Montaż CB radia

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
inginio
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Montaż CB radia

Post autor: inginio »

Witam! Macie może jakiś pomysł na ulokowanie CB radia w touranie. Pod kierownicą napewno odpada ponieważ przewód od gruszki będzie mi się plątał pod nogami.Obecnie mam je wsuniete miedzy tunel środkowy a fotel pasażera ale średnio mi się podoba to rozwiązanie
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Ja poszukałem małego gabarytami radyjka i zamontowałem w miejscu popiołki.
Obrazek
Nie było to łatwe bo trzeba było wyciąć część miękkiej tapicerki za popielniczką i dodatkowo nawiercić otwór, tak by zrobić miejsce pod wtyk anteny.
Obrazek
Radio dokręciłem do popiołki a później popiołkę do konsoli. Dodatkowo założyłem przełącznik dwupozycyjny, aby przełączać zasilanie zależnie, bądź niezależnie od stacyjki. Domyślnie działa ze stacyjką, więc odpada ręczne włączanie i regulowanie głośności. W radio musiałem przerobić wtyk gruchy na kątowy, aby nie przeszkadzał przy wrzucaniu wstecznego.
Do mocowania gruchy użyłem cienkiej blaszki zamocowanej do górnej, lewej śrubki radia. Blaszkę wyprowadziłem między konsolą a ramką ozdobną radia i do jej końca dwoma śubkami przymocowałem uchwyt gruchy.
Tę przeróbkę wykonałem w obydwu Touranach, z tym że żonka zażyczyła sobie uchwyt na gruchę po prawej stronie radia.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Obrazek

Kable puszczone podsufitka. W panelu donly mam guzik który aktywuje / deaktywuje tylna zapalniczkę w bagazniku i pod nia własnie mam podłaczone CB. Kozystam z tego jak dzwoni telefon. Docelowo miał się schowek automatycznie otwierac ... i cos czuje ze na lato bedzie ;)
palonek00
Przeglądacz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: palonek00 »

witam
szukam i szukam sposobów montażu CB w touranie i cienko to idzie powiem szczerze,
nie chce mi się wiercić w plastiku a było by to najprostsze,
rzepy są za słabe i często się odrywają
będę wdzięczny za każda radę
Awatar użytkownika
skorpion1vw
Przeglądacz
Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
Imię:: Wojtek

CB

Post autor: skorpion1vw »

Witam

Też kombinowałem w miejsce popiołki CB Lafayette ale w Pasku B5 delikatnie obciąłem "plecy" półki i grało jak z tąd a tu szkoda rezać taką niemiecką myśl techniczną;-).
Najszybciej bezproblemowo uchwyt radia zamontować po prawej stronie konsoli (koło nóg pasażera)dwa otwory w dosyć miękkim plastyku i po bólu.Nikomu nie przeszkadza w każdej chwili demontujesz a zasilanie pod zapalniczkę tez wypinasz kiedy chcesz.
Papuga leży sobie w dolnej półeczce.pod popiołką którą wciąż masz nie naruszoną....
CB Lafayette Zeus+antena Snake

Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Pułke kupisz za 50zł na testy, a efekt jest jak w cięzaróweczce ;) Kazda kieszonke z osobna mozesz wymienic wiec tak naprawde rycia wielkiego nie ma. Mój president ma głosnik z przodu wiec o tyle lepiej ze nie jest zakryty.
karolśrem
Początkujący

Post autor: karolśrem »

Obrazek

Obrazek

i nawet fajnie to dziala tylko tak wysoko zeby nie zakrywac glosnika noga i jest git
Ostatnio zmieniony ndz mar 13, 2011 11:20 przez karolśrem, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skorpion1vw
Przeglądacz

CB

karolśrem pisze:http://img543.imageshack.us/i/p1100263.jpg/
http://img195.imageshack.us/i/p1100259.jpg/
i nawet fajnie to dziala tylko tak wysoko zeby nie zakrywac glosnika noga i jest git
Witam

Powiedz mi kolego że nie dotykasz kolanem radia, i że nic a nic nie przeszkadza,ja sprawdzałem tylko tak z ciekawości i nie ma możliwości żebyś nie czuł obecności radia w okolicach kolana....tam na pewno nie jest miejsce na radio.
Pomyśl tylko co w razie (oczywiście odpukać)dzwona z przodu -noga zmiażdżona i wyświetlacz z kanałem 19 w kolanie....
Przemyśl sprawę i zdemontuj je jak najszybciej i zamontuj je od strony pasażera tam masz więcej miejsca.

