Montaż czujnik zmierzchu / deszczu

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Montaż czujnik zmierzchu / deszczu

Post autor: Rauko »

Czy czujnik nr 1K0 955 559T będzie pasował do Tourana?
Jeżeli ten nie, to jakiego numeru szukać?
Czy oprócz czujnik, jakiejś obudowy i włącznika świateł z funkcją AUTO jest jeszcze coś potrzebne?
Jak taki czujnik jest klejony/mocowany do szyby?
Jeżeli kupować to nowy, czy można spokojne kupić używany?

PS. Ile może taka obudowa do czujnika deszczu kosztować w ASO? Bo jakoś na allegro nic nie widać.

PS2. Lusterko mam z fotochromem, montowane do podsufitki/schowa w podsufitce.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 696 razy

Post autor: spacewalker »

Czujnik bedzie, ale to jest stary czujnik i moze miec problem z kodowaniem na odpowiedni kolor szyby - tak by nie działa za poźno czy za wcześnie. Szukaj czujnika z dwiema literkami na koncu np 1K0 955 559 AF. Obudowa czujnika w ASO kosztuje ok 30zł. Zakładałem u siebie czujnik ze 2 lata temu. Włacznik na AUTO i zapominasz ze cos tam musisz przełaczac. Za ok 2-3 tyg bede montował jeszcze w Caddy.
czujnik tylko nowy, mocowany za pomocą specjalnego uchwytu, a uchwyt na klej poliuretanowy + czarny podkład do szyby. Podłaczenie do Bordnetz za pomocą 3 kabli - bezpośredni do tego sterownika, nigdzie indziej.
Potrzebujesz kable + wtyczka do czujnika.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

A może masz jakąś fotke poglądową jak taki uchwyt wygląda? Bo na allegroszu są same czujki, bez uchwytów.
I jeszcze jedno. Ja mam wycieraczki współbieżne, więc chyba nie mogę tej czujki dać na środku/górze szyby. Gdzie jest w takich wypadkach montowany czujnik?

PS. Używki są nie zdatne do wykorzystania? Bo nowy drogi, a używkę w ładnym stanie można już za ok. 200PLN kupić.
http://moto.allegro.pl/vw-golf-v-czujni ... 81078.html
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Jesli w uzywce ten przezroczysty silikon jest uszkodzony to czujnik złom.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Czyli zostaje nówka.
A co z umiejscowieniem czujnika?
Rozumiem, że muszę go dać tam gdzie wycieraczki nie zbierają?
Czyli pewnie będzie w górnym rogu po stronie pasażera :)
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Czujnik musisz umieścic tam gdzie wycieraczki zbieraja, inaczej po co miał by on byc? Szyba sucha , a na czujniku woda i co wtedy ?
czujnik - najlepiej z osobnymi dwoma sensorami - starsze modele miały pojedynczy jeden i moga się nie dac dobrze zakodowac na szybe (kodujesz wg indexu szyby)

Obrazek

Do wersji współbieznej wycieraczek jest czujnik mocowany razem z lusterkiem, wtedy Touran nie ma nic w podsufitce, a lusterko jest mocowane do szyby tak jak tu:

Obrazek

Do wersji z przeciwbieznymi wycieraczkami czujnik mocowany jest osobno prawie na środku szyby (bez obaw, z punktu widzenia kierowcy nie widac tego prawie wcale, ale zastanawia "co to ".)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

spacewalker pisze: czujnik tylko nowy, mocowany za pomocą specjalnego uchwytu, a uchwyt na klej poliuretanowy
Możesz mi coś podpowiedzieć odnośnie tego specjalnego uchwytu?
Gdzie to mogę znaleźć, albo jak to wygląda, czy to jakiś twój wytwór?
Bo czujnik już od Jarrego zakupiłem i jeszcze się rozglądam za tym przełącznikiem AUTO z 1T3.
Na allegro jeden koleś ma za 185PLN z wysyłką.

Jakich kabli najlepiej użyć? I gdzie do Bordzneta się podłączyć? Jakiś schemat posiadasz?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

No jesli wersja wycieraczek przeciwbieżnych to czujnik osobno, jak współbieżne to czujnik z luserkiem. Oczywiscie zeby było jak w oryginale. Jak nie w oryginale to mozesz doczepic gdzie chcesz i jak chcesz.
kable - 0.25mm2 wystraczą - czyli typowy 20AWG, mozesz dac 22AWG, bez znaczenia.
Wtyczke kupisz w ASO:
1C0 973 119 B - wtyczka czujnika
000 979 009 E - przewód serwisowy (x2)

