Witam. Pojawił mi się dzisiaj komunikat na wyświetlaczu: Oilsensor Werkstatt. Komunikat ten pojawia się przy przekręceniu kluczyka (nagrzewanie świec żarowych). Dodatkowo przy tym pojawia się sygnał dźwiękowy i migająca żółta kontrola poziomu oleju (ta konewka). Po odpaleniu silnika komunikat się nie pojawia, a na desce nie świeci żadna kontrolka. Samochód pracuje normalnie. Aha... poziom oleju jest w normie.
Z góry dzięki za pomoc i podpowiedzi: co z tym fantem zrobić.
Co do podpięcia do kompa to pewnie najszybciej jutro będę mógł to zrobić.
Oilsensor Werkstatt!?
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 677 razy
No czujnik jest w misce olejowej od spodu. Trzeba ściągnąć osłonę i zobaczysz coś takiego... Mocowany do miski na trzy śrubki. Sprawdź wtyczkę i kable to primo. Jak będziesz miał możliwość to posprawdzaj błędy vagiem. Jeżeli z kabelkologią będzie wszystko ok to czujnik będzie prawdopodobnie do wymiany... Wiem,że robi to hella nr 6PR008079-071 i chyba idzie na pierwszy montaż (1J0907660C nr vw)
- rock4
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
- Kontakt:
Dziś wjechałem na kanał, by wymienić czujnik... Okazało się, że wtyczka jest w super stanie, niestety kable przegryzione
Widocznie na parkingu przed blokiem mam "przyjaciela" w postaci szczura lub innego gryzonia. Po nadsztukowaniu kabelka kontrolka już się nie pojawia, a czujnik nie zgłasza żadnych błędów
- choć po pierwszym przekręceniu kluczyka (po naprawie usterki) kontrola się pojawiła, przy kolejnych już nie.