Filtr oleju
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Filtr oleju
Witam
Wymieniałem dziś olej i filtr w TOURANIE, wszystko gładko. Po skończonej pracy zorientowałem się, że nie nałożyłem oring'a na filtr, który był z nim w zestawie. Moje pytanie takie: czy jest możliwość odkręcenia filtra, nałożenie oring'a i ponowne wkręcenie go? Nie będzie potem problemów z wyciekami itp?
Wymieniałem dziś olej i filtr w TOURANIE, wszystko gładko. Po skończonej pracy zorientowałem się, że nie nałożyłem oring'a na filtr, który był z nim w zestawie. Moje pytanie takie: czy jest możliwość odkręcenia filtra, nałożenie oring'a i ponowne wkręcenie go? Nie będzie potem problemów z wyciekami itp?
-
- Początkujący
-
- Początkujący
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 670 razy
krystian7823, mam rozumieć ,ze nie założyłeś oringu (lub nie zmieniłeś) na kapie (pokrywie) obudowy filtra oleju? Wykręć ja jeszcze raz zmień oring i zakręć spowrotem. Przekładasz oring przez gwint i jest takie "wyżłobienie" gdzie ma być oring. Wycieknie troszkę oleju ale zawsze można skontrolować na bagnecie i ewentualnie uzupełnić. Zabawa na kilkanaście minut niz jechać 1000km z duszą na ramieniu.
- krankor
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 52 razy
Pokrywa z oringiem wygląda tak
Oring jest tuż nad gwintem. Stary możesz zwyczajnie wyłuskać płaskim śrubokrętem z rowka. A nowy naciągnąć przez gwint. Ewentualnie posmarować go olejem przed wkręceniem w obudowę, jak uszczelkę klasycznego filtra oleju przed przykręceniem.
Właściwie nie napisałeś czy zapomniałeś założyć nowy (został w pudełku) czy stary został na pokrywie.

Oring jest tuż nad gwintem. Stary możesz zwyczajnie wyłuskać płaskim śrubokrętem z rowka. A nowy naciągnąć przez gwint. Ewentualnie posmarować go olejem przed wkręceniem w obudowę, jak uszczelkę klasycznego filtra oleju przed przykręceniem.
Właściwie nie napisałeś czy zapomniałeś założyć nowy (został w pudełku) czy stary został na pokrywie.
pozdrawiam Grzegorz
-
- Początkujący
Czyli ten oring, który jest nad gwintem to ten z opakowania?
No właśnie w tym sens, że już sam nie wiem czy w ogóle został jakiś nałożony, teoretycznie jest chyba stary ale jak jest naprawdę to się jutro chyba dowiem.Właściwie nie napisałeś czy zapomniałeś założyć nowy (został w pudełku) czy stary został na pokrywie.
- krankor
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 52 razy
Krystian, pytanie chyba jest niepoważne
Skąd mam wiedzieć, który to oring ?
Chyba jesteś już tak zakręcony, że nie pamiętasz czy zdjąłeś stary oring. Bo, że nowy został w pudełku to wiadzomo. Sprawdź śmieci po wymianie, a najlepiej to jednak wykręć jutro tę pokrywę i sprawdź dla spokojności jak pisze jeżu.
Hmm. więc jeszcze raz.
Oring stary i nowy założony na pokrywę będzie wyglądać dokładnie tak samo. Stary nie będzie jakoś poszarpany czy coś.

Chyba jesteś już tak zakręcony, że nie pamiętasz czy zdjąłeś stary oring. Bo, że nowy został w pudełku to wiadzomo. Sprawdź śmieci po wymianie, a najlepiej to jednak wykręć jutro tę pokrywę i sprawdź dla spokojności jak pisze jeżu.
Hmm. więc jeszcze raz.
Oring stary i nowy założony na pokrywę będzie wyglądać dokładnie tak samo. Stary nie będzie jakoś poszarpany czy coś.
pozdrawiam Grzegorz
-
- Początkujący
Trochę się nie rozumiemykrankor pisze:Krystian, pytanie chyba jest niepoważneSkąd mam wiedzieć, który to oring ?
Hmm. więc jeszcze raz.

TEMAT DO ZAMKNIĂCIA.
-
- Początkujący