Panel Climatronic z golfa VI do touran 2004

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
sobek187
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Panel Climatronic z golfa VI do touran 2004

Post autor: sobek187 »

Witam
Panowie walcze od dlugiego czasy z podminą panel climatronica z golf 6 do swojwgo touran. po podpieciu panela i niewielkiej przeróbce wiązki panel smiga na rns 510 ze az milo jest tylko maly szkopul nie włącza sie u mnie kompresor wiec klimy niet. z tego co wywnioskowłem z kolegą z niemieckeigo forum trzeba do sterownika silniks wrzucic soft z golf 5. tyle na razie wiem no chyba ze ktos z tego forum rozkminił ten temat. prosze o opinie i sugestei pozdrawiam
p.s tu link do tematu:
http://www.touran-24.de/forum/printview ... 63&start=0
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Z tego co opisują to sprawa rozbija się o format komunikacji sterowników. Nowy panel od Golfa 6 pracuje w UDS'ie dlatego trzeba wymienić Gatewaya i wersję softu silnika. Wtedy będzie śmigać.

PS. No, po niemiecku śmigasz lepiej niż ten ruski :)
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
sobek187
Przeglądacz

Dzieki Turanek
wiec tak Gateway AA z 2009 roku a co do fleszowania sterownika to nie wiem tak do konca bio ten gosc z Niemiec napisal mi ostatnio ze trzeba zamienic wsad do sterownika silnika na taki z golfa 5 a najlepiej CB, I teraz nie wiem co zrobic fleszowac obecny sterownik czy kupic taki CB i wgrac mu immo. Pisze do niego ale juz na pw ale po angielsku ale zero odzewu. jak myslisz.........
piatek69
Użytkownik

Post autor: piatek69 »

mógłbyś opisać krok po kroku jak to wygląda z wymianą tego panelu, zastanawiałem się jak to zrobić, podoba mi się ten panel meeega!
majkel
Początkujący

Post autor: majkel »

a Panowie, czy da się zamienić klime manualną na climatronica ? :)
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Wszystko się da. Kwestia ilości roboty i pieniędzy ;) Czyli raczej Ci się to nie opłaca.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
majkel
Początkujący

to tyle w temacie :)
Awatar użytkownika
sobek187
Przeglądacz

Wszystko rozchodzi się o silniczki klap świeżego powietrza. Starsze touran od 2003 do 2007 roku miały dwa silniczki po 2007 już tylko jeden. Ja u siebie miałem jeszcze problem z kompresorem, nie włączał się. Pomogła zmiana softu sterownika silnika na soft z golf 5. Jest jeszcze czujnik jakości powietrza który musi być zainstalowany gdyż daje błąd. po 2007 roku jest tylko zakup nowego panela i ramki. Przy starszych jest trochę więcej roboty ale efekt bardzo fajny jeszcze jak się ma rns 510.
majkel
Początkujący

to ja mam tourana 2008r, i mam klimę manualną i właśnie czy sa sie to przerobić na klimatronic, o to mi cały czas chodzi..
Awatar użytkownika
sobek187
Przeglądacz

szukasz nagrzewnicy z 2008 roku przekładasz ( 2 dni roboty) i masz cliamtronic. Dużo roboty ale jak jesteś na to nastawiony to da się to ogarnąć.
Awatar użytkownika
fire-954
Kandydat

Post autor: fire-954 »

Do sobek 187-mam Tourana Crossa 2007, który aktualnie ma climatronic.Przymierzam się do wymiany panela sterowania climy na nowy model 2011.Z tego co napisałeś wystarczy wymienić ramkę oraz panel od nowego modelu bez żadnych modyfikacji?W przyszłości chcę zainstalować RNS 510,czy będzie to ze sobą współpracowało tylko po podpięciu wtyczek?
Awatar użytkownika
sobek187
Przeglądacz

Kolego bardzo ważne jest to czy masz dwa czy jeden silniczek od klap świeżego powietrza a żeby to stwierdzić musisz zdemontować schowek pasażera. Jeśli masz jeden a podejrzewam ze masz jeden to tylko wymiana panelu i ramki. Jak wrzucisz Rns 510 to wszystkie ruchy z panelu będziesz miał na nawigacji.
Aha jak zapniesz nowy panel trzeba zrobić adaptacje klap:
trzymasz na raz AC i trzeci przycisk od lewej( nadmuch na twarz) aż zaczną migać na przemian. Ramka pasuje idealnie no i nowszy panel jest lepiej spasowany z ramką.
Jest jeszcze kwestia gatewaya musisz mieć co najmniej AA.
waceknet
Kandydat

Post autor: waceknet »

Ja mam auto z 2008 roku. Gatewaya mam 1K0907530L oraz posiadam czujnik jakości powietrza. Czy wystarczy tylko zmiana panela i ramki?
Awatar użytkownika
sobek187
Przeglądacz

tak kolego wystarczy tylko panel i ramka a jeśli masz rns 510 to być może będziesz musiał wymienić gateway na jakiś z 2009 lub 2010 roku ale to wyjdzie podczas montażu. Aha jeśli ktoś ma już u siebie czujnik jakości powietrza to wystarczy tylko panel podmienić.
Klaif
Początkujący

Post autor: Klaif »

Panowie jedno pytanie climatic, to pokrętła, ale chyba nie na cięgnach? jak to wygląda?
idzie to podmienić na climatronic?
ODPOWIEDZ