Montaż CB radia
Montaż CB radia
Witam! Macie może jakiś pomysł na ulokowanie CB radia w touranie. Pod kierownicą napewno odpada ponieważ przewód od gruszki będzie mi się plątał pod nogami.Obecnie mam je wsuniete miedzy tunel środkowy a fotel pasażera ale średnio mi się podoba to rozwiązanie
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Ja poszukałem małego gabarytami radyjka i zamontowałem w miejscu popiołki.

Nie było to łatwe bo trzeba było wyciąć część miękkiej tapicerki za popielniczką i dodatkowo nawiercić otwór, tak by zrobić miejsce pod wtyk anteny.

Radio dokręciłem do popiołki a później popiołkę do konsoli. Dodatkowo założyłem przełącznik dwupozycyjny, aby przełączać zasilanie zależnie, bądź niezależnie od stacyjki. Domyślnie działa ze stacyjką, więc odpada ręczne włączanie i regulowanie głośności. W radio musiałem przerobić wtyk gruchy na kątowy, aby nie przeszkadzał przy wrzucaniu wstecznego.
Do mocowania gruchy użyłem cienkiej blaszki zamocowanej do górnej, lewej śrubki radia. Blaszkę wyprowadziłem między konsolą a ramką ozdobną radia i do jej końca dwoma śubkami przymocowałem uchwyt gruchy.
Tę przeróbkę wykonałem w obydwu Touranach, z tym że żonka zażyczyła sobie uchwyt na gruchę po prawej stronie radia.

Nie było to łatwe bo trzeba było wyciąć część miękkiej tapicerki za popielniczką i dodatkowo nawiercić otwór, tak by zrobić miejsce pod wtyk anteny.

Radio dokręciłem do popiołki a później popiołkę do konsoli. Dodatkowo założyłem przełącznik dwupozycyjny, aby przełączać zasilanie zależnie, bądź niezależnie od stacyjki. Domyślnie działa ze stacyjką, więc odpada ręczne włączanie i regulowanie głośności. W radio musiałem przerobić wtyk gruchy na kątowy, aby nie przeszkadzał przy wrzucaniu wstecznego.
Do mocowania gruchy użyłem cienkiej blaszki zamocowanej do górnej, lewej śrubki radia. Blaszkę wyprowadziłem między konsolą a ramką ozdobną radia i do jej końca dwoma śubkami przymocowałem uchwyt gruchy.
Tę przeróbkę wykonałem w obydwu Touranach, z tym że żonka zażyczyła sobie uchwyt na gruchę po prawej stronie radia.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
- skorpion1vw
- Przeglądacz
- Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
- Imię:: Wojtek
CB
Witam
Też kombinowałem w miejsce popiołki CB Lafayette ale w Pasku B5 delikatnie obciąłem "plecy" półki i grało jak z tąd a tu szkoda rezać taką niemiecką myśl techniczną;-).
Najszybciej bezproblemowo uchwyt radia zamontować po prawej stronie konsoli (koło nóg pasażera)dwa otwory w dosyć miękkim plastyku i po bólu.Nikomu nie przeszkadza w każdej chwili demontujesz a zasilanie pod zapalniczkę tez wypinasz kiedy chcesz.
Papuga leży sobie w dolnej półeczce.pod popiołką którą wciąż masz nie naruszoną....
Też kombinowałem w miejsce popiołki CB Lafayette ale w Pasku B5 delikatnie obciąłem "plecy" półki i grało jak z tąd a tu szkoda rezać taką niemiecką myśl techniczną;-).
Najszybciej bezproblemowo uchwyt radia zamontować po prawej stronie konsoli (koło nóg pasażera)dwa otwory w dosyć miękkim plastyku i po bólu.Nikomu nie przeszkadza w każdej chwili demontujesz a zasilanie pod zapalniczkę tez wypinasz kiedy chcesz.
Papuga leży sobie w dolnej półeczce.pod popiołką którą wciąż masz nie naruszoną....
CB Lafayette Zeus+antena Snake
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
- skorpion1vw
- Przeglądacz
CB
Witamkarolśrem pisze:http://img543.imageshack.us/i/p1100263.jpg/
http://img195.imageshack.us/i/p1100259.jpg/
i nawet fajnie to dziala tylko tak wysoko zeby nie zakrywac glosnika noga i jest git
Powiedz mi kolego że nie dotykasz kolanem radia, i że nic a nic nie przeszkadza,ja sprawdzałem tylko tak z ciekawości i nie ma możliwości żebyś nie czuł obecności radia w okolicach kolana....tam na pewno nie jest miejsce na radio.
Pomyśl tylko co w razie (oczywiście odpukać)dzwona z przodu -noga zmiażdżona i wyświetlacz z kanałem 19 w kolanie....
Przemyśl sprawę i zdemontuj je jak najszybciej i zamontuj je od strony pasażera tam masz więcej miejsca.
Pozdr.
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
- rock4
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
- Kontakt:
Re: CB
skorpion1vw: a gdzie zasada: nie rób drugiemu co tobie nie miłe? a jak będzie dzwon a na miejscu pasażera będzie siedziała żona (lub starsze dziecko) i to jej zmiażdży nogę, a w jej kolanie znajdzie się plastik - nie pluł byś sobie w twarz z takiego stanu rzeczy?skorpion1vw pisze:...
Pomyśl tylko co w razie (oczywiście odpukać)dzwona z przodu -noga zmiażdżona i wyświetlacz z kanałem 19 w kolanie....
Przemyśl sprawę i zdemontuj je jak najszybciej i zamontuj je od strony pasażera tam masz więcej miejsca...
nie odbieraj tego jako atak, staram się pokazać drugą stronę medalu.
- skorpion1vw
- Przeglądacz
Re: CB
Witamrock4 pisze:skorpion1vw: a gdzie zasada: nie rób drugiemu co tobie nie miłe? a jak będzie dzwon a na miejscu pasażera będzie siedziała żona (lub starsze dziecko) i to jej zmiażdży nogę, a w jej kolanie znajdzie się plastik - nie pluł byś sobie w twarz z takiego stanu rzeczy?skorpion1vw pisze:...
Przemyśl sprawę i zdemontuj je jak najszybciej i zamontuj je od strony pasażera tam masz więcej miejsca...
nie odbieraj tego jako atak, staram się pokazać drugą stronę medalu.
Spoko rock4 ;-) na pewno jest więcej miejsca po stronie pasażera i nie dotykasz bezpośrednio radia kolanem, odstęp jest wystarczający,bezpieczniej.
Ja osobiście na co dzień jeżdżę sam,a jak jeżdżę z rodziną to pewnie jak wszyscy bardziej ostrożnie,tak naprawdę nawigacja czy komóra na podszybiu przy bumie też Cię może nieźle załatwić.
Ja koledzy tylko radzę, nie krytykuję -staram się pomóc ;-)a każdy zrobi jak uważa.
3-majcie się i bezszelestnego odbioru mobile;-)
Pozdr.
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
A jaki macie pomysł na montaż radia nie na stałe? Chodzi o to, że mam antenę na magnes, radio przerobił bym wtyk zasilający na wtyk do zapalniczki. Nie mam potrzeby używania CB codziennie. Czasem zdarza mi się gdzieś wyjechać i wtedy "tymczasowo" montował bym CB. Nie chce montować go na stałe. Znaczie jakieś "tymczasowe" rozwiązania, które wyglądały by "do ludzi" ?
Ostatnio zmieniony pn mar 14, 2011 08:49 przez Rowik, łącznie zmieniany 1 raz.