[ MANUAL] Wymiana zamka drzwi przednich lewych

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

[ MANUAL] Wymiana zamka drzwi przednich lewych

Post autor: JEDARO »

Witam tak jak w temacie wymiana zamka drzwi przednich lewych
Przepraszam za jakość zdjęć ale miałem tylko telefon pod ręką i proszę o wyrozumiałość gdyż jest to mój pierwszy manual

W miarę możliwości będę dodawał nowe informację związane z waszą pozytywną walką z tym ustrojstwem

Przed wymianą zamka to podstawa zrobić scan (niestety nowe auta opierają się na samej elektronice która jest zawodna) i obejrzeć kabelki czy któryś się nie przetarł zwłaszcza w gumowej harmonijce

Dla osób z zablokowanymi drzwiami: jest możliwość zdjęcia z tyłu tapicerki bez uszkodzenia przy zamkniętych drzwiach wiem bo specjalnie dla jednego kolegi z naszego forum wykonałem taką czynność aby się przekonać czy jet to możliwe. Problemem jest dopasowanie klucza torx konkretnie jego długości, żeby odkręcić śruby na dole no i dużo cierpliwości, z przodu nie robiłem bo to więcej przeszkód bo dodatkowo deska blokuje.

temat pokrewny tu
Więc do dzieła:
demontaż tapicerki bocznych drzwi zaczynamy od odkręcenia dwóch śrub w dolnej części tapicerki - torx 20

Obrazek

Obrazek

Następny punkt to podważenie plastiku z przyciskami do otwierania okien. Najlepiej zacząć od szerszej strony z płaskim śrubokrętem w ręku lub narzędziami do demontażu tapicerki. Plastik ten mocowany jest na kilku zatrzaskach, takich samych jak te które trzymają ramkę wkoło radia.

Obrazek

Następnie gdy już plastik nam odskoczy mamy do rozłączenia kostkę elektryczną, która rozmontowujemy najpierw pociągając za pomarańczowy element, potem za całą

Obrazek

Pod zdemontowanym plastikiem ukażą nam się 3 srebrne śruby (Torx 25), które również musimy odkręcić. UWAGA ! ! ! nie demontujcie 5ciu czarnych śrub - nie mają znaczenia na demontaż tapicerki. W moim przypadku miałem tylko 2 śruby T-25

Obrazek

To były wszystkie śruby jakie trzymają boczek tapicerki. Teraz najtrudniejszy element - poza śrubami boczek ma zatrzaski - zapinki, które trzeba podważyć by wyskoczyły ze swoich mocowań. Rozmieszczenie zapinek przedstawione jest na kolejnym fotce. Tak jak w przypadku śrub zacząłem podważać od spodu, gdyż od góry tapicerka jest zaokrąglona i zachodzi jak hak o metalową część drzwi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po zdjęciu tapicerki dokładnie widać gdzie się znajdują spinki 6szt

Obrazek

Gdy uda nam się szczęśliwie oderwać tapicerkę od drzwi pozostaje nam rozpięcie kostki elektrycznej wciskając najpierw ząbek, a później różową lub fioletową dźwignię opuszczamy na dół, kostka sama wyskoczy. Następny krok to rozłączenie linki do otwierania zamka, która połączona z klamką jest za pomocą haczyka.(niestety zapomniałem zrobić zdjęcia)
Uzyskujemy taki widok i zdejmujemy 2 zaślepki

Obrazek

Podłączmy z powrotem przełącznik szyb i opuszczamy szybę do momentu ukazania się 2 śrubek 10 należy je poluzować ale UWAGA nie wykręcać całkowicie

Obrazek

Odłączmy przełączniki i akumulator następnie wyciągamy szybę w górę i łapiemy taśmą, żeby nie spadła.

Obrazek

Następny krok to wyjęcie wkładki zamka oraz klamki zdejmujemy zaślepkę i luzujemy śrubkę Torx poluzować ale UWAGA nie wykręcać całkowicie

Obrazek

Obrazek

Wysuwamy wkładkę zamka

Obrazek

Wyciągamy plastik z linką z klamki i wysuwamy klamkę z drzwi

Obrazek

Odkręcamy 2 śruby zamka torx 30 (lub wielowpust bywają i takie)

Obrazek

Następnie odkręcamy śruby 10 powinno się odczepić wiązkę el. Drzwi ale nie jest to konieczne(jest na tyle długa aby odchylić) po odkręceniu śrub delikatnie wyciągamy

Obrazek

należy uważać na zamek gdyż jest on zamocowany do tego metalu za pomocą plastiku (czerwona strzałka )i łatwo go uszkodzić u mnie jeden zatrzask był pęknięty na szczęście nie przeszkodziło to w zamontowaniu.

