Kontrolka spalonej żarówki

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
misuszat
Kandydat
Auto:: Touran 1,9TDI 2008
Imię:: misuszat

Kontrolka spalonej żarówki

Post autor: misuszat »

Dzien dobry.
Na poczatek pozdrawiam wszytkich, jetem tu nowym uzytkownikiem i to moj pierwszy post.

Posiadam od roku Tourana Trendline 1,9TDI BlueMotion 2008, wczesniej VW Golf 5 Goal 2006 a przed nim VW Passat 2003 1,6.

Mimo ze przeszukalem i Goolge i Forum nie znajduje pasujacej odpowiedzi.

W wiekszosci przypadkow problemem jest palaca sie kontrokla "czegokolwiek", ktora nie chce zgasnac. U mnie jest jednak odwrotnie, ale do rzeczy.

Ostatnio gdy zona ruszyla z pod domu zauwazylem ze nie dziala razowka w podswietleniu tablicy rejstracyjnej oraz gorne swiatlo stop. Nic nadzwyczajnego ale... czy nie powinna zapalic sie zolta kontrolka? Ewentualnie czy MFA+ nie powinna mi zasygnalizowac brak gornego stopu? W Golfie i Passacie zolta kontrolka zawsze sygnalizowala mi brak ktorejs zarowki. Tym bardziej dziwi mnie to ze Touran nie nie "krzyczy".

Czy moze jest tak ze w wersii Trendline nie ma takiej kontrolki? Tak jak to jest z brakiem wody w spryskiwaczu, tez nie ma takiej opcji jesli sie nie ma pakietu zimowego.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam
WDvw
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 BKD
Imię:: Patryk
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Kontrolka spalonej żarówki

Post autor: WDvw »

Dziwne powinna sie zapalić kontrolka i napis na MFA.Może ktoś wyłączył jakoś tą funkcje?
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

@misuszat
Zapraszamy do Powitalni
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
kervan01
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC 2005r
Imię:: Radek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: kervan01 »

Najprawdopodobniej wyłączona zzostała diagnoza żarówek w sterowniku.
Zdecydowana większość touranow nie posiada zamordowanego czujnika poziomu płynu w zbiorniku spryskiwaczy. Rzecz bardzo prosta do naprawienia - manualne znajdziesz na forum.
ODPOWIEDZ