Do tej pory tylko w Touaregu się z tym spotkałem.
Touran tez na T a nie ma ;(
Na szczęscie ma miejsce na lampki a to juz polowa sukcesu
Praktycznie kazdy sterownik Bordnetz to obsługuje wiec mozna się bawic.
To co nam potrzebne to:
- lampki nr 7L0 947 415 2 lub 4 , zalezy czy chcemy miec je z przodu czy i z tyłu (ponoc pasują tez inne lampki, jak kupiłem te, troche drogie, ale nie było czasu na szukanie innych)
- Wtyczki 1J0 971 972 2 lub 4
- kabel do sterownika Bordnetz 000 979 025 A x 1
-wtyczki do lampek 1J0 971 972
-kabel do wtyczki lampki 000 979 019 2 (kabel ma 2 piny wiec kupując 2 kable mamy ich 4 )
-kilka metrów kabla jedno zylowego o przekroju ok 0.25mm - czyli 22AWG- 20AWG
Sterownik ma 1 PIN sterujący - i pod niego podłaczamy kabel a drugi do masy .
lampki łączymy równolegle, mozna połaczyc parami przód i tył, lub prawe lewe, lub jak kto woli (by zaoszczedzic kabli i czasu)
Odnajdujemy sterownik Bordnetz J519 - wtyczka B - PIN 7

Podłaczamy kabel, i uwazamy by się nie zetkną z masą, choc do momętu aktywacji funkcji w
Bordnetz nie powinno byc na nim napięcia. Mozna sprawdzic

Instalujemy lampki jak na foto, nie ma niestety tam otworów wiec wszystko zalezy od wyobraźni.

Jesli ktos ma otwory w fotelach moze podłaczyc tylko tylne .
Przebieg i instalację kabla zostawiam dla was .
Tak wygląda podłaczenie lampek - niby proste a wertując zagraniczne forma widac ze i tu ludzie potrafią napsuc

Gdy juz wszystko poskładane i podłaczone - najlepiej przed finalnym podłaczeniem pinu B7 (w/w) sprawdzic czy lampki działają podłaczając je pod + akku.
Masa na obudowie, podłodze, słupki, gdziekolwiek.
Kodowanie .
Sterownik 09 - kodowanie - pomocnik długiego kodowania i odszukujemy BYT 0 - BIT 2
Ta funkcja z tego co pamietam bedzie w tym samym miejscu w kazdym sterowniku
Zaznaczamy jak na foto.

I jesli posiadamy MFA to w Menu Light & Vision powinna pojawic się nowa funkcja.

Oczywiscie funkcja Footwell Light nie jest w Coming Home (tak jak na foto się zaznaczyło ... he he)
Nie wszystko jednak stracone, jesli nie mamy MFA jasność lampek mozna ustawic w inny sposób.
Sterownik 09 - adaptacje - kanał 05 i wpisujemy interesującą nas wartośc (TEST - pozwoli sprawdzic jak świecą przed zapisywaniem wartości)

A teraz najlepsze .
Przezyłem / lub przejeździłem ponad 2 lata z lampkami które działają tylko po otwarciu auta. Szkoda, bo tak jak pisałem wyżej Touareg to ma ;(
Jak się okazuje jest i na to sposób .
W podziekowaniu dla kolegów zza wielkiej wody który to odkryli - pewnie przypadkowo bo opis nie pasuje w nijak do tej funkcji.
Wystarczy aktywowac BYT 16 na dowolnie wybraną wartośc i lampki świecą tez w czasie jazdy.