Mój Cień

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
Awatar użytkownika
shadow
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 (102KM) 2007
Imię:: Adam
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Mój Cień

Post autor: shadow »

Chciałbym przedstawić Wam mojego Tourana. Touran został wybrany ze względu na zmiany w stanie liczbowym rodziny i skłonności mojej żony do zabierania dużej ilości bagaży :D
Kupiony w lipcu z ogłoszenia (sprowadzony z Niemiec) z przebiegiem 102 tys. km (historia z książki serwisowej i przebieg oryginalne, potwierdzone w ASO).
silnik - 1.6 MPI 102KM (kod BSE) :98:
rocznik - 2007
skrzynia biegów - manualna 5-cio biegowa
wersja wyposażenia - Trendline
kolor - Deepblack LC9X

Wyposażenie:
- wersja 7-mio osobowa
- centralny zamek
- klimatronik dwustrefowy
- klimatyzowany schowek
- 4 szyby sterowane elektrycznie
- elektrycznie regulowane podgrzewane lusterka
- tempomat
- 1/2 FIS
- seryjne radio RCD 300
- relingi dachowe
- fabrycznie przyciemniane szyby

Co już było zrobione:
- autko przyjechało na zimówkach na felgach stalowych 16' + oryginalne kołpaki VW, więc dzięki forum nabyłem niskim kosztem od użytkownika DLUGI-74 :uklon: alufelgi 16" wzór Magny Cours i założyłem na nie oponki Dunlop SP Sport 01 (używane ale prawie jak nowe)
- również dzięki forum udało mi się zdjąć tapicerkę tylnych drzwi i naprawić elektryczne opuszczanie i podnoszenie szyb (z obu stron tylko spadły plastikowe podnośniki)
- wymieniony został olej w skrzyni biegów i musiała zostać wyregulowana bo był problem z wrzucaniem 5 biegu
- niestety był taki luz na przekładni kierowniczej, że musiała być poddana regeneracji
- przy okazji pierwszej wizyty w serwisie w gratisie zakodowali mi automatyczne włączanie świateł po spuszczeniu hamulca ręcznego
- kilka małych zaprawek lakierniczych w miejscach gdzie lakier odprysnął i wchodziła ruda
- głęboka czerń mojego Tourana przez kiepskie dbanie poprzedniego właściciela zrobiła się bardzo płytka. Nie to żeby go wcale nie mył, owszem mył ale chyba tylko na myjni automatycznej :evil: (pamiętajcie dzieci myjnia automatyczna to zło). Lakier miał sporo większych i mniejszych rys i ogólnie był mocno zmęczony. Dlatego zrobiłem korektę lakieru oczywiście również dzięki poradom z forum dzięki czemu mój Cień przezentuje się tak

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak może zauważyliście na zdjęciach, na masce i nadkolach są niewielkie wgniecenia. Powiem tak, na żywo jest gorzej :/ Nie są to ślady po strzelaninie tylko po gradobiciu. Najgorsza jest maska i lewe nadkole. Niestety, ale takiego już go kupiłem, więc teraz nie mogę już narzekać.

Co chciałbym mieć albo zrobić (nie wiem kiedy, nie wiem jak, a przede wszystkim nie wiem za co ;) ):
- wymiana maski najchętniej na taka bez lakierowania - ewentualnie coś spróbuje wyrzeźbić z mojej
- wyciągnięcie pozostałych wgnieceń
- poprawienie wyglądu alufelg
- dołożenie głośników w tylnych drzwiach
- kierownica skórzana multifunkcyjna
- halogeny
- podgrzewane siedzenia
- składane lusterka
- radio RNS 310
- czujniki albo kamera cofania
- może kiedyś 17"

No to chyba na razie tyle o moim Touranie.
Awatar użytkownika
dewiant
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI BMM 2008
Imię:: Rafał
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Mój Cień

Post autor: dewiant »

Łaaadny :D A nie wydaje Ci się, że 1.6 to zamało na tak duże auto? Tak z ciekawości pytam :)

Mam nadzieję, że dużo km przejedziesz :)
Awatar użytkownika
shadow
Początkujący

Wydaje mi się ale od początku nastawiałem się tylko na benzynę. Co ja poradzę na to że jestem przyzwyczajony do bezawaryjności w mojej Toyocie Yaris 1.0, a w Touranach najmniej awaryjne są teoretycznie właśnie te silniki :>
Nie robię dużych przebiegów tym bardziej, że na co dzień jeżdżę Toyotą więc rozkłada mi się to na dwa auta. Tourana ruszamy jak trzeba gdzieś się zapakować i przewieść rodzinkę, więc aż tak bardzo nie obawiam się kosztów związanych z paliwem. Poza tym nie przepadam za dźwiękiem klekotów więc ogólnie to była przemyślana decyzja :)
Jeśli chodzi o osiągi i dynamikę to jestem zadowolony. Jakbym miał szybsze auto to niestety ale cały czas bym je deptał 8) a tak to mam dostojny rodzinny samochód, którym podróżuje się wygodnie, przyjemnie i bezstresowo, a że trochę dłużej to lepiej dla syncia - dłużej pośpi :D
Awatar użytkownika
dewiant
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI BMM 2008
Imię:: Rafał
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: dewiant »