Wyjmujemy linkę z zamka

Obrazek

Montaż to odwrotność mam nadzieje, że pomogłem :D

Dorzucam filmik z naprawy samego zamka a dokładnie mikrostyku
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z5dtdyDDgrw[/youtube]
Ostatnio zmieniony czw lut 13, 2014 11:01 przez JEDARO, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

i Super ;) leci browar ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

No i super :piwo: .
Manual przyda się także osobą, które bedą musiały naprawić napęd szyby.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Dokładnie, widzę że coraz więcej kolegów przy robocie, robiąc manuala pomaga innym kolegom. :-)
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

:brawa: :brawa: :brawa: :brawa: :brawa: JEDARO,
K.P
Początkujący
Imię::

Post autor: K.P »

miałem ten sam problem z tylnymi lewymi drzwiami wymieniłem zamek na nowy i wszystko ok działa
Awatar użytkownika
Matys
Przeglądacz
Auto:: 1T3 1.6 TDI, DSG 2011
Imię:: Adam
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Matys »

Browarek dla Ciebie JEDARO za manual :piwo: , Napisz czy zamek wymieniales na nowy czy uzywka i ile ta przyjemnosc kosztuje? Bede musial u siebie wymienic rowniez bo nie zamyka mi z pilota a kabelki sprawdzilem w przelotce i sa ok.
Teraz jest - VW Touran 1.6 tdi, 105 KM, DSG (1T3)
Był VW Touran 1.9 tdi, 105 KM, DSG (1T1)
K.P
Początkujący

Witam kupiłem z allegro nowy nie używany niby jakiś oryginalny pan zapewniał, niemieckiej firmy SKV koszt 150 zł plus przesyłka z tyłu wymieniłem na taki sam i wszystko działa jest ok
Awatar użytkownika
TOMASZ PLUTA
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
Imię:: Tomasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: TOMASZ PLUTA »

witaj
ja mam troche inny problem z tym zamkiem u mnie czesto nie sygnalizuje otwartych drzwi moze zauwazyłes jak jest zbudowane wnetrze zamka czy jest tam jakis mikro styk czy cos innego bo zastanawiam sie czy trzeba wymienic cały zamek moze da sie to naprawic

powiedzmy ze 1 raz na 10 działa jest to denerwujące bo mozna w ten sposób łatwo zatrzasnąć kluczyki w srodku a po 2 jestem w trakcie zakładania oswietlenia pod drzwiami i jezeli nie naprawie tego zamka to po co mi to oswietlenie :(

piwko za manuala :piwo:
K.P
Początkujący

kupiłem nie patrzyłem na żadne mikro styki ale wydaje mi się ze się tam nic nie da naprawić może się mylę nie wiem, ale jest tam pełno sprężynek dla mnie czarna magia,wolałem kupić niż rozbierać i się wkurzać ale lampka pod sufitem jak otwieram drzwi pasażera się zapala mimo ze centralny nie działa
Awatar użytkownika
TOMASZ PLUTA
Użytkownik

K.P,
u mnie centralny działa zamyka otwiera tylko nie sygnalizuje ze sa drzwi otwarte
I czasem jak juz siedze w aucie a nie przekreciłem stacyjki auto sie samo rygluje poniewaz "mysli" ze nie na nikogo w aucie a kluczyk był przypadkowo wcisniety
K.P
Początkujący

no tak się zarygluje bo nie widzi otwartych drzwi ,ale jak przeglądałem różne fora to był gdzieś taki temat skończyło się na lutowaniu kabli w przelotce gumowej, sprawdzałeś kabelki czy niema żadnego przełamanego ?
krzysaudi
Przeglądacz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: krzysaudi »

To widzę iż jest podobny do tych z passatów b5-tek i golfikow 4-rek i całej tej bandy VW-ejów :)
Gratki za walkę z zarazą :)
Audi i Elektronika no i Amelka :)
Touran 170 koni po koksie , zmienione podswietlenie licznika na biale , dolozone bi+xenony , mfd2 + tuner MPG4 z usb ....
Awatar użytkownika
TOMASZ PLUTA
Użytkownik

moim zdaniem to jest cos w zamku bo jak czasem popsikam wd40 w srodek zamka to jakis czas działa
moze jest tam jakis mikro styk która który sie przycina a moze masz jeszcze ten stary zamek to mógłbys sprawdzic
K.P
Początkujący

po wymianie zamka mam stary zapasowy pewnie działający, bo nowy tak samo jak stary też nie działa mam 9 pin w kostce, z kont jesteś kolego morze się jakoś dogadamy i se sprawdzisz
ODPOWIEDZ