W końcu znalazłem trochę czasu i się wziąłem za zmianę wszystkich przełączników na te z chromem.
Taki zestawik trzeba sobie przyszykować:
Przełącznik zespolony chrom - 5K4 959 857 XSH
Przełącznik pojedynczy chrom - 5K0 959 855 XSH

Dużo osób może się zniechęcić tym, że do zmiany trzeba zdemontować boczki drzwi, oprócz boczka kierowcy bo tam panel z przyciskami w łatwy sposób da się zmienić.
Opisze teraz łatwy sposób zmiany przełączników bez zdejmowania baczków drzwiowych.
Zmiana panelu przełączników od strony kierowcy znajdziemy w opisie w temacie kolegi z forum rock4 (czytaj poniżej).
Przed przeczytaniem mojego opisu proszę przeczytać opis rock4 w temacie:
VW Touran Klub Polska Strona Główna » Technika » Karoseria i wnętrze » Demontaż tapicerki przednich drzwi - manual
dlatego bo ja wszystkiego nie będę opisywał, a kolega rock4 świetnie wszystko opisał i zrobił świetne zdjęcia demontażu boczków.
Dalszy opis odnosi się do drzwi z pojedynczym przełącznikiem. A więc zabieramy się, odkręcamy dwie śruby na dole boczka, delikatnie podważamy przedni panel rączki, aż do rozpięcia i pod nim odkręcamy następne dwie śruby.
Teraz najtrudniejsza część, trzeba rozpiąć boczek drzwi od strony zamka.
Zapinki dość mocno trzymają, ale da się to zrobić, na pewno zapinki się nie połamią, a więc można użyć dość dużo siły tylko wszystko robić spokojnie i z wyczuciem.
Rozpinamy dwie zapinki które znajdują się przy krawędzi drzwi tak jak pokazuje moje zdjęcie, zapinki mogą zostać w drzwiach:

Przez ten otwór możemy dostać się spokojnie od wewnątrz do przełącznika. Trzeba odchylić boczek z wyczuciem i wkładając rękę, aż do łokcia (zależy jak długie masz ręce) znaleźć taki otwór w boczku.
Żeby pokazać o co mi chodzi zdjąłem cały boczek:

Jeżeli palce mamy w tej wnęce to wyczujemy przełącznik w ramce i jego zapinkę.
Palcem naciskamy dwie wypustki w ramce przełącznika w stronę środka przełącznika (zapinka lekko spięta a więc nie trzeba użyć dużo siły), przełącznik sam delikatnie wyskoczy do góry.

Po rozpięciu przewodu i zmianie przełącznika w ramce na chromowy i wpięciu wtyczki z kablami można przełącznik w ramce wpiąć na miejsce.
Zabieramy się za montaż boczka do drzwi.
Jeżeli zostały nam zapinki w drzwiach trzeba je wypiąć z drzwi, bierzemy płaski śrubokręt, pod metalową część śrubokręta podkładamy szmatę lub coś co nam będzie chroniło lakier drzwi i podważając zapinkę wyjmujemy ją. W drzwiach powinny być same dziurki.
Tu pokazuje boczek gdzie zaznaczyłem zielonym kolorem zapinki w boczku, a czerwonym brak zapinek.

Wyjęte zapinki wkładamy od środka do boczka drzwi,a następnie mocno dociskamy boczek do drzwi, zapinki się zapną/wejdą w dziury w drzwiach i się zapną. Wszystko będzie wyglądało jak przed demontażem.
A to efekt przed i po.

Myślę, że wszystko dość jasno opisałem, a jak ktoś weźmie się za zmianę moim sposobem to po jednych drzwiach (czytaj zmianie jednego przełącznika), będzie już wszystko wiedział.
Na tym kończę.
Pozdrawiam
Tomasz_w-wa