Powolny wyciek płynu chłodzącego

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Powolny wyciek płynu chłodzącego

Post autor: krankor »

Witam i proszę o pomoc
Nawiążę do ogólnego tematu.
Kilkanaście dni temu po odpaleniu rano zaalarmował "sprawdź płyn chłodzący". Było mało rzeczywiście i dolałem z 300. Teraz znów się odezwał. Dolałem. Przy zmianie oleju po odkręceniu dolnej osłony zobaczyłem od dołu kropelki i zacieki na tej blaszanej puszce na rurze wydechu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zauważyłem też kropelki na wózku
Obrazek

Na tę puszkę chyba ogólnie z czegoś pryska od przodu i ponad nią. Widać "oropiałą" rurkę.
Obrazek

Patrząc od góry znad akumulatora zauważyłem wgłębi pionową rurkę świecącą się od płynu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czy to ta sama część widziana od góry i dołu?
Lepszych zdjęć nie udało mi się zrobić, bo ciasno tam, daleko i fokus głupieje.

Sprawdzałem zbiorniczek, nie byrboli i płyn nieodbarwiony. W oleju jest dobrze, a korek od oleju czysty. Wydaje się, że to "tylko" wyciek. Chyba niegroźny. Czytałem o np. przeciekających chłodniczkach spalin.
Czy z tego co widać coś można wywnioskować co to za część puściła? Numer części, ewentualny jej koszt.
Cholernie głęboko wydaje się to od góry. Może udałoby się tam zbliżyć po wyjęciu skrzynki akumulatora i dużego kawałka rury za filtrem powietrza. Wydaje mi się to mocno trudne i skomplikowane.
No ale z drugiej strony chciałbym to naprawić sam i w miarę tanio :D
pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 670 razy

Post autor: jeżu »

krankor, Z tego co rozszyfrowałem to masz wyciek na przewodzie wchodzącym do ściany grodziowej prowadzącym do nagrzewnicy... albo jest do wymiany obejma (można zmienić na tradycyjną ślimakową) lub sprawdzić sam przewód czy nie pęknięć zwłaszcza na obszarze opaski.......

Obrazek

25-przewód 1T0121073H
48- obejma sprężynowa (27x12) N90687001
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Post autor: krankor »

Dziękuję jeżu. :piwo: O rozszyfrowanie min. mi chodziło :)
Obejma potrafi pęknąć? Zastanawia mnie czy to plastykowe kolanko od góry czasem nie pękło.

Żeby sprawdzić czy tam jest źródło przecieku musiałbym odpalić bez tego grubego zasłaniającego przewodu od filtra powietrza. Bezpieczne to?
pozdrawiam Grzegorz
ODPOWIEDZ