zamek klapy bagażnika nie zamyka się touran
-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran, 1.9TDI, 2006r
- Imię:: Michał
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: zamek klapy bagażnika nie zamyka się touran
Witam wszystkich forumowiczów.
Od 4 tygodni posiadam Tourana i pojawił się uciążliwy problem a mianowicie nie potrafię zamknąć klapy. Wygląda to tak że w pierwszym położeniu zamka lampka oświetlenia gaśnie jak jeszcze mocniej docisnę klapę kontrolka otwarcia/zamknięcia gaśnie. Kiedy ruszam palcem rygiel zamka w pierwszą pozycję a póżniej w drugą zamek w tej pozycji zostaje ale wystarczy tylko delikatnie go ruszyć a on odskakuje ( jak by nie potrafił się zablokować ), robiąc jeszcze raz to samo czyli obracając rygiel w drugą pozycję i używając klamki ona również zwalnia rygiel. Problem jak na moje oko to zablokowanie rygla ale mogę się mylić. Jak myślicie czy problem to coś z elektryką czy może usterka mechaniczna przy takich objawach. I jaki jest sposób na ściągnięcie tych plastyków osłaniające zamek tak aby ich nie połamać. Z góry dziękuję za wszystkie rady.
Od 4 tygodni posiadam Tourana i pojawił się uciążliwy problem a mianowicie nie potrafię zamknąć klapy. Wygląda to tak że w pierwszym położeniu zamka lampka oświetlenia gaśnie jak jeszcze mocniej docisnę klapę kontrolka otwarcia/zamknięcia gaśnie. Kiedy ruszam palcem rygiel zamka w pierwszą pozycję a póżniej w drugą zamek w tej pozycji zostaje ale wystarczy tylko delikatnie go ruszyć a on odskakuje ( jak by nie potrafił się zablokować ), robiąc jeszcze raz to samo czyli obracając rygiel w drugą pozycję i używając klamki ona również zwalnia rygiel. Problem jak na moje oko to zablokowanie rygla ale mogę się mylić. Jak myślicie czy problem to coś z elektryką czy może usterka mechaniczna przy takich objawach. I jaki jest sposób na ściągnięcie tych plastyków osłaniające zamek tak aby ich nie połamać. Z góry dziękuję za wszystkie rady.
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Zamek jest rozbieralny...Grześ pisze:
Ps. szkoda, że zamek nie jest rozbieralny...
Wojtek
-
- Początkujący
Dziś z rana spróbowałem jeszcze jednego! mianowicie odłączyłem akumulator ( bo jak pisałem wcześniej klamka otwierała rygiel który palcem blokowałem a który otwierał się przy użyciu nie wielkiej siły ) po odłączeniu akumulatora klamka rygla nie zwalnia co wskazywało by że od strony elektronicznej jest ok ale to tylko moje zdanie. Problem że po wykręceniu 4 śrub trzymających plastiki w bagażniku nie potrafię go ściągnąć ciągnę a tu nic ! Jak z tym się uporać ??
- Grześ
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9TDI 2004r
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
misiek8080 osłona klapy jest przykręcona 4 torxami, a później musisz ciągnąć(tam jest masa zatrzasków i przy pierwszym rozbieraniu naprawdę trudno jest je wyciągnąć)...
Jeśli to nie wina mikrostyków w klapie to rozbierz zamek i sprawdź cały mechanizm według mojego manuala:
[Manual] Naprawa zamka klapy
Myślę, że w Twoim wypadku winna będzie ta sprężynka:

Jeśli to nie wina mikrostyków w klapie to rozbierz zamek i sprawdź cały mechanizm według mojego manuala:
[Manual] Naprawa zamka klapy
Myślę, że w Twoim wypadku winna będzie ta sprężynka:

- PioDer
- Przeglądacz
- Auto:: 1T2 1.9 BLS '07
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
misiek8080, wyłącz radio, przejedź się autem i nasłuchuj, czy otwiera się klapa. Jeżeli tak, to na 95% obstawiam tą cholerną listwę klapy 
Ja to rozwiązałem w ten sposób:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... 72#p190972
Pominąłem ścieżki w listwie zespolonej, przecinając je, jednocześnie odcinając na wtyczce. Wpiąłem się bezpośrednio do kabli (2 przewody z 4 w wiązce) przed wtyczką z jednej strony, a z drugiej bezpośrednio do mikrostyku.
Na forum jest sporo informacji o tym, proponuję użyć opcji
, a na pewno znajdziesz coś dla siebie 
Pozdrawiam i powodzenia w naprawie usterki

Ja to rozwiązałem w ten sposób:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... 72#p190972
Pominąłem ścieżki w listwie zespolonej, przecinając je, jednocześnie odcinając na wtyczce. Wpiąłem się bezpośrednio do kabli (2 przewody z 4 w wiązce) przed wtyczką z jednej strony, a z drugiej bezpośrednio do mikrostyku.
Na forum jest sporo informacji o tym, proponuję użyć opcji

Pozdrawiam i powodzenia w naprawie usterki

-
- Początkujący
[quote="PioDer"]misiek8080, wyłącz radio, przejedź się autem i nasłuchuj, czy otwiera się klapa. Jeżeli tak, to na 95% obstawiam tą cholerną listwę klapy 
Problem w tym że u mnie tej klapy jak pisałem nie idzie zamknąć - domknąć - zaryglować. Jurto się zabieram za zamek tam zacznę i zobaczymy. Dziękuję wszystkim za rady , jak uda mi się rozwiązać problem dam znać co się stało i co było przyczyną występowania tego problemu.

Problem w tym że u mnie tej klapy jak pisałem nie idzie zamknąć - domknąć - zaryglować. Jurto się zabieram za zamek tam zacznę i zobaczymy. Dziękuję wszystkim za rady , jak uda mi się rozwiązać problem dam znać co się stało i co było przyczyną występowania tego problemu.
- Letis
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 AZV 2003
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
- Kontakt:
Tylko zaopatrz się w klucze spline bo zamek jest właśnie na nie przykrecony.

- Grześ
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9TDI 2004r
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Tak to wygląda od środka:

Jak zdejmiesz osłonę to spróbuj wyjąć wtyczkę i zobacz czy też nie rygluje:

-- 2 gru 2015, o 17:00 --
A i jeszcze jedno- zachęcam wpierw do odwiedzenia powitalni.

Jak zdejmiesz osłonę to spróbuj wyjąć wtyczkę i zobacz czy też nie rygluje:

-- 2 gru 2015, o 17:00 --
A i jeszcze jedno- zachęcam wpierw do odwiedzenia powitalni.

-
- Początkujący
Dzięki Grześ za zdjęcia.
Udało mi się wyciągnąć zamek i rozebrać go. Wszytstko wygląda ok ale po użyciu klamki kiedy to silnik przesuwa mały biały element który zwalnia rygiel ( na pozycję otwartą ) ten element nie powraca i pozostawia rygiel w pozycji otwartej nie można zamknąc - zaryglować zamka. Można to zrobić ręcznie kręcąc zebatką ale w tedy sytuacja się powtarza po otwaricu z klamki. Nie wiem jak to dokładnie działa i jak to naprawić. W każdym razie w serwisie w Gliwicach za zamek taki chcą 230zł. Dołączyłem zdjęcia jak to wygląda w środku i jaki problem wytsępuje u mnie.
Udało mi się wyciągnąć zamek i rozebrać go. Wszytstko wygląda ok ale po użyciu klamki kiedy to silnik przesuwa mały biały element który zwalnia rygiel ( na pozycję otwartą ) ten element nie powraca i pozostawia rygiel w pozycji otwartej nie można zamknąc - zaryglować zamka. Można to zrobić ręcznie kręcąc zebatką ale w tedy sytuacja się powtarza po otwaricu z klamki. Nie wiem jak to dokładnie działa i jak to naprawić. W każdym razie w serwisie w Gliwicach za zamek taki chcą 230zł. Dołączyłem zdjęcia jak to wygląda w środku i jaki problem wytsępuje u mnie.