Wygląd po ściągnięciu plastiku trzymającego klamkę

W miejscach w których klamka była zgrzana do osłony należy wykonać otwory na wkręty, którymi później przykręcimy klamkę. Otwory wykonujemy wiertłem 3-3,5mm - wkręty musza być odrobinę grubsze ale nie za bardzo aby nie popękał plastik przy wkręcaniu. Należy szczególnie uważać na rozwiercanie 2 otworów po lewej stronie (na rysunku) gdyż nie można tam wiercić zbyt głęboko (zwłaszcza na dole) aby nie przewiercić się na wylot. W otworach po prawej po rozwierceniu roztopionego plastiku po zgrzewach trafiamy głębiej na oryginalny otwór. Kolejne pytanie dlaczego VW nie dał w tym miejscu wkrętów skoro i tak były otwory.
Następnie wycinamy otwór o wielkości umożliwiającej obsadzenie "światłowodu"

Obsadzamy "światłowód" - na klamce nie ma zaczepów czy zatrzasków, które by go trzymały więc musimy go jakoś zamocować. Ja przykleiłem go poxipolem. Zamiast oryginalnej diody zastosowałem zwykłą diodę LED o średnicy 5mm na napięcie 12V. Według mojej subiektywnej oceny taka dioda daje lepsze oświetlenie niż oryginalna (kilkanaście razy droższa). Dioda nie będzie się sama trzymać w otworze więc także musimy ją czymś przyłapać np. kropelką. Do diody podłączamy przewody i zakańczamy je wtyczką tak abyśmy mogli je rozłączyć w przypadku potrzeby ściągnięcia tapicerki (zastosowałem złączki hermetyczne).
Zanim wszystko zamontujemy przymierzamy osłonę mocowania klamki gdyż trzeba ją będzie lekko popodcinać aby dało się wszytko skręcić - "światłowód trochę przeszkadza więc należy wyciąć na niego otwór. Poniżej widok na oryginalny element mocowania klamki i po podcięciu na "światłowód" oraz klamka z zamontowanym "światłowodem".

Zasilanie diody możemy podłączyć pod podświetlenie przełącznika opuszczania szyb: pin1 - masa, pin2 - zasilanie podświetlenia przycisku.

Obsadzamy klamkę na swoim miejscu i przykręcamy wkrętami mocowanie klamki. W otwory po stronie prawej wkręciłem wkręty o długości ok. 13mm, natomiast w dwa otwory po lewej o długości ok. 9mm z tym że w dolny otwór dla bezpieczeństwa spiłowałem szpic we wkręcie.

Zakładamy tapicerkę na drzwi nie zapominając o podłączeniu wszystkich przewodów i możemy cieszyć się z efektu końcowego.

Do ściągania tapicerki polecam plastikowy ściągacz taki jak na rysunku poniżej