shadow pisze:Wydaje mi się ale od początku nastawiałem się tylko na benzynę. Co ja poradzę na to że jestem przyzwyczajony do bezawaryjności w mojej Toyocie Yaris 1.0, a w Touranach najmniej awaryjne są teoretycznie właśnie te silniki :>
Nie robię dużych przebiegów tym bardziej, że na co dzień jeżdżę Toyotą więc rozkłada mi się to na dwa auta. Tourana ruszamy jak trzeba gdzieś się zapakować i przewieść rodzinkę, więc aż tak bardzo nie obawiam się kosztów związanych z paliwem. Poza tym nie przepadam za dźwiękiem klekotów więc ogólnie to była przemyślana decyzja :)
Jeśli chodzi o osiągi i dynamikę to jestem zadowolony. Jakbym miał szybsze auto to niestety ale cały czas bym je deptał 8) a tak to mam dostojny rodzinny samochód, którym podróżuje się wygodnie, przyjemnie i bezstresowo, a że trochę dłużej to lepiej dla syncia - dłużej pośpi :D
Hehe, coś w tym jest :) Ładne auto, wygląda dokładnie jak moje, szkoda tylko tych wgniotek...
wytałeś już gdzies jak to najlepiej naprawić? :P
Awatar użytkownika
shadow
Początkujący

Jeszcze nie pytałem, ale mam taką firmę w Łodzi gdzie robiłem kiedyś drzwi w Yarisie po tym jak gościu mi w nie kopnął. Robią tam naprawy PDR czyli wyciągają wgniecenia bez szpachli i lakierowania. Akurat na drzwiach w tym miejscu gdzie mailem ciężko im było idealnie zrobić, bo nie było dojścia ze względu na wzmocnienie akurat w tym miejscu. Wiem że takie po gradzie wgniotki też tam robią więc może tam wstawię. Maski raczej się tak zrobić nie da, bo jest tych wgnieceń za dużo i raczej by się nie opłacało bo liczą chyba 50 zł od punktu.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Ładny. Trzeba przykleić wlepkę :).
Będę Cię wypatrywał w Łodzi. Gdzie się poruszasz?
Ja Włókniarzy, Pojezierska, "Doły", Wólczańska, "Kaliski", Brzezińska.
Może kiedyś spot u Jarry-ego?
Pozdrawiam z Łodzi i okolic.
Jak byś kiedyś coś potrzebował, to daj znać.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
shadow
Początkujący

Dzięki :D
Ja raczej Widzew i na wschód od Łodzi (Bedoń, Andrespol, Justynów). Czasem wypad do jakiegoś Portu czy Manufaktury tudzież Galerii się Touranowi również zdarzy :) Na razie krucho u mnie z czasem ze względu na malutkiego łobuza w domu (po pracy i w weekendy ja wyręczam żonę - oczywiście poza karmieniem piersią :P ), ale chętnie się na jakiś spot kiedyś wybiorę. Tym bardziej, że takiej fachowej pomocy jak u Jarry-ego to pewnie nigdzie nie znajdę :)
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: DLUGI-74 »

No proszę jakie fajne auto na ładnych kołach :oki: :super:
Miliona kilometrów życzę. :cze:
Awatar użytkownika
Maro
Początkujący
Auto:: Touran 1,9tdi BLS
Imię:: Marek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Maro »

Czarne jest piękne :super:
Awatar użytkownika
kazan13
Zaawansowany
Auto:: 1T3 2.0 TDI CUP
Imię:: Zbyszek
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: kazan13 »

czarny - jedyny słuszny kolor :haha: , gratuluję zakupu :brawa: , natomiast nie ma to jak :20:
Awatar użytkownika
shadow
Początkujący

czarny - jedyny słuszny kolor
Wiadomo czarny jest szybszy :) Właśnie dlatego chciałem czarnego żebym już na dzień dobry miał bonus :) to mi rekompensuje jakiekolwiek niedobory mocy ;)
Awatar użytkownika
zyga_wr
Auto:: Octavia III RS kombi TDI
Imię:: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: zyga_wr »

Ładny touran na ładnym kole ;) Ta felga miała iść do mnie na zimówkę, ale widzę, że też trafiła w dobre ręce :)
Dawaj fotki środka!
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Śliczny czarnuszek!
:ok:
Środeczek kiedy pokażesz?
:uklon:
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
shadow
Początkujący

Wnętrze wrzucę jak znajdę chwilę żeby je dopieścić, nie to że jest jakieś zapuszczone ale kurz na zdjęciach niezbyt dobrze wygląda :)
pelenzycia76
Auto:: clio 2
Imię:: ada

Post autor: pelenzycia76 »

dopieszczony że hej,
ODPOWIEDZ