalne i dodatkowe. Jak dla mnie to plus.

Urządzenie kupiłem za 49zł na allegro, aktualne oferty zobaczysz TUTAJ
W komplecie znajdują się:
  • fanfara
  • przekaźnik
  • śruba mocująca
Montaż

Jeśli masz jeden klakson to jest on po stronie kierowcy, jeśli dwa to drugi znajduje się dodatkowo po stronie pasażera, tuż obok webasto.

Zdjęcie nr 1 - strona kierowcy

Obrazek

Zdjęcie nr 2 - strona pasażera

Obrazek

Zdjęcie nr 3 - fanfara + dodatkowy uchwyt

Obrazek

Zdjęcie nr 4 - na gotowo

Obrazek

Do klaksonów można się dostać przez halogeny i kratki obok nich, można też zdjąć koło i odkręcić nadkole. Uchwyt widoczny na zdjęciu nr 3 wykonałem z kawałka płaskownika (stary wieszak do kaloryfera), po pomalowaniu farbą antykorozyjną przymocowałem go do uchwytu od fanfary po stronie kierowcy (zdjęcie nr 1 - poz. 2 śruba). Na zdjęciu nr 4 widać finalny efekt. Elektrycznie wyzwolenie przekaźnika podpiąłem pod zasilenie oryginalnego klaksonu a styk prądowy pod terminal 15 czyli +12V po stacyjce. Nie zapomnij zabezpieczyć styku prądowego bezpiecznikiem.

Jeśli chcesz mniej więcej usłyszeć efekt końcowy (w aucie ze względu na zabudowę jest znacznie ciszej) to zobacz prezentację dokładnie takiego samego urządzenia.

[video]http://www.youtube.com/watch?v=lQqxhRQ1rPE[/video]

W razie problemów

Gdy twój oryginalny klakson niedomaga zacznij od sprawdzenia bezpiecznika nr 17 (15A) oraz przekaźnika B6 (obie skrzynki w przedziale silnika przy akumulatorze). Jeśli one są sprawne to zbadaj same klaksony, rezystancję lub po prostu podłącz je bezpośrednio do 12V. W dalszej kolejności zostaje Bordnetz, pierścień ślizgowy w kierownicy.

Uśmiechnij się ;)

Oczywiście nie do tego ma prowadzić ten manual, ale możesz zobaczyć co słowo EXTREME znaczy dla niektórych...

[video]http://www.youtube.com/watch?v=rjR5K_Fb6r4[/video]

Dla niecierpliwych, próbki dźwięku od 3 minuty 20 sekundy filmiku
[video]http://www.youtube.com/watch?v=tYTz2EbEq8g[/video]

Jeśli uważasz, że warto było poświęcić czas na napisanie tego tekstu i chcesz dać znać o tym autorowi to postaw mu PIWO :) To taki mały przycisk na dole. Lepiej się pisze jak się wie, że ktoś skorzystał albo chociaż docenił :)
Ostatnio zmieniony czw lut 07, 2013 16:35 przez jarry, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Ty to masz te pomysły! Bardzo fajne :)
Ciekaw jestem co na to na przeglądzie :)
Ostatnio zmieniony pt mar 30, 2012 12:33 przez Rauko, łącznie zmieniany 1 raz.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

to była prośba Księgowej, a z Księgową się nie dyskutuje!

Księgowa wyartykułowała prośbę, gdy w deszczu na gierkówce, o mały włos nie wjechał nam w bok jakiś szatan osobówką, wcześniej trąbiłem, ale wyglądało na to, że przez szum deszczu standardowy klakson jednak się nie przebił :/
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Kris_Poland »

nie zabardzo rozumiem
"Elektrycznie wyzwolenie przekaźnika podpiąłem pod zasilenie oryginalnego klaksonu a styk prądowy pod terminal 15 czyli +12V po stacyjce. Nie zapomnij zabezpieczyć styku prądowego bezpiecznikiem. "

mam wsadzić jakis bezpiecznik extra pomiędzy klakson a 12v? a jesli tak to ilu A ?
sadzilem ze wystarczy stary wywalic i podłączyć nowy
na fotkach widze ze masz 2 rurki extra zlaczone tasma izolacyjna

opisz dokladniej zabezpieczenie glosnika to nie strzele jakies gafy przy montazu
a z pewnością wielu niepewnym pomoze to wykonac montaz
z gory dziekuje
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

