Fotelik samochodowy 15- 36 kg. Prośba o poradę w zakupie.

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
mar3th
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Fotelik samochodowy 15- 36 kg. Prośba o poradę w zakupie.

Post autor: mar3th »

Witam!
Mam prośbę, potrzebuję pomocy, opinii o fotelikach samochodowych do Tourana w grupie 15-36 kg. Szukam fotelika dla swojego synka, z tego co się już orientowałem to 80% fotelików dostepnych na rynku nie pasuje do naszych Touranów. Już jeden który kupiłem nie bardzo pasuje, odstaje i nijak nie można go dopasować, aby stabilnie leżał na fotelu. Jakby ktoś mógł podać konkretne modele fotelików i opinie o nich to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

ja używam u siebie Graco

Bardzo fajny fotelik, regulowany, z dodatkowymi uchwytami na napoje lub drobiazgi. Zaletą jego jest także to, że można odpiąć oparcie i jak dziecko podrośnie to służy jako samo siedzisko. Polecam mam takie dwa, w każdym aucie.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

Ja używam Cybexa Pallas-Fix 9-36 kg. Moim zdaniem jeden z najlepszych i najbezpieczniejszych fotelików. Calkiem niezły jest Kiddy. Oczywiscie na ISOFIX. Kiedyś myślałem o Recaro Sport ale nie mają Isofixa.Cena za Cybexa ok. 1000 pln
Ostatnio zmieniony ndz lut 12, 2012 12:13 przez andrz3j, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

ja podłączam się do prośby autora tematu, ponieważ za kilka m-cy również będzie mnie czekać zakup fotelika w tym przedziale wagowym.

Jeśli ktoś nie korzystał to podsyłam stronę www.fotelik.info gdzie można znaleźć oceny fotelików (oceny na postawie wyniki testów ADAC, OEAMTC, AA i ANWB - więc nie byle jakie).

Do tej pory wyglądało u mnie to w ten sposób, że wy wybierałem sobie na podstawie ocen 3-4 foteliki i w zależności od tego jak który pasował (konieczna wizyta w sklepie) na ten najlepiej pasujący padała decyzja. W taki sposób został kupiony: 0-9kg i 9-18kg.

Polecam też przed przejrzeniem filmy z testów zderzeniowych na youtubie
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Ja uzywam ROMER-a z ISOFIX oczywiscie dla obu chłopaków

mamy tego dla młodszego http://www.britax-roemer.pl/foteliki-sa ... e/duo-plus

i taki dla starszego w interesujacej cie kategori wagowej http://www.britax-roemer.pl/foteliki-sa ... owe/kidfix

p.s. tak na marginesie ten 9-18kg bede sprzedawał za jakis miesiac ale to dam ogłoszenie :>
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Piotr1979
Specjalista
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Posiadam od nowości Cybexa Solution S wykończenie Louise 15-36 kg oraz używanego Romera Kid Plus 06 wykończenie Pascal ta sama kategoria wagowa i napiszę tak, Cybex ok. ale Romer mistrzostwo świata. Noty testowe dla Cybexa raczej słabsze. Jak wziąłbyś do ręki oba, wybrałbyś Romera.
Jako ciekawostka: Mercedes bierze Romery, nakłada na to swoje pokrowce z emblematem i sprzedaje za 3 krotną wartość fotelika bez znaczka. Nie drążyłem tematu, ale mam wrażenie, że VW też tak robi. Idź do sklepu i porównaj, poczytaj na necie opinie i porównaj wyniki testów. Sprzedawca w sklepie i tak będzie chwalił to na czym najwięcej zarobi.
Ostatnio zmieniony ndz lut 12, 2012 22:22 przez Piotr1979, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

Piotr1979 pisze:Posiadam nówkę Cybexa oraz używanego Romera (Alledrogo) i napiszę tak, Cybex ok. ale Romer mistrzostwo świata. Jak wziąłbyś do ręki oba, wybrałbyś Romera.
Jako ciekawostka: Mercedes bierze Romery, nakłada na to swoje pokrowce z emblematem i sprzedaje za 3 krotną wartość fotelika bez znaczka. Nie drążyłem tematu, ale mam wrażenie, że VW też tak robi.
Jaki model tego Cybexa? Zalezy tez jakie modele Romera i Cybexa porownujesz. Dla mnie wyznacznikiem jest wykonanie i testy zderzeniowe i w tym przypadku w wadze 9-36 kg tylko Kiddy Guardian Pro albo Cybex Pallas fix. Kiddy ma fajna oddychajaca tapicerke(dziurkowana) ale nie ma Isofixa Cybex Pallas fix ma Isofixa. PallasaFixa mam ja a Kiddy ma moj brat w Octavi. Ale to przedzial 9-36kg.
Awatar użytkownika
Misiek8010
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Misiek8010 »

Ja używam takiego. Młody zadowolony, nie narzeka na dłuższych trasach i przede wszystkim nie poci się w słońcu :)
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Misiek8010 pisze:Ja używam takiego. Młody zadowolony, nie narzeka na dłuższych trasach i przede wszystkim nie poci się w słońcu :)
ciekawa propozycja ja za taką cenę... montaż oczywiście isofix?
Awatar użytkownika
Misiek8010
Użytkownik

Jak najbardziej
Fotelik Sunshine Kids Monterey to uniwersalny fotelik samochodowy,
który można stosować zarówno w samochodach bez mocowania Isofix jak i w autach wyposażonych w system mocowania ISOFIX lub amerykański system LATCH.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

a kupowałeś przez allegro czy u nich w sklepie?
Awatar użytkownika
Misiek8010
Użytkownik

Dodi pisze:a kupowałeś przez allegro czy u nich w sklepie?
Ja kupowałem tutaj z odbiorem osobistym, bo mam rzut beretem :)
Awatar użytkownika
mar3th
Początkujący

Post autor: mar3th »

Przedwczoraj kupiłem fotelik Cybex solution X2-Fix . Powiem szczerze, że fotelik pierwsza klasa. Jakość wykonania i wygląd OK. Porównywałem do Graco, Jane i Recaro. I ten był najlepszy. Cybex Pallas też jest świetny, ale jakość Solution X2 bardziej mi się podobał.
Polecam.
Pozdrawiam
beat78
Kandydat
Auto:: Toyota
Imię:: Beata

Re: Fotelik samochodowy 15- 36 kg. VW Touran

Post autor: beat78 »

Mam pytanie, zamierzam wynająć VW Tourona na wakacje, a chcę zabrać własny fotelik czy Britax 0-18kg będzie pasował? Jak wyglądają siedzenia w Touronie? Może ktoś fotkę wrzuci?

Czy ktoś mógłby mi podać wymiary bagażnika po rozłożeniu 7 siedzeń? Zastanawiam się ile bagażu wejdzie do tyłu.

Pięknie dziękuję za pomoc.
Ps. wynajmowane foteliki to jest rosyjska ruletka ;(
Załączniki
britax.jpg
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Re: Fotelik samochodowy 15- 36 kg. Prośba o poradę w zakupie

Post autor: DLUGI-74 »

Ja używam fotelik samochodowy 9-36 Recaro Young Sport I moim zdaniem pasuje idealnie...
a prezentuje i siedzi w aucie tak ;)
Załączniki
DSC04899.JPG
Ostatnio zmieniony pn gru 02, 2013 23:32 przez DLUGI-74, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