Zaczynamy od zabezpieczenia samochodu przed stoczeniem. Luzujemy lekko śruby koła podnosimy do góry autko, odkręcamy i ściągamy koło…
Luzujemy śrubę centralną piasty (pomoc osoby drugiej naciska na hamulec)...
Demontujemy zacisk hamulcowy i zawieszamy bezpiecznie na sprężynie...
Demontujemy czujnik ABS-u…
Odkręcamy śrubkę torx mocującą tarczę hamulcową do piasty i demontujemy ją …
Wykręcamy śrubę centralną piasty …
Okręcamy trzy nakrętki i wyjmujemy sworzeń z wahacza…
Wyciągamy przegub napędowy z piasty odciągając w kierunku skrzyni…
Wykręcamy cztery śruby…i wyjmujemy piastę z obudowy zwrotnicy
Zamontowanie przebiega w odwrotnym kierunku pamiętając w szczególności o porządnym wyczyszczeniu gniazda piasty i czujnika abs, prawidłowym zamocowaniu części układu hamulcowego, napędowego. Nie zapomnijmy o posmarowaniu czujnika abs i frezu półosi. Chyba najważniejsza uwaga to podczas dokręcania śruby półosi napędowej koła samochodu nie powinny jeszcze dotykać powierzchni. W przeciwnym razie łożysko koła może ulec przeciążeniu i uszkodzeniu. Oczywiście zalecana wymiana wszystkich śrub mocujących piastę. (są w zestawie)
Momenty dokręcenia.
Śruba centralna piasty śruba z łbem sześciokątnym/dwunastokątnym (bez rowkowania) - 200 Nm i obrócić dodatkowo o 180°
Śruby mocujące piastę do zwrotnicy - 70 Nm i obrócić dodatkowo o 90°
Śruby mocowania zacisku do zwrotnicy - 190Nm
Śruba imbus mocująca czujnik Abs - 8 Nm
Śruba torx tarczy hamulcowej - 4 Nm
Śruby koła - 120Nm
Mam nadzieję że się przyda... Dziękuję za chwilę uwagi...
Autor nie ponosi odpowiedzialności za niepełność niniejszej instrukcji. Podobnie za ewentualne szkody w mieniu i osób związane z wykonaniem przebudowy lub w czasie dalszej eksploatacji.
Autor oświadcza, że użyta dokumentacja (jak np. zdjęcia, rysunki, zestawienia) nie narusza praw autorskich, względnie jest w posiadaniu zgody na ich wykorzystanie w tej formie.
Wszystkie znaki występujące w tekście, obrazach są zastrzeżonymi znakami firmowymi bądź towarowymi ich właścicieli.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Nieautoryzowane rozpowszechnianie całości lub fragmentu niniejszej instrukcji w jakiejkolwiek formie i postaci jest zabronione.
Manual rewelacja . Mam pytanie dotyczące ponownego montażu przegubu zewnętrznego- czy przegub w piastę wszedł bez problemu(w sensie czy lekko wchodził we frezy)? I jeszcze jedno- czemu nie wybijałeś sworznia dolnego wahacza ze zwrotnicy?
Przegub wszedł spowrotem jak w masło... jak widzisz posmarowałem go także...
Lepiej i prościej jest odkręcić sworzeń od wahacza niż wybić go ze zwrotnicy... Przy tej operacji możesz też niechcący uszkodzić gumowa osłonę sworznia...
Nie... Jedynie co mi troszkę czasu zajęło to udzielenie piasty od zwrotnicy. Jak widać było tam troszkę rdzy.... Ale ogólnie operacja przeszła bezproblemowo..
Właśnie też na mrozie wymieniłem piastę przednia w 1t2. Śruba centralna na klucz nasadowy 6 karny 27 potrzebne imbus 7 mm do odkręcenia prowadnic zacisku hamulcowego torx t30 do odkręcenia śrubki tarczy hamulcowej no i do tych 4 śrub piasty spline M12.. To fakt trzeba młotkiem przydzwonic w stara piastę parę razy by oddzielić ja od zwrotnicy. Czujnik ABS nie ruszamy. Śruby centralnej nie wymieniałem bo dla mnie to bezsens z racji że jest w ori na normalną nasadkę a nie na 12 katna 24 no i poza tym tam czasem też warto przez ten otwór wpakować w przegub trochę smaru. Przecie nie ma sensu wymieniać za każdym razem tej śruby.
Oryginalna śruba jest 12-kąta (pewnie juz zamiennik założony piasty stąd śruba 6-kat) a jak jest w zestawie to czemu jej nie wymienić? Podobnie jak cztery śruby mocujące piastę do zwrotnicy, które pewnie dałeś nowe...