Pozdr.

Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
karolśrem
Początkujący

Post autor: karolśrem »

dotykam kolanem ale jest lepiej niż wycinać jakieś tam plastiki i mi jest wygodnie i w zasięgu reki a co do dzwona to i możne masz racje tylko przy dzwonie z przodu to tyle innych rzeczy możne zmiażdżyć ci nogi.Kolega prosił o pomysł to mu podpowiedziałem
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Re: CB

Post autor: rock4 »

skorpion1vw pisze:...
Pomyśl tylko co w razie (oczywiście odpukać)dzwona z przodu -noga zmiażdżona i wyświetlacz z kanałem 19 w kolanie....
Przemyśl sprawę i zdemontuj je jak najszybciej i zamontuj je od strony pasażera tam masz więcej miejsca...
skorpion1vw: a gdzie zasada: nie rób drugiemu co tobie nie miłe? a jak będzie dzwon a na miejscu pasażera będzie siedziała żona (lub starsze dziecko) i to jej zmiażdży nogę, a w jej kolanie znajdzie się plastik - nie pluł byś sobie w twarz z takiego stanu rzeczy?

nie odbieraj tego jako atak, staram się pokazać drugą stronę medalu.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
skorpion1vw
Przeglądacz

Re: CB

rock4 pisze:
skorpion1vw pisze:...
Przemyśl sprawę i zdemontuj je jak najszybciej i zamontuj je od strony pasażera tam masz więcej miejsca...
skorpion1vw: a gdzie zasada: nie rób drugiemu co tobie nie miłe? a jak będzie dzwon a na miejscu pasażera będzie siedziała żona (lub starsze dziecko) i to jej zmiażdży nogę, a w jej kolanie znajdzie się plastik - nie pluł byś sobie w twarz z takiego stanu rzeczy?

nie odbieraj tego jako atak, staram się pokazać drugą stronę medalu.
Witam

Spoko rock4 ;-) na pewno jest więcej miejsca po stronie pasażera i nie dotykasz bezpośrednio radia kolanem, odstęp jest wystarczający,bezpieczniej.
Ja osobiście na co dzień jeżdżę sam,a jak jeżdżę z rodziną to pewnie jak wszyscy bardziej ostrożnie,tak naprawdę nawigacja czy komóra na podszybiu przy bumie też Cię może nieźle załatwić.
Ja koledzy tylko radzę, nie krytykuję -staram się pomóc ;-)a każdy zrobi jak uważa.
3-majcie się i bezszelestnego odbioru mobile;-)
Pozdr.

Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

Jak dla mnie to miejsce jest nie do przyjęcia. Prawie co roku jeżdżę do Chorwacji i na takiej trasie chyba bi mi noga odpadła :oops:, o grzaniu nie wspomnę...
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
torbyd

dalej

Post autor: torbyd »

Moim zdaniem najlepszy i najmniej inwazyjny sposób montażu CB w Touranie - jak tak zrobiłem i jestem zadowolony
Załączniki
cb radio.jpg
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

Dodatkowy głośnik wyprowadziłeś na zewnątrz?
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Rowik
Użytkownik

Post autor: Rowik »

A jaki macie pomysł na montaż radia nie na stałe? Chodzi o to, że mam antenę na magnes, radio przerobił bym wtyk zasilający na wtyk do zapalniczki. Nie mam potrzeby używania CB codziennie. Czasem zdarza mi się gdzieś wyjechać i wtedy "tymczasowo" montował bym CB. Nie chce montować go na stałe. Znaczie jakieś "tymczasowe" rozwiązania, które wyglądały by "do ludzi" ?
Ostatnio zmieniony pn mar 14, 2011 08:49 przez Rowik, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