Przeciek na podsufitkę

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Przeciek na podsufitkę

Post autor: GASIOR997 »

Dzisiaj zauważyłem po ulewie ze posiadam mokra posufitke z tyłu samochodu aż normalnie z tyłu samym przy wybrzuszeniu tam gdzie do dachu zamontowany jest zawijak do pasów pod podsufitką. Wytarłem ją bo myślałem , że nie domknąłem klapy po paru godzinach jak padał deszcz i znowu mokra aż kapało na zasłonę bagażnika. Nie wiem którędy leci nic nie widać zdjąłem plastik zasłaniający podsufitkę wytarłem i nic nie widać żeby kapało. Pomyślałem o zawiasach od klapy wiec je poodkręcałem na maxa. Zastanawia mnie skąd to leci ? Morze uszczelkami pod zawiasami , mieszek elektryczny tez wpięty i nie posiada żadnych wad i dziur. Uszczelka bagażnika tez nie uszkodzona i dobrze założona? Tak wygląda jakby się wlewało równo spod światła środkowego stop na klapie ale tam nie ma żadnych wlotów na podsufitkę ? Czy ktoś miał takie coś ?
Załączniki
miejsce przecieku zaznaczone na czerwono
miejsce przecieku zaznaczone na czerwono
Ostatnio zmieniony ndz kwie 01, 2012 13:02 przez GASIOR997, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Miał. To wina anteny. Ja zakleiłem silikonem do momentu aż będę miał czas rozebrać i tak już prawie rok nie cieknie, a wcześniej objawy takie jak u Ciebie. Pozdro. 100%
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista

Ale ja anteny dachowej nie posiadam rekina . Tylko mam te w tylnych szybach . Posiadam instalacje całą i rekina mam na 4 przewody ale nie zrobiłem dziury i nie podłączałem . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

No to widzisz... inny przypadek... U mnie ciekło przez rekina. W tej chwili mam obklejonego silikonem ale jak będę zakładał siatkę grodiową, to to poprawię.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

hejka, mi ciekło spod śrub zawiasów, dokręciłem wszystko i uszczelniłem do tej pory nic się nie dzieje. samo dokręcenie tak jak piszesz nie wystarczyło. u mnie było bardzo dobrze widać po zdjęciu tego plastiku na środku (między słupkami tylnymi).

na śrubach wisiały normalnie krople wody.
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista

Ja tez dokręciłem wczoraj śrubki od zawiasów i powtykałem kostki od elektryki . I dzisiaj rano patrzę sucho ale samochód stal na podjeździe przodem do dołu zobaczę jutro jak postawie go odwrotnie.
black fury
Początkujący
Auto:: cross BLS 2007
Imię:: Janusz

Post autor: black fury »

U mnie przyczyny były dwie. Nieszczelności na kostkach elektrycznych lączących tylną klapę z karoserią i tylne mocowanie lewego relingu. Obie nieszczelności naprawiłem silikonem. Jeśli chodzi o kostki wszystko jest ok ale reling po półrocznym spokoju jakiś czs temu przy sporej ulewie trochę przepuścił wody. Chyba trzeba będzie dobrac się do śrub mocujących reling. Kiedyś czytałem o odpowiedniej kolejności dokręcania tych śrub co może byc przyczyną nieszczelności. Szukałem ale nie mogę znależc tego tematu na forum. Może ktoś z kolegów wie jak doręcic prawidłowo relingi będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
mativic
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: mativic »

Też miałem w tym samym miejscu mokrą podsufitkę. W moim przypadku tak jak u "black fury" pomógł silikon. Zdjąłem kostki elektryczne, dokładnie wyczyściłem karoserie w miejscy gdzie one się stykają, oraz gumę. Wszystko dokładnie wysuszyłem suszarką i położyłem silikon. Po tym zabiegu ani kropli wody :D
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista

Dokręcenie śrub nic nie pomogło właśnie wlewa się przez mieszek elektryczny od klapy i ścieka pod dach . Właśnie tam jest przeciek będę musiał chyba zaklasyfikować lub kupić nowy. Ten na zdjęciu 35
ODPOWIEDZ