Światła LED do jazdy dziennej

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

wiceg pisze:
cheles pisze:
wiceg pisze: Jakie światła do jazdy dziennej najlepiej pasują do tourana, macie jakieś propozycje ?
Wiceg to zależy od gustów i guścików, budżetu własnego i inwazji w zderzak. Zobacz fotki Tourana Jarrego i jego propozycję umieszczenia Ledów.
Poglądaj także nasze Tourany w dziale Mój Touran i podejrzyj.
Jak zwróciłem uwagę to powodzeniem cieszą się do 5 ledów podłużne. Myślałem o podobnych jak w Galaxy ale wychodziło za dużo prucia zderzaka, a później zalewania silikonem efekt byłyby wygląd jak z "wiejskiego tuningu".
Oglądałem propozyjce umieszczenia ledów jerrego, jednak wolałbym kupic jakiś gotowy zestaw do montażu tak do 250zł na SMD led'ach zeby ładnie komponował sie z atrapami zderzaka dodam ze jest to touran przed liftem bez halogenów....
To szukaj by automat był oddzielnie montowany w razie problemów wymienisz tylko ten element.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
wiceg
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: wiceg »

cheles pisze:
wiceg pisze:
cheles pisze: Wiceg to zależy od gustów i guścików, budżetu własnego i inwazji w zderzak. Zobacz fotki Tourana Jarrego i jego propozycję umieszczenia Ledów.
Poglądaj także nasze Tourany w dziale Mój Touran i podejrzyj.
Jak zwróciłem uwagę to powodzeniem cieszą się do 5 ledów podłużne. Myślałem o podobnych jak w Galaxy ale wychodziło za dużo prucia zderzaka, a później zalewania silikonem efekt byłyby wygląd jak z "wiejskiego tuningu".
Oglądałem propozyjce umieszczenia ledów jerrego, jednak wolałbym kupic jakiś gotowy zestaw do montażu tak do 250zł na SMD led'ach zeby ładnie komponował sie z atrapami zderzaka dodam ze jest to touran przed liftem bez halogenów....
To szukaj by automat był oddzielnie montowany w razie problemów wymienisz tylko ten element.
oto moja propozycja http://allegro.pl/swiatla-dzienne-led-5 ... 65868.html

co myślicie ? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

co myślicie ? Pozdrawiam
Światełka fajne,
sprawdź rozmiar podany w ogłoszeniu przejdź się z metrówką do auta i sprawdź czy będzie pasować. Nie jestem w 100% pewny ale takie chciałem montować, i jak dobrze pamiętam ten model to idealnej krzywizny w stosunku do zderzaka nie otrzymasz. Wydrukuj i wytnij krawędź światełka i przymierz, pamiętając czy montujesz od tablicy czy od drugiego końca.

Tak już pisałem już o LEDach zaczepy mocujące światełka będę wystawać z przodu, a nie będą okryte z tyłu. Ponadto u nas jak byś montował od środkowej części zderzaka do boku zwróć uwagę, że zderzach przy końcach zchodzi się do środka.
Oczywiście da to się zrobić najlepiej kupując drugi komplet zaślepek i znaleźć sposób na wmontowanie. A i jeszcze jedno te światełka jak dobrze pamiętam w tym modelu będą świecić w bok a nie na wprost, ale upewnij się u sprzedawcy. Wystarczy pewnie jedna różnica w oznaczeniu i będzie coś innego.
[/fade]
Obrazek
VW Touran by chelesline
wiceg
Kandydat

cheles pisze:

co myślicie ? Pozdrawiam
Światełka fajne,
sprawdź rozmiar podany w ogłoszeniu przejdź się z metrówką do auta i sprawdź czy będzie pasować. Nie jestem w 100% pewny ale takie chciałem montować, i jak dobrze pamiętam ten model to idealnej krzywizny w stosunku do zderzaka nie otrzymasz. Wydrukuj i wytnij krawędź światełka i przymierz, pamiętając czy montujesz od tablicy czy od drugiego końca.

Tak już pisałem już o LEDach zaczepy mocujące światełka będę wystawać z przodu, a nie będą okryte z tyłu. Ponadto u nas jak byś montował od środkowej części zderzaka do boku zwróć uwagę, że zderzach przy końcach zchodzi się do środka.
Oczywiście da to się zrobić najlepiej kupując drugi komplet zaślepek i znaleźć sposób na wmontowanie. A i jeszcze jedno te światełka jak dobrze pamiętam w tym modelu będą świecić w bok a nie na wprost, ale upewnij się u sprzedawcy. Wystarczy pewnie jedna różnica w oznaczeniu i będzie coś innego.
[/fade]
witam

byłem z metrówką i pomierzyłem krzywizna idealnie wychodzi przykładając od strony tablicy jedynę co się boję to o te zaczepy co wspomniałeś wolałbym aby były schowane ciężko jest coś znaleźc idealnego :/ Pozdrawiam....
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

wiceg pisze:
cheles pisze:

co myślicie ? Pozdrawiam
Światełka fajne,

[/fade]
witam

byłem z metrówką i pomierzyłem krzywizna idealnie wychodzi przykładając od strony tablicy jedynę co się boję to o te zaczepy co wspomniałeś wolałbym aby były schowane ciężko jest coś znaleźc idealnego :/ Pozdrawiam....
To mam propozycję poszukaj gdzieś w sklepie tych LEDów i przymierz. Mi też się wydawało, że będą idealnie pasować, a jak przymierzyłem to już nie było tak fajnie i wybrałem proste.
Obrazek
VW Touran by chelesline
wiceg
Kandydat

cheles pisze:
wiceg pisze:
cheles pisze: Światełka fajne,

[/fade]
witam

To mam propozycję poszukaj gdzieś w sklepie tych LEDów i przymierz. Mi też się wydawało, że będą idealnie pasować, a jak przymierzyłem to już nie było tak fajnie i wybrałem proste.
witam

oto moje swiatła do jazdy dziennej firmy NSSC model 523 HP koszt ok. 240 zł wkrótce wiecej zdjęć.

Sposób podłączenia

masa (przewody brązowe w touranie) - przewód czarny NSSC

+ świateł postojowych (kolor siwy w touranie) - przewód żółty NSSC

bezpiecznik nr. 24 10 [A] (transmisja danych) w skrzyni pod maską - przewód czerwony NSSC

Pozdrawiam
Załączniki
P1060111.JPG
cats.jpg
NSSC 523 HP
NSSC 523 HP
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

To zrobione gratulacje :brawa:
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Robert
Przeglądacz
Auto:: 1,9TDI DSG 7 rocznik;2009
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Robert »

Jak jest z przepisami w PL można mieć tylne światła wyłączone i jezdzić tylko na przednich do jazdy dziennej :?:
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Robert pisze:Jak jest z przepisami w PL można mieć tylne światła wyłączone i jezdzić tylko na przednich do jazdy dziennej :?:
Można już jest to dopuszczone, bodajże od 2009 r. - zobacz auta z fabrycznymy światłami do jazdy dziennej.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

Robert pisze:Jak jest z przepisami w PL można mieć tylne światła wyłączone i jezdzić tylko na przednich do jazdy dziennej :?:
zobacz w moim manualu kodowania dziennych, jest tam informacja na ten temat
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
Robert
Przeglądacz
Kontakt:

Zamontowałem podłączyłem tak jak w instrukcji tylko jak włączają się światła mijania (czujnik zmierzchu)to światła do jazdy dziennej nie wyłączają tylko świecą 50% słabiej jak czujnik wyłączy światła to zaczynają świecić mocniej może tak być?lampki są z homologacją
chodzi mi czy to zgodne z prawem? pytałem dwóch diagnostów ale oni nie wiedzą :shock: kazali zapytać policje :mrgreen: może ktoś z was wie co na ten temat

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BigBratl12
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0TDI BKD DSG 06r
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: BigBratl12 »

Zamontowałem podłączyłem tak jak w instrukcji tylko jak włączają się światła mijania (czujnik zmierzchu)to światła do jazdy dziennej nie wyłączają tylko świecą 50% słabiej jak czujnik wyłączy światła to zaczynają świecić mocniej może tak być?lampki są z homologacją
chodzi mi czy to zgodne z prawem?
Nie może tak być.

Poczytaj ten temat : http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=635
jeżu napisał:
Dziś kolejny test... zakończony powodzeniem. Trzeba jednak samemu. Dla potomnych. Potrzebna przekaźnik zwierno-rozwierny o uniwersalnym przeznaczeniu. Najlepiej i najtaniej P561

i podłączamy
87a- zasilanie led +
30- po kluczyku +
85- masa -
86- ze świateł pozycyjnych +
I światła led "totalnie" gasną po załączeniu poz/mij/drog.
Przeglądacz
Kontakt:

zadzwonił do mnie znajomy ze stacji diagnostycznej powiedział że lampki mogą przygasać muszą mieć jeszcze homologacje świateł pozycyjnych te które tą homologacje mają przygasają szkopuł tkwi w tym że nie mogą być z przodu cztery światła pozycyjne dlatego powiedział że jeśli przyjadę na przegląd i będę miał wyłączone pozycyjne w lampach i będą świeciły te lampki do jazdy dziennej tzn.będą przygaszone i mają homologacje to on pod czymś takim może się podpisać bo wtedy z przodu są tylko dwie lampki pozycyjne.
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Troszkę odświeżymy temat bo akurat DRL są na czasie ;)

Mam Touranka z halogenami, chcę do niego kupić któreś z tych światełek:

1) Philips DayLight 4
2) Philips DayLight 8

Ze stronki Philipsa wydrukowałem sobie z papieru te światełka i oba pasują nie nachodząc na halogeny. Jednak zastanawia mnie czy czasami nie trzeba będzie wycinać dziur w atrapie bo jak tam patrzyłem to trochę mało miejsca aby się zmieściły.

Ktoś coś podpowie? można zaoferować nawet jakieś inne światła - sprawdzone ;)
Awatar użytkownika
kurik
Zaawansowany
Auto:: VW Touran 1,9 TDI 2004
Imię:: Paweł
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kurik »

A ja mam problem z ledami. Pojezdzilem ze 3 miesiace i po wizycie na myjni ledy zaczely mrugac. Teraz juz swieci 3 z 6-ciu w jednej lampie i 6 przyciemnionych w drugiej. chyba zamokly od srodka :/ kaszana straszna.
ODPOWIEDZ