Tego tematu jeszcze nie widzialem, Jarry Ty to masz pomysly :super: ,swietna sprawa, efekt piorunujacy,sam o tym sie przekonalem, kolega kiedys mnie na miescie widzial chcial sie przywitac, (mial wlasnie ten powazniejszy klakson z tira w seicento) gdy zatrabil to malo co abym sie nie wywrucil o krawężnik :omatko: , a dla sennych pieszych idealne :hahaha:
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Kris_Poland »

lock00 pisze:Tego tematu jeszcze nie widzialem, Jarry Ty to masz pomysly :super: ,swietna sprawa, efekt piorunujacy,sam o tym sie przekonalem, kolega kiedys mnie na miescie widzial chcial sie przywitac, (mial wlasnie ten powazniejszy klakson z tira w seicento) gdy zatrabil to malo co abym sie nie wywrucil o krawężnik :omatko: , a dla sennych pieszych idealne :hahaha:
pomysl bardzo fajny
klakson podwyzsza czynne bezpieczenstwo w ruchu

ale opis malo przejrzysty dla amatora.. w zasadzie instrukcja klaskonu
umozliwia podlaczenie go na 4 sposoby za posrednictwem przekaznika
oraz na 2 przez extra przelacznik zalaczajacy zakupione syrene przy jednoczesnym
podlaczeniu wbudowanej (brak przełącznika w zestawie)

teraz jak to podlaczyc ?
wg instrukcji doprowadzamy 12v z akumulatora do pinu 86 poprzez bezpiecznik 10A
z pinu 85 ciagniemu kabalek do nowego klaksonu +12V, minus to masa o przekroju 2,5mm

i teraz pin 87 trzeba podlaczyc do masy a do 87a podlaczyc napiecie z wyzwolenia klasksonu, moze byc poprzez przelacznik ktory bedzie separowal dzialanie 2 jednoczesnie lub zalaczal 2 klaksony jednoczesnie

jesli czegos nie pokickalem to rozumiem ze ten przekaznik trzeba polutowac uszczelnic
i gdzies obok klaskonu zamontowac? czy tez w skrzynce bezpiecznikow w komorze silnika
i pobawic sie w drutologie na conajmniej 2,5m kazdy kabelek?

zasadnicze pytanie skad wziasc 12V do pinu 86 ? jak to wykombinowales?

tak na chlopski rozum to po co ten przekaznik przy uzyciu jednego klaksonu ?
lukasz423
Kandydat
Auto:: vw Touran 1,9 tdi, 2003
Imię:: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Klakson fanfara - wymiana - naprawa - rozbudowa

Post autor: lukasz423 »

Cześć tez chetnie sie podłacze do tematu , tez chce zamontowac sobie a pod standardowym zasilaniem starego niedziala.
Awatar użytkownika
Adamfx
Auto:: bmw
Imię:: magchoobVE
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: Adamfx »

Mnie to kręci coś takiego, to bym z chęcią zrobił Syrena
zybson
Początkujący
Auto:: vw touran 2.0 tdi 2005
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: zybson »

Ja zrobilem klakson z traby od tira uzylem gasnicy jako zbiornika dodalem presostat ustawiony na 8bar i kompresora do pompowania kol jak zatrabie to ludzie na ulicy kucaja minusem jest potrzeba miejsca na butle

Wysłane z mojego thl T6 pro przy użyciu Tapatalka
zybson
Początkujący
Auto:: vw touran 2.0 tdi 2005
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: zybson »

Jak dziala polecam wpisac na youtube trainhorn

Wysłane z mojego thl T6 pro przy użyciu Tapatalka
jestemZmiasta
Kandydat
Auto:: vw
Imię:: Pedro

Post autor: jestemZmiasta »

Dałoby radę update zdjęć i linków ? :)
Awatar użytkownika
przemo86m
Auto:: AZV, 2.0 TDI 136 KM, 2004
Imię:: Przemek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: przemo86m »

Image
klakson taki czerwony za 40 zł
Jarry opisał to właściwie, sam miesiąc temu wymieniałem i jest ok

zdjęcie osłony silnika, odkręcenie starego klaksonu, ja miałem po prawej stronie za halogenem.
niestety nie założyłem nowy klakson w stare miejsce gdyż nie miałem przedłużki przygotowanej i czasu na szukanie jakiś elementów do zamontowania. klakson leży pomiędzy reflektorem a skrzynką z bezpiecznikami i działa

pozdrawiam

Obrazek
ODPOWIEDZ