Podświetlenie klamek z tyłu na "światłowodach"

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Podświetlenie klamek z tyłu na "światłowodach"

Post autor: rzutnik »

Po wykonaniu podświetlenia klamek w drzwiach przednich (manual spacewalkera) postanowiłem zrobić to samo w drzwiach tylnych. Nie wiadomo dlaczego ale VW w drzwiach z przodu mocowanie klamek zrobił na wkrętach, a w drzwiach tylnych jest to już zgrzane (zatopiony plastik). Aby wyciągnąć klamkę należy zeszlifować roztopiony plastik (w miejscach zaznaczonych na czerwono) tak aby dało się obie części rozdzielić .
Obrazek
Wygląd po ściągnięciu plastiku trzymającego klamkę
Obrazek
W miejscach w których klamka była zgrzana do osłony należy wykonać otwory na wkręty, którymi później przykręcimy klamkę. Otwory wykonujemy wiertłem 3-3,5mm - wkręty musza być odrobinę grubsze ale nie za bardzo aby nie popękał plastik przy wkręcaniu. Należy szczególnie uważać na rozwiercanie 2 otworów po lewej stronie (na rysunku) gdyż nie można tam wiercić zbyt głęboko (zwłaszcza na dole) aby nie przewiercić się na wylot. W otworach po prawej po rozwierceniu roztopionego plastiku po zgrzewach trafiamy głębiej na oryginalny otwór. Kolejne pytanie dlaczego VW nie dał w tym miejscu wkrętów skoro i tak były otwory.
Następnie wycinamy otwór o wielkości umożliwiającej obsadzenie "światłowodu"
Obrazek
Obsadzamy "światłowód" - na klamce nie ma zaczepów czy zatrzasków, które by go trzymały więc musimy go jakoś zamocować. Ja przykleiłem go poxipolem. Zamiast oryginalnej diody zastosowałem zwykłą diodę LED o średnicy 5mm na napięcie 12V. Według mojej subiektywnej oceny taka dioda daje lepsze oświetlenie niż oryginalna (kilkanaście razy droższa). Dioda nie będzie się sama trzymać w otworze więc także musimy ją czymś przyłapać np. kropelką. Do diody podłączamy przewody i zakańczamy je wtyczką tak abyśmy mogli je rozłączyć w przypadku potrzeby ściągnięcia tapicerki (zastosowałem złączki hermetyczne).
Zanim wszystko zamontujemy przymierzamy osłonę mocowania klamki gdyż trzeba ją będzie lekko popodcinać aby dało się wszytko skręcić - "światłowód trochę przeszkadza więc należy wyciąć na niego otwór. Poniżej widok na oryginalny element mocowania klamki i po podcięciu na "światłowód" oraz klamka z zamontowanym "światłowodem".
Obrazek Obrazek
Zasilanie diody możemy podłączyć pod podświetlenie przełącznika opuszczania szyb: pin1 - masa, pin2 - zasilanie podświetlenia przycisku.
Obrazek
Obsadzamy klamkę na swoim miejscu i przykręcamy wkrętami mocowanie klamki. W otwory po stronie prawej wkręciłem wkręty o długości ok. 13mm, natomiast w dwa otwory po lewej o długości ok. 9mm z tym że w dolny otwór dla bezpieczeństwa spiłowałem szpic we wkręcie.
Obrazek

Obrazek
Zakładamy tapicerkę na drzwi nie zapominając o podłączeniu wszystkich przewodów i możemy cieszyć się z efektu końcowego.
Obrazek

Do ściągania tapicerki polecam plastikowy ściągacz taki jak na rysunku poniżej
Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz sty 11, 2015 23:48 przez rzutnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik
Auto:: 1T3 1,4 TSI
Imię:: Michał
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Podświetlenie klamek z tyłu na "światłowodach"

Post autor: AZIK »

Fajnie :brawa:

Dobra robota :oki:
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Fajnie wygląda!
:ok:
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 696 razy

Post autor: spacewalker »

rzutnik pisze:..... Nie wiadomo dlaczego ale VW w drzwiach z przodu mocowanie klamek zrobił na wkrętach a w drzwiach tylnych jest to już zgrzane (zatopiony plastik).....
Jeszcze nie jedno nas zaskoczy w VW
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

A może jeszcze jakaś fotka jak to w nocy wygląda? Bo tak patent wygląda na ciekawy :)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
ODPOWIEDZ