brak zasilania w webasto

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
mariusz788004
Użytkownik
Auto:: 1.9tdi avq 2004
Imię:: mariusz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

brak zasilania w webasto

Post autor: mariusz788004 »

Witam czy czy jest ktoś w stanie przesłać mi schemat wiązki [ewentualnie numer]idącej ze skrzynki bezpiecznikowej w grodzi silnika do webasto.Może gdzieś jest po drodze jakaś wtyczka.[występuje brak zasilania webasto] touran 2004-1,9 :tdi: wersja highline.
borowik18
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Re: brak zasilania w webasto

Post autor: borowik18 »

A bezpiecznik pod maska dobry jest, chyba jak dobrze pamiętam f11
Awatar użytkownika
mariusz788004
Użytkownik
Auto:: 1.9tdi avq 2004
Imię:: mariusz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: mariusz788004 »

bezpiecznik sprawdzony....tourana kupiłem juz bez zasilnia webasto 2 lata temu.Zasiliłem webasto wtedy nowym przewodem,ale przyszedł czas zeby doprowadzic to do ładu......jak fabryka.
Lex-mb
Przeglądacz
Auto:: 1T BKC 1.9 tdi 105KM 2005
Imię:: Miras
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Lex-mb »

Panowie muszę odświeżyć tema !
Mam tourana 2004 r zamontowany był dogrzewacz, vcds komunikował się normalnie .
Postanowiłem rozbudować ten sprzęt do pełnego ogrzewania .
Wymieniłem webasto na pełne , wymusiłem uruchomienie pieca z vcds , piec ruszył po kilku minutach wypiołem bezpiecznik zgodnie z instrukcją kolegi jerrego. Po ponownym włożeniu bezpiecznika zaczęła się zabawa . Vcds pokazał brak połączenia z webasto , myślę no to pięknie uwaliłem płytkę pieca ale okazało się że płytka cała . Założyłem nawet stary dogrzewacz i lipa , brak komunikacji . Bezpieczniki całe i w kabinie i pod maską . Napięcie na bezpieczniku pieca też jest ale na kostce pieca już nie ma !
Mało tego podłączyłem lewe napięcie prosto z aku do webasta i komunikacja wróciła ale nie tędy droga .

Pytanie .
Czy jest gdzieś po drodze do pieca jakiś bezpiecznik inny od tego pod maską albo gdzie jest przekaźnik odpowiadający za webasto ?
Może inne pomysły ?

-- Śr paź 29, 2014 17:09 --

Z tego co odpisał mi kolega Jarry w innym wątku to wina przepalonej wiązki . A więc teoretycznie nie do sprawdzenia .
Ale dobra rada dla tych co mają problem z komunikacją webasto , warto sprawdzić czy dochodzi do pieca stałe napięcie . To jest ta kostka dwu pinowa z dwoma najgrubszymi przewodami ( u mnie to czerwono-żółty i brązowy ) . Zanim kupisz inny piec sprawdź czy na pewno webasto dostaje stałe napięcie .
Z pozdrowieniami Miras

PPD
Mody: webasto , podgrzewane fotele z tapicerką lift , naprawa maty w fotelu , parktronic , vw bluetooth touch phone kit , MFA , MFSW , TPMS
.
Awatar użytkownika
brzoza1234
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię:: Łukasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: brzoza1234 »

wszystko jest do sprawdzenia, trzeba tylko troche chęci chcesz schemat nie ma problemu wiazka jest prosta do sprawdzenia
PozdraVWiam Brzoza tel: 7(4+4)1 977 (4+4)59
ODPOWIEDZ