Po co Ci włącznik od CC za 180zł jak zostawisz go w pozycji AUTO i przy odrobinie szczęscia raz na rok ruszysz?
Przeciez czujnik bedzie swoje robił, to jak masz taflowac włącznikiem to olej czujnik
Daj zdjęcie i NR czujnika jaki masz, zobaczymy co Jarry tym razem Tobie wcisną.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Nowy czujnik deszczu i zmierzchu 1K0955559AF - 100zł - to. Zdjęcia nie zrobię, bo jeszcze nie odebrałem.
Wtyczkę do czujnika też będę miał.
Przewód jakoś się w sobotę przejadę do ASO i nabędę.
Obudowę też muszę kupić, chociaż wycieraczki mam współbieżne, ale nie chce mi się zmieniać lusterka bo mam fotochrom. Po prostu umieszczę go mniej więcej tam gdzie powinno być lusterko :)

Włącznik za 180, bo mi się podoba wizualnie, a te zwykłe nie są dużo tańsze - przynajmniej nie mogę nic na allegro trafić.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Na 99% masz wersje czujnika pod lusterko, nie pod mocowanie samego siebie. Latwo to zobaczyc - bo nie bedzie miał blaszek do mocowania i bolcy które je trzymają.
Tu masz to lepiej opisane.
http://www.golfmkv.com/forums/showthread.php?t=74779

I jeszcze jedno, jaką masz wersje VCDS-a? Bo tylko najnowszym go zkalibrujesz. Miałem u siebie tak ze w lekko pochmurny dzien załączał mi światła, denerowało mnie to jak cholera, teraz jest gitara, dopiero jak jest naprawde ciemno .
Co do włącznika to nie wiem czy masz halogeny, ale jak nie, to włącznik z AUTO kupisz za 70-80zł jak poszukasz
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Mam halogeny.
VCDSa mam starszego - może dorwę coś nowszego.
Jeśli jest pod lusterko cóż, też pewnie da się go jakoś przyczepić - nieco mniej oryginalnie ;)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Tak w wielki skrócie bo robiłem dzis Caddy w przerwie miedzy sniadaniem a obiadem.

Przygotowanie szyby

Obrazek

Folia ochronna na rozmiar obudowy czujnika tak by nie zapaćkac wszystkiego do okola. Ten obszar gruntuje się specjlanym podkładem pod klej do szyb. To jest cos ala farba z poliuretanem.

Obrazek

Dodatkowe kółko do okoła uchytu lusterka (lusterka i tak niema bo paka zasłania

Obrazek

Po wyschnięciu farby nakładamy klej, dociskamy, ustawiamy, sprawdzamy i na kilka godzin zaklejamy wszystko taśma by dociskałą to do szyby

Obrazek

Wiem ze wygląda to trochek rzywo, ale własnie na foto widac bardziej. W realu prawie w cale. Mi się podoba, a jak mi sie podoba to juz jest naprawde nieźle.

Obrazek

Podłaczenie - 3 kable przy okazji instalacji xenonów wyprowadziłem sobie na gotow. Zakodowanie Sterownika elektryki, to juz pikus. Jeszcze zostala kalibracja co do światła mierzonego, ale to juz chyba na kolejne świeta,
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Hmm... krzywo?
Jak dla mnie wygląda jak oryginał :)
Masz na kompie ten szablon z drugiej fotki? Możesz go wrzucić gdzieś?
Myślisz, że taki podkład będzie ok?
http://allegro.pl/primer-podklad-pod-kl ... 95911.html
I dwa jaki klej byś polecił, żeby nie odpadło :)
Czy mam kupić co się nawinie np.
http://allegro.pl/betamate-profesjonaln ... 52215.html
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Szablonu nie mam, bo jest odrysowany od czujnika, uchytu i obudowy gdy wszystko razem jest złozone. Org klej jest 2 składnikowy, ale o dziwo jeden składnik mi zasechł bo się zakretka rozszczelniła. Kupiłem ten podkład co mowisz i ten klej http://allegro.pl/klej-do-szyb-totalsea ... 64979.html akurat miał go ktos razem z podkładem. Przyklejone wczoraj, zobacztmy ile pojeździ.
Enriquez
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Enriquez »

Cześć.

To mój pierwszy post tutaj, witam wszystkich i bardzo dziękuję koledze spacewalker za inspirację do montażu czujnika. Jako, że mam Octavię 2 FL, udzielam się na OCP i serdecznie zapraszam do czytania również naszego forum.

Zrobiłem fotorelację z montażu czujnika w O2, która jest tożsama z Touranem. Może komuś śię przyda:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.p ... 455#767455

Specjalizuję się w VCDS, wiec jeżeli macie jakieś problemy z kodowaniem to zapraszam do zadawania pytań na PW lub na ogólnej.
ODPOWIEDZ