Kilkuletnie modele VW niechlubnie słyną z odchodzącej gumy z elementów plastikowych (są to min. elementy kierownicy a także uchwytów drzwi). Jednym ze sposobów jest wymiana takich elementów na nowe lub usunięcie gumy i wypolerowanie. W tym manualu
przedstawię czynności jakie wykonałem aby wypolerować elementy pochwytów drzwi. (Uwaga na zdjęciach część elementów została wcześniej wypolerowana)
Czas: ok. 2 godziny/ na 1 drzwi
Potrzebne rzeczy
1. Zestaw torxów do zdemontowania uchwytów prawych drzwi
2. Szeroki śrubokręt do podważenia uchwytów lub karta bankomatowa
3. Papier ścierny wodny 1000,1500,2000
4. Pasta polerska. Ja użyłem Meguiars Ultimate Compound bo akurat taka posiadam. Zapewne nasz "Guru Detailerowy" zaproponuje nam jakiś bardziej profesjonalny zestaw (ultrafine itp).
5. Maszyna polerska z kółkiem 75 [mm]. Można ręcznie, ale wówczas czas operacji się wydłuży.

6. Miska wody.
7. Płyta CD (może byc DVD

Czynności do wykonania
1. Demontaż uchwytów. Lewy uchwyt od kierowcy demontujemy podważając uchwyt do góry np. szerokim śrubokrętem. Uchwyt ten trzyma się na 4 wciskach podobnych jak przy ramce od radia. Przy montażu można posmarować wciski np. kremem lub wazeliną.(Dokładny opis demontażu był już zamieszczany na forum)

Zaślepkę prawego uchwytu demontujemy podważając delikatnie ją płaską kartą bankomatową lub szerokim śrubokrętem.

Aby zdemontować drugą część uchwyty należy zdjąć prawą tapicerkę i odkręcić 3 śruby.
2. Zdemontowane uchwyty moczyłem ok. 10 minut w misce z wrząca wodą (nic się nie zdeformowało, wykrzywiło itd.).

3. Następnie przy użyciu płyty CD zeskrobałem gumę znajdująca się na elementach plastikowych.(Bardzo łatwo schodziła po wymoczeniu w misce).
W trakcie skrobania:

Dla porównania: Z lewej strony zaślepką po wstępnej polerce a po prawej uchwyt po całkowitym usunięciu gumy.

4. Po usunięciu gumy, na elementach znajduje się jeszcze czarny podkład (primer), który usuwamy papierem ściernym. Im drobniejszy papier wodny tym mniej rys i mniej pracy przy polerce później. Można zacząć od 1000 a następnie 1500, później 2000
W trakcie usuwania (widać że pod spodem jest szary plastik)

Po całkowitym usunięciu podkładu

5. Po usunięciu całego czarnego podkładu, przy użyciu polerki mechanicznej i pasty Meguiars Ultimate Compound wypolerowałem uchwyty. Efekty widać poniżej.
Przed (sam uchwyt przymocowany do drzwi):

Po:

W przybliżeniu:

Mam nadzieję że trochę pomogłem. Taką pastę i papiery używałem bo akurat takie miałem ale efekt moim zdaniem jest OK. Niektórzy używają do usuwania gumy rozpuszczalników np. nitro, ja nie polecam ponieważ rozpuszczają oni deformują plastik.