Filtr oleju

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
krystian7823
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Filtr oleju

Post autor: krystian7823 »

Witam

Wymieniałem dziś olej i filtr w TOURANIE, wszystko gładko. Po skończonej pracy zorientowałem się, że nie nałożyłem oring'a na filtr, który był z nim w zestawie. Moje pytanie takie: czy jest możliwość odkręcenia filtra, nałożenie oring'a i ponowne wkręcenie go? Nie będzie potem problemów z wyciekami itp?
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Post autor: krankor »

Też dopiero co sam zmieniałem olej. Błędem Twoim było nie założenie nowego oringa zaraz po zdjęciu starego.
Uważam, że to żaden problem teraz jeszcze go założyć, bez oringu możesz mieć właśnie te wycieki.
Bylebyś tego nie robił na pracującym silniku :hahaha:
pozdrawiam Grzegorz
krystian7823
Początkujący

Tylko teraz powiedz mi jak go mam włożyć, nie zwróciłem uwagi na sposób zamocowania tego oringa w obudowie filtra oleju. On lata luzem czy jest jakoś wciśnięty?
luigisq16
Specjalista
Auto:: 1.6 TDI 2016r
Imię:: Ludwik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: luigisq16 »

krankor pisze:bez oringu możesz mieć właśnie te wycieki.
doookładnie :haha:
luigi sq16 - ZWzPD
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Obrazek
krystian7823
Początkujący

Tak naprawdę to nawet nie wiem czy ten oring jest włożony. Zastanawia mnie sposób zamocowania uszczelki. Samochód czeka wkrótce dosyć długa trasa (ok. 1000 km) martwię się o to, czy obejdzie się bez opłakanych skutków z powody prawdopodobnego braku uszczelki.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 670 razy

Post autor: jeżu »

krystian7823, mam rozumieć ,ze nie założyłeś oringu (lub nie zmieniłeś) na kapie (pokrywie) obudowy filtra oleju? Wykręć ja jeszcze raz zmień oring i zakręć spowrotem. Przekładasz oring przez gwint i jest takie "wyżłobienie" gdzie ma być oring. Wycieknie troszkę oleju ale zawsze można skontrolować na bagnecie i ewentualnie uzupełnić. Zabawa na kilkanaście minut niz jechać 1000km z duszą na ramieniu.
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany

Pokrywa z oringiem wygląda tak

Obrazek

Oring jest tuż nad gwintem. Stary możesz zwyczajnie wyłuskać płaskim śrubokrętem z rowka. A nowy naciągnąć przez gwint. Ewentualnie posmarować go olejem przed wkręceniem w obudowę, jak uszczelkę klasycznego filtra oleju przed przykręceniem.
Właściwie nie napisałeś czy zapomniałeś założyć nowy (został w pudełku) czy stary został na pokrywie.
pozdrawiam Grzegorz
krystian7823
Początkujący

Czyli ten oring, który jest nad gwintem to ten z opakowania?
Właściwie nie napisałeś czy zapomniałeś założyć nowy (został w pudełku) czy stary został na pokrywie.
No właśnie w tym sens, że już sam nie wiem czy w ogóle został jakiś nałożony, teoretycznie jest chyba stary ale jak jest naprawdę to się jutro chyba dowiem.
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany

Krystian, pytanie chyba jest niepoważne :roll: Skąd mam wiedzieć, który to oring ?
Chyba jesteś już tak zakręcony, że nie pamiętasz czy zdjąłeś stary oring. Bo, że nowy został w pudełku to wiadzomo. Sprawdź śmieci po wymianie, a najlepiej to jednak wykręć jutro tę pokrywę i sprawdź dla spokojności jak pisze jeżu.
Hmm. więc jeszcze raz.
Oring stary i nowy założony na pokrywę będzie wyglądać dokładnie tak samo. Stary nie będzie jakoś poszarpany czy coś.
pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

krankor pisze:Oring stary i nowy założony na pokrywę będzie wyglądać dokładnie tak samo.
No stary O-ring moze mniej wystawać z rowka bo bedzie oddcisniety i moze byc zlekka spłaszczony:)
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
krystian7823
Początkujący

krankor pisze:Krystian, pytanie chyba jest niepoważne :roll: Skąd mam wiedzieć, który to oring ?
Chyba jesteś już tak zakręcony, że nie pamiętasz czy zdjąłeś stary oring. Bo, że nowy został w pudełku to wiadzomo. Sprawdź śmieci po wymianie, a najlepiej to jednak wykręć jutro tę pokrywę i sprawdź dla spokojności jak pisze jeżu.
Hmm. więc jeszcze raz.
Oring stary i nowy założony na pokrywę będzie wyglądać dokładnie tak samo. Stary nie będzie jakoś poszarpany czy coś.
Trochę się nie rozumiemy :) Chodzi mi o umiejscowienie oringu, kompletnie nie wiem gdzie się ma znajdować. Wysłałeś zdjęcie przedstawiające uszczelkę na obudowie i upewniam się czy to tam właśnie ma być nałożony oring z pudełka. Czekam na odpowiedź, może już sie przestanę trochę stresować bo wydaje mi się, że stara została. Jeżeli dobrze rozumuję to w takim razie DZIÊKUJÊ.

TEMAT DO ZAMKNIÊCIA.
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany

Na zdjęciu oring jest na swoim miejscu. W pokrywie będzie wyraźny rowek.
pozdrawiam Grzegorz
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Nawet bez oringu, nic sie nie stanie, sprawdzałem dzisiaj:) ściągałem i jechałem do sklepu , razem ok 4km, może mało ale żadnych wycieków... :D :D
krystian7823
Początkujący

Te 4 km to nie 1000 :) Dla świętego spokoju dzisiaj nałożyłem oring i śmigam dalej. :super:
ODPOWIEDZ