Pytanie o Webasto i klimatronik

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Guder
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Pytanie o Webasto i klimatronik

Post autor: Guder »

1. Jak długo - zakładając że Webasto mam sprawne - powinno trwać nagrzanie się silnika do 90 stopni, lub chociaż do ruszenia się wskazówki (lub ile km trzeba przejechać)

2. Czy w klimatroniku da się puścić nawiew powietrza BEZ jego podgrzewania lub chłodzenia - po prostu niech leci powietrze takie jak jest na dworze

3. Czy to normalne że z nawiewu podłokietnika na drugi rząd foteli bardzo słabo wieje (chyba że przednia nawiewy pozamykam)? Czy to przewód jest zapchany? Jeśli tak to jak go udrożnić.
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

1.Zależy od sprawności, od temperatury i innych czynników.Dla przykładu: gdy miałem -10 to po 2km wskazówka sie ruszyła.
2.Tak
3. Najlepiej do kogoś porównać, ciężko jednoznacznie ci odp...Może wystarczy reset , może trzeba przejrzeć silniczki?Ale ogólnie to z tyłu słabo dmucha.
Guder
Przeglądacz

1. To dla przykładu - dziś -3 stopnie, wskazówka ruszyła się przy około 3 - 4 km. Szukałem spalin przy prawym przednim kole ale niczego nie wypatrzyłem, nie słyszę też odgłosów silniczka o których jest napisane w wątku o rozbudowie Webasto. Więc nie wiem czy u mnie wszystko z tym sprawne czy nie...

2. A możesz napisać jak to zrobić? :)

3. A jak się robi ten reset i na czym polega? Do silniczków chwilowo się nie będę dobierał - nie wiem gdzie są a i temperatura za niska - w łapy zimno.
seba244
Expert

1. Najszybciej będzie jak sie podepniesz..Jak nie masz pisz do Jarry albo tu .
2. Wciśnij ECON
3. Wciśnij ECON + nawiew na przód., jeżeli nie pomoże to AD.1- od tego w ogóle zacznijmy..
Guder
Przeglądacz

Ale w instrukcji obsługi pisze że po wciśnięciu ECON wyłączone jest chłodzenie ale nadal ogrzewane jest powietrze do ustalonej temeperatury. Więc jeśli na dworze jest 12 stopni to nie mam możliwości włączenia nawiewu bez podgrzewania powietrza do minimum 16 stopni.

Co do kabla to nigdy czegoś takiego nie miałem więc pytam - wystarcz go podłączyć do kompa i auta i to wszystko? nie trzeba żadnego oprogramowania wgrywać na kompa?
morfeusz33
Specjalista
Auto:: Touran Higline 2.0 BKD
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Post autor: morfeusz33 »

Kabel wymaga oprogramowania, dostajesz je z kablem,jeżeli potrzebujesz kabla,napisz do kolegi Jarry ,ma sprawdzone kable w dobrej cenie
seba244
Expert

Guder pisze:Ale w instrukcji obsługi pisze że po wciśnięciu ECON wyłączone jest chłodzenie ale nadal ogrzewane jest powietrze do ustalonej temeperatury. Więc jeśli na dworze jest 12 stopni to nie mam możliwości włączenia nawiewu bez podgrzewania powietrza do minimum 16 stopni.
Jak jest powyżej 12 st., dogrzewasz sie nie załączy, jeżeli poniżej włącz ECON to sie nie załączy, jeżeli chcesz chłodniejsze to daj na LOW.
marekzu
Początkujący
Auto:: Octavia
Imię:: Marek

Post autor: marekzu »

1.U mnie - -3 - po 4km wskazowka pokazuje 90stopni - wtedy wiadomo ze dogrzewacz dziala prawidlowo

przy wlaczonym Econ dogrzewacz sie uruchamia
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

czy dogrzewacz się uruchamia jak jest włączony econom czy trzeba go wyłączyć wtedy będzie chodził
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Kolego Damianie, polecam przeszukać forum, wszystko jest opisane. Jest temat o dogrzewaczu, jest też kompendium wiedzy - dla początkujących wspaniała pomoc.
Użyj opcji szukaj to nie boli...
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
ODPOWIEDZ