Tempomat
Tempomat
Witam! Auta w grupie vag mają dość często problem z niedziałającym tempomatem. W touranie zwykle jest to wina czujnika halla znajdującego sie na pompce sprzęgła od strony komory silnika.Czujnik można właściwie zdjagnozować bez żadnego sprzętu diagnostycznego.O wiele wiele rzadziej pękają w manetce od kierunków przewody.Może to kiedyś komuś się przyda.
- dudi1516
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Potwierdzam, u mnie to samo było. Nie działał tempomat pomimo tego,że kontrolka się zapalało i auto drgało na wolnych obrotach. Winę ponosił czujnik położenia pedału sprzęgła ( Hall sensor) w moim Touranie ma on nr 1KO 927 810 D. Po wymianie wszystko ok. Przy kupnie używanego zwrócic trzeba uwagę czy piny 4 i 5 nie są wypalone. Na Allegro najczęściej można kupić komplet z pompką sprzęgła, koszt to jakieś 60-100 zł. Koszt nowego czujnika w ASO-200 zł. To by było na tyle
mam nadzieję,że komuś pomogłem i zaoszczędziłem czasu 

-
- Przeglądacz
U mnie pojawił się taki problem tempomat działał bez zarzutów(jazdą trasą) nagle kontrolka zgasła.Przełacznik wogóle nie reaguje przełączanie w pozycje off i on nic nie dają wogóle kontrolka od tempomatu sie nie zapala.Co może być przyczyną ?? Jakieś sugestje ??
Używam polskich znaków - bo w końcu to ma znaczenie, czy robisz komuś łaskę czy też laskę...
-
- Przeglądacz
A czy ten czujnik halla występuje też w wersjach ze skrzynią DSG ??
Jeżeli tak to czy mógłby wkleić jakieś zdjęcie albo coś gdzie on sie znajduje ??ew.jak wygląda??
Wymieniłem czujnik świateł stop ale tempomat raz się załącza a 15 razy nie działa wogóle więc trzeba szukać dalej.
Jeżeli tak to czy mógłby wkleić jakieś zdjęcie albo coś gdzie on sie znajduje ??ew.jak wygląda??
Wymieniłem czujnik świateł stop ale tempomat raz się załącza a 15 razy nie działa wogóle więc trzeba szukać dalej.
Używam polskich znaków - bo w końcu to ma znaczenie, czy robisz komuś łaskę czy też laskę...
-
- Zaawansowany
- Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
@ sergiusz a rozebrałeś manetkę i przeczyściłeś styki?
Ostatnio zmieniony czw wrz 01, 2011 22:05 przez anko1973, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaawansowany
- Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
nie musisz, boki manetki odchodzą po ich podważeniu cienkim śrubokrętem - wystarczy jeden bok podważyć, popatrz tutaj - wypowiedx kolegi Sigan - jest link do pliku ze zdjęciami do pobrania:
http://volkswagen.auto.com.pl/forum/vie ... c&start=15
http://volkswagen.auto.com.pl/forum/vie ... c&start=15
-
- Przeglądacz
anko1973 wielkie dzięki za link.
Poodginałem blaszki, kilka razy wpiąłem i wypiąłem wtyczkę,poskładałem i działa.
Narazie sprawdziłem tylko na postoju czy się załącza bo wcześniej w ogóle nie działał później przetestuje w trakcie jazdy.
Poodginałem blaszki, kilka razy wpiąłem i wypiąłem wtyczkę,poskładałem i działa.
Narazie sprawdziłem tylko na postoju czy się załącza bo wcześniej w ogóle nie działał później przetestuje w trakcie jazdy.
- Eljot
- Władca postów
- Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
- Imię:: Lesław
- Podziękował: 780 razy
- Otrzymał podziękowań: 344 razy
- Kontakt:
Nie zakładając nowego tematu popłynę na "starym" mimo innego problemu.
Otóż rano wyjeżdżając do pracy jak odpaliłem na czujniku było 0'C (bez problemu) nie zaświeciła mi się kontrolka tempomatu (mam cały czas włączoną), w czasie jazdy próbowałem włączyć, wyłączyć- ni kija!
Nie zaświeca się kontrolka i zarazem nie działa tempomat!
W pracy już po jakieś 3 godzinach jak wyjeżdżałem w rejon (było bodaj 5,5'C) przełączyłem wajchę i...
Się zaświecił i działał i wszystko pięknie...
Mam pytanie: czy to oznacza, że w temperaturach około zerowych tempomat nie działa, czy mogę się już martwić i szukać części zamiennych...
Otóż rano wyjeżdżając do pracy jak odpaliłem na czujniku było 0'C (bez problemu) nie zaświeciła mi się kontrolka tempomatu (mam cały czas włączoną), w czasie jazdy próbowałem włączyć, wyłączyć- ni kija!
Nie zaświeca się kontrolka i zarazem nie działa tempomat!
W pracy już po jakieś 3 godzinach jak wyjeżdżałem w rejon (było bodaj 5,5'C) przełączyłem wajchę i...
Się zaświecił i działał i wszystko pięknie...

Mam pytanie: czy to oznacza, że w temperaturach około zerowych tempomat nie działa, czy mogę się już martwić i szukać części zamiennych...
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy