Witam. Przedstawiam manula zmiany osłony akumulatora ze szmacianej na plastikową z dekielkiem.
Dawca : Touran 1T1/1T2 (do 1T70400000), Golf V, Caddy, Passat B6 itp
Częśći: Osłony akumulatora (boczne) oraz dekiel górny (zazwyczaj sprzedawane razem z podstawa dolną ale jest ona taka sama w przypadku osłon plastikowej lub szmaty)
QQdla Ciebie za pomoc.
Numery:
Osłona boczna przednia: 1K0915335B pasuje też z koń C
Osłona boczna tylna: 1K0915336 pasuje też 3C0915336A
Dekiel górny: 1K0915443 pasuje też 3C0915443A Potrzebne narzędzia: Klucz płasko-oczkowy 10mm (klemy aku)
Klucz typu np. grzechotka z przedłużką i nasadką 13mm (śruba podstawy aku)
Czas modyfikacji: Około 15-25 minut-
Zaczynamy od od wyjęcia akumulatora oraz pięknej „szmatki”, która od razu przeznaczyłem na samospalenie w piecu. Odkręcamy klemy od akumulatora, odkręcamy śrubę przy podstawie i wyjmujemy aku. Pomocne może być wyjęcie lub odłożenie na bok rury dolotowej.
Następnie zakładamy tylną plastikową osłonę boczną (zaczepy do podstawy dolnej) oraz wkładamy akumulator spowrotem. Dokładamy przednią osłonę, która „zazębia” się z tylną.
Składamy wszystko do kupy. Korzystając z okazji czyścimy styki i konserwujemy (np pasta miedzianą). Przykręcamy klemy oraz sam akumulator do podstawy. Zakładamy górny dekiel, który z tyłu jest na zawiasach (wyjmowanych) a z przodu na zatrzask.
Pozostaje nam wykasować błędy związane z odpięciem aku. Kontrolka PS i ESP zgaśnie po przejechaniu kilkudziesięciu metrów. Zegar, radio itp.i jest OK. Manual jest niczym szczególnym ale efekt końcowy…wizualny…bezcenny.
Dziękuję za chwilę uwagi...
Autor nie ponosi odpowiedzialności za niepełność niniejszej instrukcji. Podobnie za ewentualne szkody w mieniu i osób związane z wykonaniem przebudowy lub w czasie dalszej eksploatacji.
Autor oświadcza, że użyta dokumentacja (jak np. zdjęcia, rysunki, zestawienia) nie narusza praw autorskich, względnie jest w posiadaniu zgody na ich wykorzystanie w tej formie.
Wszystkie znaki występujące w tekście, obrazach są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej instrukcji w jakiejkolwiek formie i postaci jest zabronione.
Ostatnio zmieniony sob sty 26, 2013 00:01 przez jeżu, łącznie zmieniany 19 razy.
jeżu, wiem ze sie napracowales dlatego wielkie brawa za fatyge dla innych , ja nie mam szmacianki , ale mysle ze ktos napewno skozysta i postawi nie jednego browarka
jeżu, wiem o tym , to tak samo jak ze sprawdzeniem pompek, szybko rachu ciachu a tak to od sporego czasu gromadzilem materialy i pisalem po swojemu abym nikogo nie musial za bardzo cytowac
[ Dodano: Sro Paź 03, 2012 23:27 ]
nigdy mi sie to nie przyda,ale wiem ile to czasu zajmuje wiec Tomku, ode mnie browarek
Jeżeli mam być szczery to nawet nie wiedziałem że akumulator w niektórych przypadkach jest w takich "szmatkach"- myślałem że normą jest obudowa z plastiku (ale wstyd )
P. S. Tak to jest z manualami...Wymianę robisz w 30min a manual w 2 dni.(tak było u mnie)